Tabla s predlagano ureditvijo grajskega parka

Predlogi za ureditev parka

Kako urediti grajski park v Preddvoru, je bila vsebina nedavnih delavnic v okviru projekta Zelena naselja.

Preddvor – Ob gradu Dvor v središču Preddvora se razteza lep grajski park, ki bi mu radi dali vsebino. Urejanje parka, ki je v lasti občine skupaj z gradom od leta 2014, je vključen v projekt Zelena naselja, ki v sodelovanju s partnerji – BSC Kranj, občinami Bled, Preddvor in Tržič ter društvom arhitektov KRARH – poteka med leti 2019 in 2021 in je sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Njegov namen je zagotoviti inovativni pristop za ozelenitve degradiranih območij v centru urbanih naselij preko izvedenih pilotnih ozelenitev degradiranih območij v omenjenih treh občinah.

Med najpomembnejše ukrepe za ureditev grajskega parka v Preddvoru sodi ureditev in zaščita območja grajskega parka in sanacija brežin potoka Suha z namenom zaščite pred erozijo in potencialnim poplavljanjem. Občina Preddvor je pred kratkim skupaj s prebivalci in drugimi izvedla anketo in delavnico na temo revitalizacije grajskega vrta, poudarek je bil na vključevanju lokalnih prebivalcev in skupnosti, saj to zagotavlja večjo verjetnost, da bo nova ureditev parka ustrezala njihovim potrebam in da se bo prostor tudi dejansko uporabljal.

Razdelili so ankete in jih k reševanju spodbudili s praktičnimi nagradami. Med prejetimi odgovori so dobili naslednje predloge: postavitev klopic za posedanje, nova drevesa, manjši prireditveni prostor, vodnjak, ribnik ali pitnik, zeliščni vrt, knjižnica na prostem, manjši lokal s teraso, otroška igrala, tablice z imeni dreves ... Med ostalimi predlogi prebivalcem zasledimo tudi: kolesarski poligon, pokrit večnamenski prostor (pozimi umetno drsališče, poleti za kotalkanje, rolanje), zraven balinišče za vse starostne skupine, fitnes na prostem, slaščičarna, park z otroškimi igrali. Nekateri predlagatelji se tudi zavzemajo, da bi v parku po zgledu blejskega zdraviliškega parka ohranili vsako drevo, drevesa ustrezno negovali, če bi jih pa že posekali, bi jih nadomestili z novimi.

Pri vhodu v grajski park so postavili table z rezultati delavnice in anket s skicami predlagane ureditve. Kot je povedal župan Rok Roblek, se bodo o nadaljnji ureditvi še dogovorili z institucijami, ki dajejo soglasja, denimo zavodoma za varstvo narave in kulturne dediščine.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 58 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-2/15

sobota

6/12

nedelja

8/15

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Kranj, 10. april 2021

Srečanje Medobčinskega društva invalidov Kranj

PRIREDITVE / Gorenjska, 10. april 2021

O literaturi med letoma 1970 in 1980

OBVESTILA / Kranj, 10. april 2021

Srečanje Medobčinskega društva invalidov Kranj

OBVESTILA / Tržič, 11. april 2021

Anketa o razvojnem načrtu občine Tržič 2030

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Opozicija vložila ustavno obtožbo premierja Janše / 13:16, 9. april

Politkomisar na sliki ima gromozansko srečo, da lahko pustoši po državi predvsem zaradi nesposobne in kilave opozicije !

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 08:37, 9. april

V časih pred korono so bile šole in vrtci v tem času na pol prazni, poznam primere, od 28 otrok v razredu prisotnih 5 otrok... Ja, takrat je razsajala še gripa.. Zdej jo ni več!

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 21:37, 8. april

Poznam primere, ko so otroci iz vrtca prinesli virus v domače okolje, zato vrtci niso zaprti samo zato, ker se je vlada tako odločila. Otroc...

Zaprtje ne vzbuja večjih skrbi / 13:15, 8. april

Normalno, gospodarstvo šiba dalje..

Otroci se vračajo v vrtce in šole / 13:13, 8. april

Ooo, Simona je še ministrica, super..

Vrtiljak, ki ga poganja virus / 09:15, 8. april

Konec tretjega vala že napovedujejo za konec junija, odlično, spustili nas bodo malo k Hrvatom, konec julija sledi 4. val...
Kako predvidljivo, dokler bo volne nas lahko strižejo...

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 09:12, 8. april

Kje se je izgubila ministrica za šolstvo? Jo je princ teme dal v kot klečat?