Na proračun vplivala epidemija

Občinski svetniki so v Škofji Loki prisluhnili poročilu o polletnem izvrševanju proračuna, ki ga je letos dodobra zaznamovalo dogajanje v zvezi s covidom-19.

Škofja Loka – Do zdaj sta bila sprejeta že dva rebalansa proračuna, sicer pa je direktorica občinske uprave Špela Justin poročala, da so prihodki občinskega proračuna v polletju dosegli 45 odstotkov načrtovanih. Glavnina je davčnih prihodkov, kjer se letos pri deležu odstopljene dohodnine že vidi učinek višje povprečnine. Nižji kot doslej, celo najnižji v zadnjih letih, pa so nedavčni prihodki, kjer se v največji meri občutijo posledice epidemije covid-19 in z njo povezanih državnih ukrepov. Najbolj se pozna izpad najemnin, prihodki so nižji tudi zaradi podaljšanih rokov izplačil gospodarstva. Pri kapitalskih prihodkih so letos zadovoljni, ker so prejeli celoten znesek od prenosa plinovodnega omrežja, manj pa s transfernimi prihodki, kjer neznanka ostajajo evropski viri, čeprav je končanih več projektov na tem področju in so tudi že plačani. Tu je kritika uperjena zoper državne organe, ki zavlačujejo postopke, povezane z vračili iz nepovratnih virov.

Odhodki iz proračuna so po poročanju Špele Justin realizirani v višini 9,4 milijona evrov in predstavljajo 41 odstotkov načrtovanih. Tudi tu se čuti učinek epidemije in z njo povezanih stroškov. Manj kot tretjina je izpolnjenih investicijskih odhodkov, največ jih predstavlja odkup stavbe Name, ki je bil marca letos po več letih dokončan, več naložb pa je oživelo poleti. Škofjeloški svetniki so potrdili poročilo o proračunu v polletju, župan Tine Radinja pa je ob tem povedal, da je občina že vložila zahtevke za povračilo neposrednih stroškov, povezanih z epidemijo. Bolj boleči pa bodo posredni stroški.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

oblačno
vlažnost: 100 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

0/6

nedelja

-5/5

ponedeljek

-4/6

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Bitka za regijsko bolnišnico / 07:52, 24. januar

Župan Račič pravilno ugotavlja, da ima slabe karte na mizi. Upa lahko, da pride čimprej koalicija KUL na oblast. KUL nima interesa za investicije. KUL se bori za novinarje in policiste.

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...

Potrdili 1698 okužb, vlada bo odločala o ukrepih / 12:48, 20. januar

Maršal twitto je twittnil .da se odpirajo tudi smučišča !
Maja ali najkasneje začetek junija hahahahaa....

Manj gneče in kršitev / 12:43, 20. januar

Logično, ker pol morosta je šlo itak že v petek popoldne v Krajnsko ne..

Štirje razredi v karanteno / 11:10, 20. januar

Naš glavni vir denarja so podjetja, ki delajo. Tako bomo imeli denar za pokrivanje vsega. Morajo delati! Drugače nam lahko vse propade.