Najbolj zaslužni graditelji koče (od leve proti desni): Adi Pretnar, Janez Rupar, Stane Stanonik, Urh Kalan, Gašper Zakotnik in Lojze Vodopivec / Foto: arhiv Odbora za muzej športa v Škofji Loki

Jubilej koče na Starem vrhu

Letos je minilo sedemdeset let od postavitve Loške koče na Starem vrhu, ki je postala ena od središčnih lokacij za druženje v športu, danes pa ima pomembno vlogo tudi v turistični ponudbi.

Stari vrh – Za loške ljubitelje smučanja je bil 17. september 1950 pomemben dan, saj so tega dne na Starem vrhu odprli smučarsko kočo, ki so jo poimenovali Loška koča. Koča po besedah Marjana Luževiča iz Odbora za muzej športa v Škofji Loki predstavlja lep primer prostovoljstva, prizadevnosti in tovarištva športnih zanesenjakov v Škofji Loki, ki so bili nato tvorci velikih uspehov škofjeloškega smučanja.

Loško kočo so začeli graditi marca 1950 pod vodstvom Urha Kalana in Lojzeta Vodopivca, pri gradnji pa je sodelovalo kar 82 članov smučarskega kluba Ločan, je spomnil Marjan Luževič. Opravili so več kot sedem tisoč ur prostovoljnega dela in gradnjo končali v manj kot pol leta. »Loška koča je postala stalno oskrbovana, središčna točka za turistično in tekmovalno smučanje na Starem vrhu,« je pojasnil Luževič in dodal, da je tudi kot planinska postojanka postala pomemben vzgib za razvoj kmečkega turizma na Starem vrhu. »Enega prvih v tedanji državi,« je poudaril. Danes je v rokah zasebnega upravljavca, njen oskrbnik je Gregor Štefe.

Tako kot v minulih letih so tudi letos ob okrogli obletnici načrtovali, da se bodo njeni graditelji zbrali pri koči in ob pogostitvi obujali spomin na čase nekdanjega tovarištva v športu in pri gradnji koče, a jim je načrte prekrižala epidemija covida-19, je še pojasnil Luževič. Praznovanje obletnice bo tako po njegovih besedah moralo počakati na varnejše zdravstvene razmere.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 100 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

0/6

nedelja

-5/5

ponedeljek

-4/6

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Bitka za regijsko bolnišnico / 07:52, 24. januar

Župan Račič pravilno ugotavlja, da ima slabe karte na mizi. Upa lahko, da pride čimprej koalicija KUL na oblast. KUL nima interesa za investicije. KUL se bori za novinarje in policiste.

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...

Potrdili 1698 okužb, vlada bo odločala o ukrepih / 12:48, 20. januar

Maršal twitto je twittnil .da se odpirajo tudi smučišča !
Maja ali najkasneje začetek junija hahahahaa....

Manj gneče in kršitev / 12:43, 20. januar

Logično, ker pol morosta je šlo itak že v petek popoldne v Krajnsko ne..

Štirje razredi v karanteno / 11:10, 20. januar

Naš glavni vir denarja so podjetja, ki delajo. Tako bomo imeli denar za pokrivanje vsega. Morajo delati! Drugače nam lahko vse propade.