Tuhinjska postrv in pirina rižota z zelenjavo

Slovenska večerja

Letošnje poletje je bilo posebno tudi za Terme Snovik. Dogajanje so pač prilagodili razmeram zaradi prisotnosti covida-19. Zagotovo je zanimiv večer slovenske kulinarike s poudarkom na jedeh iz njihovega konca, ki ga pospremijo tudi zvoki harmonike in okus piva domačega malega pivovarja.

V Termah Snovik so pripravili zanimivo kulinarično doživetje, ki so ga doslej organizirali enkrat tedensko in ga poimenovali Slovenski kulinarični večer z izbranimi okusi Tuhinjske doline ob zvokih slovenske glasbe. Gostila ga je (in ga bo še naprej, dokler bo ostal v programu) njihova večnamenska dvorana, ki so jo za to priložnost spremenili v jedilnico, saj lahko tako zagotavljajo upoštevanje priporočil in pravil NIJZ; v restavraciji Potočka pa si lahko nekatere jedi s slovenskega menija privoščite tudi v času kosila ali po naročilu. Predvsem je tu v ospredju tuhinjska postrv, ki vam jo pripravijo na žaru ali pečeno v koruzni moki, izbirate pa lahko med različnimi prilogami.

Pester izbor jedi

Slovenska večerja poleg postrvi postreže še z ne­katerimi slovenskimi jedmi, s poudarkom na tistih, ki jih v teh krajih bolj poznajo. Gostje lahko izbirajo med govejo in gobovo juho, si privoščijo kremno polento z domačo skuto, firštov golaž s tuhinjsko filo, posežejo po pečenki in praženem krompirju, skutnih štrukljih, nekaj je tudi piščanca, pri sladicah pa izbirajo med jabolčno čežano, jabolčnim zavitkom in narastkom, razloži vodja gostinstva v Termah Sašo Zager. Prisotni na večerji lahko degustirajo tudi pivo iz Domače pivovarne pod Menino Menin'c.

Izvedeli smo še, da dajejo v Snoviku velik pomen Kneippovi filozofiji, ki so jo vpeljali tudi v kulinariko, in na ta način poskušajo gostom približati zdravje na krožniku. Imajo tudi svoj zeliščni in začimbni ter zelenjavni vrt.

Okusi Kamnika

Med v meniju naštetimi slovenskimi jedmi nekatere podrobneje opišejo oziroma razložijo Okusi Kamnika. Poleg že omenjene tuhinjske postrvi, ki jo gojijo v reki Nevljici in jo gostje lahko uživajo pripravljeno na različne načine, ponujajo tudi tuhinjsko filo. Jed, ki so jo nekoč pripravljali samo ob največjih praznikih, zato je marsikje še danes na mizi samo ob veliki noči. Osnovne sestavine so šunka oziroma prekajeno meso, bel kruh, jajca, čebula, smetana in začimbe. Od kod ime za golaž, smo ravno tako našli razlago na straneh Okusov Kamnika: firštov divjačinski golaž predstavlja spomin na izročilo lova v Kamniški Bistrici, obenem pa na pomen divjačine kot kulinarične specialitete. Lov je namreč pripadal vladajočim. Golaž je povezan z lovskim pohodom članov vladarske rodbine nadvojvode Karla II., ki je leta 1564 v bližini Predaslja na enem izmed lovskih pohodov s celotnim cesarskim spremstvom obedoval ob kamniti mizi, na kateri se je ohranil tudi zapis o omenjenem dogodku. Ta je bila kasneje imenovana za firštovo (izraz Fürst v nemščini pomeni knez, vladar) in je privabljala številne visoke obiskovalce. Tako pa je ime dobila tudi jed, ki ima pridih gosposkega.

Čežana »za pet prstov obliznit«

Slovenski kulinarični večer v Termah Snovik je sicer samopostrežen, s strogim upoštevanjem vseh pravil, priporočil, varnostnih in higienskih ukrepov NIJZ. A kljub epidemiološki situaciji je vzdušje prijetno in strežno osebje vam odgovori na sleherno vprašanje, ki se vam porodi v zvezi s hrano.

