Dr. Luka Vidmar je obiskovalcem predstavil zunanjost in notranjščino cerkve sv. Miklavža na Godešiču. / Foto: Primož Pičulin

Vodnik zaokrožil obnovo

Muzejsko društvo Škofja Loka je izdalo umetnostno-zgodovinski vodnik po cerkvici sv. Miklavža na Godešiču, s katerim so simbolno sklenili od leta 1991 trajajočo obnovo tega svetišča.

Godešič – Vaščane Godešiča in druge obiskovalce so v sredo povabili k cerkvici sv. Miklavža in jim predstavili umetnostno-zgodovinski vodnik avtorja dr. Luke Vidmarja. Izdaja vodnika je zaključek dolgoletne obnove cerkve, ki se je leta 1991 začela z obnovo fasade, je povedal Aleksander Igličar, prejšnji predsednik Muzejskega društva Škofja Loka, ki je izdalo vodnik, zdaj blagajnik društva, sicer pa ključar cerkvice na Godešiču in urednik te knjižice. Obiskovalcem je predstavil obnovitvena dela, ki so bila najbolj intenzivna ob pripravah na tisočletnico vasi Godešič, ustanovili so tudi odbor za postavitev novih bronastih zvonov, kajte prvotne je vzela prva svetovna vojna. Štirje novi bronasti zvonovi so zazveneli pred dobrim desetletjem, blagoslovil jih je takratni nadškof Alojz Uran. Pozneje so bili tudi restavrirani oltarji, freske in križev pot. Med obiskovalci je Igličar pozdravil tudi restavratorko Anito Klančar Kavčič.

Večerno druženje pri cerkvici sv. Miklavža, nekaj mlajši kot je tisočletni Godešič (nastala naj bi med 12. in 13. stoletjem), je bila priložnost za zahvalo vsem, ki so sodelovali pri izdaji vodnika. Besedilo je pripravil umetnostni zgodovinar dr. Luka Vidmar, doma iz Gorenje vasi pri Retečah, za umetniške fotografije je poskrbel France Stele, oblikovanje pa je delo Agate Stele. Vodnik je izdalo Muzejsko društvo Škofja Loka, ob finančni podpori Občine Škofja Loka, Krajevne skupnosti Godešič, Župnije Reteče, soseske Godešič in osebnih darov. Sicer pa je vodnik Cerkev sv. Miklavža Godešič dvanajsti po vrsti med vodniki po loškem ozemlju, ki jih izdaja muzejsko društvo, je povedala predsednica Helena Janežič in se prav tako zahvalila vsem vpletenim za dobro opravljeno delo. Miklavž je letos prišel malo prej, je dejala Janežičeva, prinesel pa knjižico o tej lepi cerkvici, ki jo je Občina Škofja Loka pred leti prepoznala kot zgodovinsko in umetnostno dragocenost in jo razglasila za kulturni spomenik lokalnega pomena.

Avtor knjižice dr. Luka Vidmar je obiskovalce tudi v živo seznanil z največjimi umetnostno-zgodovinskimi biseri godeške cerkve, od njene zunanjosti, kjer nad vhodom v cerkev kraljuje freska z motivom poslednje sodbe, delo furlanskih freskantov iz okoli leta 1400, do fresk apostolov in svetnikov v notranjščini, ki so delo znamenitega Jerneja iz Loke, oltarjev, križevega pota in ostale opreme, ki pričajo o bogati zgodovini tega svetišča, ki je nastajalo vsaj šest stoletij. Cerkev stoji na romanski osnovi, zaznamovali pa so jo gotika, barok in historizem, lahko preberemo v vodniku, za katerega je avtor uporabil številne vire in skrbno prebral cerkveno kroniko, kot je navedel Aleksander Igličar, zadnjič še tik pred izidom.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

oblačno
vlažnost: 100 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

0/6

nedelja

-5/5

ponedeljek

-4/6

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Bitka za regijsko bolnišnico / 07:52, 24. januar

Župan Račič pravilno ugotavlja, da ima slabe karte na mizi. Upa lahko, da pride čimprej koalicija KUL na oblast. KUL nima interesa za investicije. KUL se bori za novinarje in policiste.

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...

Potrdili 1698 okužb, vlada bo odločala o ukrepih / 12:48, 20. januar

Maršal twitto je twittnil .da se odpirajo tudi smučišča !
Maja ali najkasneje začetek junija hahahahaa....

Manj gneče in kršitev / 12:43, 20. januar

Logično, ker pol morosta je šlo itak že v petek popoldne v Krajnsko ne..

Štirje razredi v karanteno / 11:10, 20. januar

Naš glavni vir denarja so podjetja, ki delajo. Tako bomo imeli denar za pokrivanje vsega. Morajo delati! Drugače nam lahko vse propade.