Obetajo si denar za kanalizacijo

V Cerkljah si še vedno prizadevajo za izgradnjo kanalizacije v hribovitem delu občine, s spremembo zakonodaje pa je po besedah župana Franca Čebulja veliko možnosti tudi, da občina za projekt dobi nepovratna sredstva.

Kanalizacija s Krvavca in Štefanje Gore bi po prvih ocenah stala 11 milijonov evrov, pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja pa bi moral projekt najverjetneje prestati še presojo vplivov na okolje.

Cerklje – V Cerkljah so v zadnjih letih precej sredstev namenili za celovito obnovo in gradnjo komunalne infrastrukture v nižinskem delu, že dlje časa pa v občini preučujejo tudi možnost gradnje kanalizacije v hribovitem delu pod Krvavcem. Kot je v preteklosti večkrat poudaril župan Franc Čebulj, je glavno prepreko predstavljala ureditev aglomeracij, ki kandidiranje za evropska sredstva omogoča zgolj za projekte na območjih poselitve, kjer je več kot dva tisoč prebivalcev, pod Krvavcem pa je prijavljenih stanovalcev manj. A kot je na zadnji seji občinskega sveta povedal Čebulj, jim optimizem vliva predvsem nedavna sprememba zakonodaje, ki je mejo znižala na petsto populacijskih enot oziroma prebivalcev. Tako je precejšnja možnost, da bi za projekt vendarle lahko pridobili tudi evropska sredstva, zaradi česar zelo hitro pristopajo k dokončni idejni rešitvi za izgradnjo kanalizacije na tem območju.

»Investicija v kanalizacijo na Krvavcu je ocenjena na okoli deset milijonov evrov, za Štefanjo Goro pa dodaten milijon, skupaj torej enajst milijonov. Pričakujem, da bomo v dobrem letu dni lahko pridobili gradbeno dovoljenje,« je o prvih ocenah svetnikom spregovoril Čebulj, ki sicer meni, da bo zaradi zahtevnosti območja Krvavca in dejstva, da bi gradnja potekala tudi skozi tri vodovarstvena območja, treba izvesti tudi celovito presojo vplivov na okolje.

V tem času sicer v občini poteka še en zahteven projekt – gradnja krvavškega vodovoda v dolžini 25 kilometrov, ki bo Cerklje, ki nosijo največji delež investicije, ter Kranj, Šenčur, Vodice in Komendo stala dobrih 12 milijonov evrov. Čebulj je kritičen do preostalih občin, ki še niso poravnale doslej nastalih stroškov, zato se v prihodnjih dneh namerava sestati z župani občin, ki sodelujejo v projektu, za katerega, sicer pričakujejo okoli 5,5 milijona evrov nepovratnih evropskih sredstev.

Rok za dokončanje krvavškega vodovoda, ki bo s pitno vodo oskrboval prebivalce v petih občinah, je spomladi leta 2022. Takrat morajo biti plačane vse situacije in projekt dokončan, zato Čebulj ocenjuje, da bi morala biti sama gradnja zaključena že do konca prihodnjega leta. »A s to naglico se to ne bo zgodilo,« je dejal cerkljanski župan, ki je meni, da bi moral izvajalec podvojiti število ekip na terenu, da bo gradnja pravočasno dokončana.

Oddajte svoj komentar

Kranj -4°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

-4/2

petek

1/9

sobota

3/8

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 
 

 

 
 
 

Prikaz nasprotnih dejstev / 19:43, 3. december

Veje javnega kanalizacijskega omrežja, ki jih je gradil koncesionar oz WTE so bile narejene katastrofalno ! Stari sistemi so kljub temu, da ...

Mladi v boju proti podnebnim spremembam / 16:03, 3. december

Ena izmed učenk je tako recimo predlagala, da bi se lahko po celotni Evropi zgradile kolesarske poti, ki bi bile med sabo povezane.
------------------
Vpliv risank je večji kot si mislimo.

Sneg povzroča težave v prometu / 08:18, 3. december

Spet to kidanje. Ma to mi gre pa najbol na jetra.Še sreča, da pri nas kida žena. Jaz sem namreč študiral filozofijo in psihologijo in mi fiz...

Posebna številka revije Stražni stolp / 14:41, 2. december

Primož, če dobiš e-mail z naslovom "Ding Dong", ga ne odpri. Don't open it!!!
To so Jehove priče, ki delajo od doma.

Posebna številka revije Stražni stolp / 13:27, 2. december

Neeee prosm neee...
Evo, jest to posebno številko z veseljem odstopim kolegu wojčehovskemu ..

V lokalu našli štiri goste / 11:16, 2. december

Mal heca:

dva izmed njih sta bila Novak in Primož.

Gradnja šole končno bližje / 10:06, 2. december

1.8M€ za birokracijo. Celoten znesek 17.9M€. 10% stroški birokracije. Carji birokrati. V SLO se res ne splača delat.