Razstava o Škofjeloškem pasijonu na prostem / Foto: Gorazd Kavčič

Pasijon v filmu in na razstavah

Ob Tednu evropske kulturne dediščine so v Škofji Loki veliko pozornosti namenili Škofjeloškemu pasijonu.

Škofja Loka – Letošnje Dneve kulturne dediščine so v Škofji Loki v veliki meri posvetili tudi svoji največji dragocenosti, Škofjeloškemu pasijonu, ki je uvrščen na Unescov seznam nesnovne dediščine človeštva. Prihodnje leto bo minilo tristo let, odkar je besedilo Škofjeloškega pasijona v kapucinskem samostanu zapisal pater Romuald Marušič. Prihodnje leto bo pasijon po šestih letih znova uprizorjen, letos pa potekajo priprave na ta dogodek. Tudi Dneve evropske kulturne dediščine so pasijonsko obarvali: pripravili so Pasijonski koncert, v Sokolskem domu so predstavili film o tem, kako je letos potekalo restavriranje tristo let starega rokopisa Škofjeloškega pasijona, obiskovalce so vodili po Kapucinski knjižnici, na Mestnem trgu so pri kužnem znamenju postavili razstavne panoje na temo pasijona, razstavili so tudi likovna dela otrok iz osnovnih šol in vrtcev, ki so upodabljali dediščino Škofje Loke in tudi prizore iz srednjeveške pasijonske igre.

Za minulo soboto pa je bil predviden tradicionalni semenj na Fari, ko naj bi v Stari Loki med drugim prikazali tudi bogato zbirko knjig s pasijonsko tematiko, ki jo hrani starološka župnijska knjižnica dr. Janeza Veiderja. Zaradi slabega vremena je sejemsko dogajanje na starološkem trgu odpadlo, razstavo pa prikazujejo v preddverju Sokolskega doma in tako tudi tamkajšnjim obiskovalcem omogočajo, da se poučijo o kulturni dediščini, povezani s Škofjeloškim pasijonom. »Na njej je prikazan izbor publikacij iz različnih obdobij, ki so povezane s pasijonom. Pripravili so pet panojev, na treh so knjige, na dveh pa so predstavljene prireditve s pasijonsko tematiko v Stari Loki in Staroločani, ki sodelujejo v pasijonu. Pripravilo jo je Kulturno zgodovinsko društvo Lonka Stara Loka,« je povedala Agata Pavlovec iz Sokolskega doma.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 100 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

0/6

nedelja

-5/5

ponedeljek

-4/6

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Bitka za regijsko bolnišnico / 07:52, 24. januar

Župan Račič pravilno ugotavlja, da ima slabe karte na mizi. Upa lahko, da pride čimprej koalicija KUL na oblast. KUL nima interesa za investicije. KUL se bori za novinarje in policiste.

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...

Potrdili 1698 okužb, vlada bo odločala o ukrepih / 12:48, 20. januar

Maršal twitto je twittnil .da se odpirajo tudi smučišča !
Maja ali najkasneje začetek junija hahahahaa....

Manj gneče in kršitev / 12:43, 20. januar

Logično, ker pol morosta je šlo itak že v petek popoldne v Krajnsko ne..

Štirje razredi v karanteno / 11:10, 20. januar

Naš glavni vir denarja so podjetja, ki delajo. Tako bomo imeli denar za pokrivanje vsega. Morajo delati! Drugače nam lahko vse propade.