Pred Dolenjo vasjo sta se v začetku septembra smrtno ponesrečila motorista. / Foto: Gorazd Kavčič

Cesto v Selški dolini že davno povozil čas

To ugotavlja redni uporabnik regionalne ceste med Škofjo Loko in Železniki, ki je vse bolj obremenjena in ponekod tudi nevarna. Kdaj bodo udeleženci v prometu, med njimi je veliko motoristov in kolesarjev, varnejši? Projekt rekonstrukcije ceste skozi sotesko je v recenziji, izvedba pa je odvisna od pridobitve zemljišč in denarja.

Projekt rekonstrukcije ceste od Podlubnika do Praprotna je direkcija imela pripravljen že nekaj časa, a je po podatkih župana Železnikov Antona Luznarja imela težave z nakupi zemljišč za širitev ceste v soteski. Sedaj so zraven ceste sprojektirali še kolesarsko stezo.

Železniki – Po tragični prometni nesreči, v kateri sta v začetku septembra na regionalni cesti Škofja Loka–Železniki pred Dolenjo vasjo umrla dva motorista, smo v uredništvo prejeli pismo občana Železnikov, ki se vsakodnevno vozi po tej cesti in ob tem, kot je zapisal, doživi marsikaj hudega. »To, kar se dogaja zadnja leta, pa je nevzdržno. Promet se povečuje, avtomobili so vedno večji, širši, hitrejši, vedno več je kolesarjev, motoristov, pešci so vedno bolj izpostavljeni,« je opozoril ter dodal, da je cesto v Selški dolini že davno povozil čas in je nevarna, kar potrjujejo pogoste nesreče, tudi s smrtnimi izidi.

Dela v soteski ocenjena na šest milijonov evrov

Ker gre za državno cesto, smo se z vprašanjem, ali načrtujejo kakšen poseg za povečanje prometne varnosti v Selški dolini, najprej obrnili na Direkcijo RS za infrastrukturo. »Po javno objavljenih podatkih je do omenjene nesreče prišlo zaradi nepravilnega prehitevanja voznika na motornem kolesu. Takšnega ravnanja voznikov ni možno preprečevati s tehničnimi ukrepi ali rekonstrukcijami. Promet je kompleksen sistem, ki se lahko odvija relativno varno, dokler vsi udeleženi spoštujejo dogovorjena pravila obnašanja,« so odgovorili na direkciji, ki sicer upravlja šest tisoč kilometrov glavnih in regionalnih cest. Kot so pojasnili, najprej izboljšujejo stanje na odsekih, ki z vidika prometne varnosti predstavljajo največji izziv. Stanje vozišč spremljajo tudi v okviru rednega vzdrževanja. »Tako se tudi na povezavi med Škofjo Loko in Železniki redno izvajajo manjši posegi in sanacije vozišča,« so razložili in omenili še tri večja vlaganja zadnjih let, in sicer v ureditve skozi naselje Dolenja vas in Selca ter na odseku Klančar–Podlubnik.

Dodali so, da je v teku projekt rekonstrukcije regionalne ceste od Podlubnika skozi sotesko do Praprotna ter dograditev enostranske dvosmerne kolesarske poti. »Projektna dokumentacija za izvedbo je trenutno v postopku recenzije, sledijo postopki za pridobitev zemljišč in nato gradnja, ki je ocenjena na 6,3 milijona evrov. Začetek del je odvisen od pridobitve potrebnih zemljišč in zagotovljenih finančnih sredstev v proračunu.«

Načrtujejo tudi kolesarsko stezo

Projekt rekonstrukcije tega odseka je direkcija imela pripravljen že kar nekaj časa, a je po podatkih župana Železnikov Antona Luznarja imela težave z nakupi zemljišč za širitev ceste v soteski, zato do izvedbe ni prišlo. »Približno pred letom in pol so se odločili, da bodo zraven ceste sprojektirali tudi kolesarsko stezo. Že večkrat smo jih prosili, naj nam pokažejo projekt, pa so dejali, da bodo prej naredili še njegovo recenzijo. Pravijo, da so v najožjem delu v soteski kolesarsko stezo projektirali ob cesti proti bregu in da je v istem nivoju kot cesta,« je povedal Luznar.

