Trak novega električnega vozila sta prerezala predsednica DU Cerklje Marta Hočevar in župan Franc Čebulj.

Brezplačni prevozi v Cerkljah

Mreži brezplačnih prevozov za starejše Prostofer so se kot petinštirideseta občina pridružile še Cerklje.

Cerklje – V petek so v Cerkljah v uporabo predali električno vozilo Renault Zoe Life in tako vzpostavili mrežo Prostofer. Kot je dejal cerkljanski župan Franc Čebulj, so se za sodelovanje v projektu odločili na pobudo Društva upokojencev Cerklje pa tudi zaradi primerov dobrih praks v drugih občinah. »Vozilo prihaja ob pravem času tako za starejše v občini kot tudi za dom starostnikov v Šmartnem, saj imajo tudi tam kdaj težave s prevozi stanovalcev in ga bodo po potrebi uporabili,« je dejal župan in dodal, da imajo že vse nared, da se projekt tudi začne izvajati, vključno z električno polnilnico pred stavbo občinske uprave.

Kot je povedala predsednica Društva upokojencev Cerklje, med občani vlada precejšen interes za uporabo tovrstnih prevozov, težav pa niso imeli niti z iskanjem prostovoljcev, ki bodo prevoze izvajali. Javilo se jih je namreč 14.

Kot je povedal Miha Bogataj, direktor Zlate mreže, ki bdi nad projektom Prostofer, so klicni center, kjer lahko zainteresirani na številki 080 10 10 naročijo prevoz, za občino Cerklje vzpostavili včeraj, s prevozi pa bodo začeli v ponedeljek, 19. oktobra. »Žal zaradi epidemije covida-19 trenutno ne moremo združevati prevozov, šoferji lahko namreč hkrati vozijo le osebe iz istega gospodinjstva,« je povedal Bogataj in dodal, da zaradi trenutnih razmer v mreži sicer beležijo 15-odsotni upad prevozov, saj je manj zdravniških pregledov, za katere starejši v največji meri uporabljajo sistem Prostofer.

Po izkušnjah iz preostalih občin v okviru projekta Prostofer na dan prevozijo okoli sto kilometrov, je še povedal Bogataj, ki pričakuje, da bodo v Cerkljah, opravili med dvajset in trideset brezplačnih prevozov na mesec.

Gorenjska je tudi sicer najbolje pokrita regija s projektom Prostofer. Kot je povedal Bogataj, številne občine prevoze za starejše že izvajajo oziroma jih začenjajo opravljati, nekatere pa bodo vključili še do konca letošnjega ali v začetku prihodnjega leta.

Oddajte svoj komentar

Kranj -4°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

-4/2

petek

1/9

sobota

3/8

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 
 

 

 
 
 

Prikaz nasprotnih dejstev / 19:43, 3. december

Veje javnega kanalizacijskega omrežja, ki jih je gradil koncesionar oz WTE so bile narejene katastrofalno ! Stari sistemi so kljub temu, da ...

Mladi v boju proti podnebnim spremembam / 16:03, 3. december

Ena izmed učenk je tako recimo predlagala, da bi se lahko po celotni Evropi zgradile kolesarske poti, ki bi bile med sabo povezane.
------------------
Vpliv risank je večji kot si mislimo.

Sneg povzroča težave v prometu / 08:18, 3. december

Spet to kidanje. Ma to mi gre pa najbol na jetra.Še sreča, da pri nas kida žena. Jaz sem namreč študiral filozofijo in psihologijo in mi fiz...

Posebna številka revije Stražni stolp / 14:41, 2. december

Primož, če dobiš e-mail z naslovom "Ding Dong", ga ne odpri. Don't open it!!!
To so Jehove priče, ki delajo od doma.

Posebna številka revije Stražni stolp / 13:27, 2. december

Neeee prosm neee...
Evo, jest to posebno številko z veseljem odstopim kolegu wojčehovskemu ..

V lokalu našli štiri goste / 11:16, 2. december

Mal heca:

dva izmed njih sta bila Novak in Primož.

Gradnja šole končno bližje / 10:06, 2. december

1.8M€ za birokracijo. Celoten znesek 17.9M€. 10% stroški birokracije. Carji birokrati. V SLO se res ne splača delat.