Tako Advija Halilović, vodja kuhinje, kot Sašo Zager, vodja gostinstva, sta v Termah Snovik že kar nekaj časa, oba pa sta Velenjčana. Advija je tu že osem let, medtem ko je vodja kuhinje postala nedavno, Sašo pa dobri dve leti in pol. Razložita nam, da je posebnost firštovega golaža tudi v tem, da mu dodajo gobe, in da gre pri tokratni čežani za kombinacijo jabolk in hrušk. Morda se sliši enostavno: malce sadje pokuhaš, ga zmečkaš, ravno prav sladkaš in že je nared. Glede na nežen in prijeten okus čežane se mogoče za vsem skriva še kaj več, kakšna kuharska skrivnost, ki jo je tokrat odražal Advijin nasmešek. Na trditev, da je golaž naslednji dan menda še boljši, nam Advija odgovori, da bo držalo, vendar mora biti tudi pravilno ohlajen. Koliko ur pa porabi za njegovo pripravo, nas je še zanimalo. Kake tri ure ga je kuhala, še pove.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

zmerno oblačno
vlažnost: 60 %
veter: Z, hitrost: 29 km/h

0/10

četrtek

4/10

petek

5/10

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

 

 

PRIREDITVE / Preddvor, 8. februar 2024

Prešerno na gradu Dvor

PRIREDITVE / Tržič, 8. februar 2024

Kulturni praznik v Tržiškem muzeju

PRIREDITVE / Kamnik, 8. februar 2024

Slovesnost in kulturni maraton

PRIREDITVE / Železniki, 8. februar 2024

Proslava in kovanje pesmi

IZLETI / Kokrica, 8. februar 2024

Peš na Prešernov smenj

PRIREDITVE / Duplje, 8. februar 2024

Recital poezije v Dupljah

PRIREDITVE / Zgornja Bela, 8. februar 2024

O maternem jeziku in kulturi

IZLETI / Naklo, 8. februar 2024

Po poti kulturne dediščine

 

 
 

 

 
 
 

Ministrica Švarc Pipan (še) ne razmišlja o odstopu / 08:48, 8. februar

Za časa korone sem bil na bolniški, vrstilo se je kar eno za drugim. Vse sem prebrodil, hvala Bogu. Tudi Slovenija je prebrodila epidemijo s...

Ministrica Švarc Pipan (še) ne razmišlja o odstopu / 07:53, 8. februar

Tanja, Golob, Dominika... to je najboljše kar ima Slovenija. Vse drugega bo samo slabše. SDS je pa sploh katastrofa kar so počeli med Corona krizo.

Ministrica Švarc Pipan (še) ne razmišlja o odstopu / 09:23, 7. februar

Vsak se lahko vpraša, madonca, pa kva sm jest volu? Danes seveda ga ni, da bi se pohvalil, da je volil holoba, niti tanje. Ja, sem pa ziher,...

Ministrica Švarc Pipan (še) ne razmišlja o odstopu / 16:42, 3. februar

Noro, kakšna tolpa kriminalcev trenutno vlada SLO !!

Evropska sredstva unovčena / 09:11, 3. februar

Gradi se kolesarska povezava Obrne-Boh.Bistrica. Do Bleda se ne gradi nič. Razdalja Obrne-Bled je 8km. Na tej razdalji je že zgrajena kolesa...

V Šenčurju poklon štiridesetim talcem / 21:59, 1. februar

"Vstaja se je končala z znamenito dražgoško bitko, ki je pokazala, da Nemci niso nepremagljivi,«Kdo bo učencem razložil nemško nepremagljivo...

Ljudske obveznice v začetku februarja / 14:31, 27. januar

Spomnil bi na ukradene izničene obveznice in delnice za časa vlade Alenke Bratušek. To je blo čist ajnfoh, po sistemu dons maš, jutr pa te n...