V planinski koči Dom Valentina Staniča pod Triglavom (2332 m n. m.) električni generator na fosilna goriva ni več potreben, elektriko pridobivajo z energijo sonca in vetra. / Foto: Fakulteta za strojništvo

Elektrika iz energije sonca in vetra za Staničev dom

Na Dom Valentina Staniča pod Triglavom so namestili fotovoltaični sistem in vetrno turbino, tako da vso potrebno elektriko zdaj dobijo iz obnovljivih virov. Kot pravi predsednica Planinskega društva Javornik - Koroška Bela Olga Oven, bencinskega agregata letos niso zagnali niti za minuto; nasprotno, vse razpoložljive električne energije jim niti ni uspelo porabiti.

Slovenski Javornik – Dom Valentina Staniča pod Triglavom na 2332 metrih nadmorske višine je dobil nov sistem za zagotavljanje električne energije iz obnovljivih virov energije. Nanj so namestili fotovoltaični sistem in vetrno turbino z baterijskim skladom.

Tako zdaj vso potrebno električno energijo dobijo iz obnovljivih virov. Po besedah predsednice Planinskega društva (PD) Javornik - Koroška Bela Olge Oven, ki upravlja dom, sistem deluje popolno.

»Do letos smo bili navajeni vsaj dve uri vsak dan uporabljati bencinski agregat. Leta 2020 nič več, saj ga nismo zagnali niti za minuto. Za nameček ugotavljamo, da nam sploh ni uspelo porabiti vse razpoložljive električne energije, zato moramo v prihodnosti povečati njeno porabo,« je v smehu dejala Ovnova.

Projekt je vodila ekipa Laboratorija za termoenergetiko na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije, Razvojnim centrom za vodikove tehnologije in PD Javornik - Koroška Bela. Zanj so prejeli denar v okviru evropskega projekta LIFE SustainHuts.

Fotovoltaični sistem je nameščen na streho planinske koče in pomožne stavbe in ima nazivno moč 6000 W. Vetrna turbina nazivne moči 1000 W pa je postavljena na optimalnem mestu glede na veter, so pojasnili. Poleg so postavili še baterijski sklad, nadgradili nadzorni sistem in sistem zajema ter obdelave obratovalnih podatkov. Kot so povedali na Fakulteti za strojništvo, je delovanje mogoče spremljati tudi prek spletnega dostopa, kar omogoča hitro prepoznavanje morebitnih obratovalnih težav in spremljanje deležev proizvedene električne energije iz fotovoltaike ali vetra.

So pa v sistemu ohranili bencinski agregat za oskrbo ob nepredvidenih napakah. Ob tem snovalci sistema poudarjajo, da so se okoljski vplivi znižali za vsaj trideset odstotkov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

pretežno jasno
vlažnost: 99 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

2/16

četrtek

6/16

petek

4/18

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Bled, Radovljica, 31. oktober 2020

Bralni krožek

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

 

 
 

 

 
 
 

Včeraj 2605 potrjenih okužb / 13:08, 28. oktober

Zdravstvo in organizacija. Ne bo šlo. Ego napumpan na max.

Včeraj 2605 potrjenih okužb / 11:14, 28. oktober

Na odvzemu brisa pred bolnico Golnik pa gužva, da je noro, en po drugem z zdravstvenimi delavci vred ! Dvomim da dr. Rozman tega ne ve ali n...

Za vsako zmago je potreben skupni cilj / 11:08, 28. oktober

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 bo sodeloval tudi ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav...

Gospodarstvo za šesti paket / 07:53, 28. oktober

Ne razumem levičarje, ki so proti ukrepom vlade. Saj vlada izvaja čisti socijalizem. Plačuje nedelo. Mogoče so užaljeni, ker drugi to izvaja?

Cena gradnje in obnove: Se bolj splača obnova ali novogradnja? / 07:50, 28. oktober

Novo stanovanje za 4-člansko družino je od 250 do 300k€. Nova enodružinska hiša od 350 do 400k€. To so številke za Gorenjsko. Stara hiša je tudi po obnovi še vedno stara hiša.

Na Gorenjskem včeraj največ okužb v Kranju / 23:30, 27. oktober

V Radovljici se je virus najbolj razpasel med učitelji skoraj vseh šol v občini. Izobražen kader ne verjame vladi in napihovanju stanja v dr...

Na Gorenjskem včeraj največ okužb v Kranju / 19:45, 27. oktober

ŽELEZNIKI imajo to smolo, da je med hribi
- DOMEL - ki daje kruh domačinom in vsem okoliškim. od LJ do Jesenic in Tržiča.
Čist verjetno, da so oni prinesli virus k nam )) !