Spomnil je, da direkcija počasi pripravlja tudi obvozno cesto v začetku Škofje Loke, s čimer se bodo izognili vožnji skoznjo, v Železnikih pa načrtuje obvoznico mimo starega dela mesta, ki naj bi bila zgrajena hkrati s protipoplavnimi ureditvami do konca leta 2023. »Trenutno potekajo dela na Studenem pri cvetličarni, kjer bomo skupaj z direkcijo uredili odvodnjavanje meteorne vode cestišča in nekaj hiš na tem območju ter zanje uredili še fekalno kanalizacijo,« je razložil Luznar.

Nov prehod v Selcih

Glede posegov Občine Železniki za izboljšanje prometne varnosti na državni cesti v Selški dolini je župan povedal, da so v času poletnih počitnic zgradili prehod pri šoli v Selcih. »V Dolenji vasi smo projektirali pločnik v delu vasi, kjer ga še ni. Kasneje smo sprojektirali pločnike, široke dva metra na vsako stran cestišča, ki bodo namenjeni tako pešcem kot tudi kolesarjem. Vsi lastniki na obeh straneh z izjemo enega so se s tem strinjali in tudi že podpisali pogodbe, da so pripravljeni prodati zemljišča za tako širok pločnik, ki bo hkrati tudi kolesarska steza. Težave pa imamo s pridobivanjem zemljišč od Selc do Dolenje vasi,« je pojasnil župan. Poleg tega nameravajo v prihodnjih letih preko regionalne razvojne agencije BSC Kranj s pomočjo evropskih in državnih sredstev zgraditi kolesarsko povezavo od Selc do Plenšaka nad Železniki.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

pretežno jasno
vlažnost: 95 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-5/16

četrtek

2/14

petek

-3/7

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 6. marec 2021

Zbora članov prestavljena

 

 
 

 

 
 
 

»Poleti čudovito, če ne smrdi« / 06:51, 4. marec

Postaviti moderno termoelektrarno/toplarno kot v Celju, ki uporablja za gorivo obdelane komunalne odpadke, pa bodo imeli Jeseničani toplo vodo in elektriko namesto smradu.

Bitka za regijsko bolnišnico / 06:39, 4. marec

Ma kakšna Radovljica ne me hecat no. Če ima stroka vsaj malo besede kje bo stala nova bolnišnica, je edina logična lokacija MO Kranj. Zgornj...

Za Jesenicami stojijo kot eno / 06:39, 4. marec

Ma kakšna Radovljica ne me hecat no. Če ima stroka vsaj malo besede kje bo stala nova bolnišnica, je edina logična lokacija MO Kranj. Zgornj...

O lokaciji bolnišnice stroka, ne ulica / 06:39, 4. marec

Ma kakšna Radovljica ne me hecat no. Če ima stroka vsaj malo besede kje bo stala nova bolnišnica, je edina logična lokacija MO Kranj. Zgornj...

Nova bolnišnica / 06:37, 4. marec

Ma kakšna Radovljica ne me hecat no. Če ima stroka vsaj malo besede kje bo stala nova bolnišnica, je edina logična lokacija MO Kranj. Zgornj...

Križnarjeva na zgodovinski tekmi do brona / 22:03, 3. marec

SUPER STE BILE IN STE POKAZALE DA STE BOLŠE KOT PA SO FANTJE,
SAMO TAKO NAPREJ PUNCE. ???????

Južnoafriški sev v Sloveniji / 08:11, 3. marec

Javno se je oglasil pacient, katerega je ta okuženi zdravnik operiral med prvimi in povedal, da ga nihče ni kontaktiral in obvestil !!
Pa kdo zdaj laže , barabe nemarne .