Na Jezerskem ni bilo slovesnosti ob jubileju Češke koče, pač pa so proslavili z razstavo o njej. / Foto: Gorazd Kavčič

O življenju z jubilantko

Zaradi omejitev ob epidemiji so morali na Jezerskem odpovedati osrednjo slovesnost ob 120-letnici Češke koče, ki so jo načrtovali konec septembra in na kateri bi si premierno ogledali film o Češki koči. Namesto tega razstava.

Jezersko – Letos mineva tudi 120 let od slovesnega odprtja Češke koče, ki je simbol jezerskega hribovskega življenja, ikona jezerske turistične ponudbe in živa priča češko-slovenske povezanosti in sodelovanja. Zaradi omejitev ob epidemiji so odpovedali osrednjo slovesnost, ki bi morala biti minuli konec tedna in na kateri bi si ogledali premiero dokumentarno-igranega filma o Češki koči. Avtor filma je Čeh Ladislav Jirasko, ki je v film zajel zgodbo o začetkih češko-slovenskega hribovskega prijateljstva.

»Montaža filma nemoteno poteka, tako da lahko pričakujete vabilo na filmsko predstavo o naši lepotici takoj, ko bomo dvorano Korotan lahko napolnili do zadnjega kotička. Planinsko društvo Jezersko pa je že sedaj izkoristilo razstavne kapacitete novega Medgeneracijskega centra in skupaj z mnogimi, ki nas je zaznamovalo življenje s Češko kočo, pripravilo fotografsko razstavo o življenju z jubilantko,« je povedal župan Andrej Karničar.

Najstarejšo slovensko planinsko postojanko, ki je ohranila svojo prvotno podobo in edino ohranjeno kočo, ki so jo zgradili Čehi v slovenskih gorah, želijo ohraniti tudi za prihodnje rodove. Poročali smo že, da je jezerski občinski svet v prvi obravnavi potrdil besedilo odloka o razglasitvi Češke koče za kulturni spomenik lokalnega pomena, strokovne podlage zanj pa je pripravil Zavod za varstvo kulturne dediščine ob sodelovanju Gorenjskega muzeja. Razstava o Češki koči pa prinaša predvsem fotografije s te planinske postojanke. Veliko jih je prispevala družina Karničar, ki je kočo oskrbovala dolga desetletja, najdlje legendarni oskrbnik Andrej Karničar, ki je bil duša te planinske postojanke skoraj štirideset let. Prvi oskrbnik Češke koče pa je bil Jernej Krč. Tudi o njih govorijo besedila in slike, ki jih ob jubileju razstavljajo v novem medgeneracijskem centru, saj je »oskrbniška ekipa srčika življenja planinske koče in z njo diha sleherno minuto dneva«, je zapisala avtorica besedila Anja Karničar, še ena iz znamenite družine, vnukinja oskrbnika Andreja in hči znamenitega Dava Karničarja. Razstava zaznamuje ključne trenutke iz 'življenja' Češke koče, kako so jo obnavljali, kako so gradili tovorno žičnico za njeno oskrbo, kako so prirejali smučarske tečaje in tekmovanja, kako so jo obiskovali domačini in planinci od drugod ... Fotografije jo dokumentirajo, prinašajo pa tudi osebne zgodbe ljudi, ki so z njo živeli in dihali.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

-5/16

četrtek

2/14

petek

-3/7

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 6. marec 2021

Zbora članov prestavljena

 

 
 

 

 
 
 

Križnarjeva na zgodovinski tekmi do brona / 22:03, 3. marec

SUPER STE BILE IN STE POKAZALE DA STE BOLŠE KOT PA SO FANTJE,
SAMO TAKO NAPREJ PUNCE. ???????

Južnoafriški sev v Sloveniji / 08:11, 3. marec

Javno se je oglasil pacient, katerega je ta okuženi zdravnik operiral med prvimi in povedal, da ga nihče ni kontaktiral in obvestil !!
Pa kdo zdaj laže , barabe nemarne .

Obnoviti nameravajo spomenik v Dolenji vasi / 23:33, 2. marec

LJUDJE - res spoštujem NOB in Plečnika. Samo ZDAJ fliknit v obnovo 62 000 € - a se lahko nehajo zajebavat oblastniki?

Brezplačno parkiranje za gorske reševalce / 23:22, 2. marec

Dva evra!! Ko si lahko samo vesel, da je nekdo usposobljen v bližini. Da ne omenjam, kako so v koči na vrhu neprijazni do psov. Samo do ne...

Župan Hrovat obsojen zaradi grožnje nadzorniku / 17:13, 2. marec

Noro! In to par let. Naj eni naravovarstveniki ne opletajo med klenimi domačini! Zdravimi hribovci, ki jih lahko samo spoštujemo.

Obnoviti nameravajo spomenik v Dolenji vasi / 15:58, 2. marec

62 000 €?? Pa to streho in čiščenjene obnovijo vaški kerlci v eni udarni akciji!
Neverjetno, kako se razmetava z denarjem!

Brezplačno parkiranje za gorske reševalce / 15:37, 2. marec

Da ni sram pisarniških gobcal! GRS mora imeti VSE in še več!