Ukrep merjenja telesne temperature daje zaposlenim psihološki občutek varnosti in jih spodbuja, da v službo pridejo samo, če so povsem zdravi, ugotavljajo v podjetjih. / Foto: Gorazd Kavčič

Merjenje temperature koristen ukrep

Med ukrepi za zajezitev širjenja okužb s covidom-19 vlada napoveduje tudi obvezno merjenje temperature na delovnem mestu. Kako so podjetja pripravljena na ta ukrep in kakšne so izkušnje tistih, ki so ga izvajala že doslej?

Kranj – V Domelu iz Železnikov imajo že izkušnje z merjenjem temperature pri zaposlenih ob njihovem prihodu na delovno mesto, saj so ga uvedli že kmalu po razglasitvi epidemije covida-19 marca letos. Poleti so merjenje prekinili, v ponedeljek pa so ga znova uvedli. »Z merjenjem temperature zaposlenim imamo nekaj težav, saj je za točno meritev treba zadostiti veliko pogojem, kar pa ob menjavi izmene in prehodu večjega števila zaposlenih ni enostavno. Trenutno se poslužujemo ročnega merjenja na vhodu v podjetje, pri čemer je meritev z laboratorijsko IR-kamero dovolj zanesljiva, meritev s preprostim ročnim merilcem pa je manj zanesljiva in je lahko izvedena le v notranjih prostorih. Ukrep merjenja ima tudi psihološki vpliv, saj zaposlene pozivamo, da v podjetje pridejo samo, če so povsem zdravi,« je pojasnil predsednik uprave Domel Holdinga Matjaž Čemažar. V Domelu so sicer septembra še zaostrili zaščitne ukrepe za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom.

Tudi v Sumidi Slovenija na Blejski Dobravi je merjenje telesne temperature le eden od preventivnih ukrepov, ki jih izvajajo. Merjenje temperature so na vhodu v podjetje dnevno izvajali že v času epidemije, v primeru obveznega merjenja pa ga bodo ponovno uvedli, je napovedal direktor Primož Egart. »Zaposleni so glavno vodilo delovanja našega podjetja in verjamemo, da vsak preventivni ukrep pomaga pri zaščiti našega zdravja,« razmišlja. V podjetju so sicer v času epidemije uvedli stroge ukrepe za zmanjšanje tveganja prenosa okužbe, po preklicu epidemije pa izvajajo ukrepe v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje in odloki vlade.

V družbah Skupine SIJ, med katere sodi tudi jeseniški Acroni, so takoj ob pomladanskem izbruhu koronavirusa uvedli številne preventivne ukrepe za zagotavljanje varnega delovnega okolja in obenem nemotenega poslovanja, ukrepe pa so preko poletja glede na epidemiološko situacijo nadgrajevali oziroma sproščali. »Eden izmed ukrepov pri preprečevanju širjenja koronavirusa oziroma za njegovo pravočasno odkrivanje je tudi merjenje telesne temperature, ki smo ga uporabili takoj s pojavom prvih okužb v občinah, kjer so naše družbe. Pri tem smo upoštevali organizacijske specifičnosti naših posameznih družb, ki so merjenje temperature zagotavljale skladno z razpoložljivostjo ustrezne opreme in kadrov,« so pojasnili. Kot so napovedali, bodo morebitno obvezno merjenje temperature dosledno izvajali, čeprav ugotavljajo, da ukrep ni povsem zanesljiv. »Zaposleni je lahko okužen, a nima temperature, za odstranitev vremenskih in drugih vplivov bi moral biti zaposleni pred meritvijo vsaj od deset do petnajst minut na sobni temperaturi …« so predstavili svoje izkušnje. Vseeno pozdravljajo vsak ukrep, ki kakorkoli prispeva k zajezitvi širitve koronavirusnih okužb, so poudarili. »Poleg tega ima ukrep merjenja telesne temperature dodaten pozitivni vpliv, saj zaposlenim daje psihološki občutek varnosti in spodbuja k samopreventivnim ostajanjem obolelih doma. Ukrep seveda terja finančni vložek in organizacijsko prilagajanje, vendar kot že rečeno, je to naložba v zdravje zaposlenih in zagotavljanje nemotenega poslovanja v Skupini SIJ in celotnem slovenskem gospodarstvu,« so še povedali.

V kranjski družbi Goodyear Dunlop Sava Tires so pojasnili, da so vsakodnevno merjenje temperature ob prihodu na delovno mesto uvedli že v sredini aprila ob ponovnem zagonu proizvodnje po skoraj enomesečni prekinitvi. »Z junijem smo s tem ukrepom prenehali in ga za vse zaposlene v proizvodnji, skladišču ter tokrat tudi za obiskovalce ponovno vzpostavili z začetkom septembra,« so razložili v Goodyearu, kjer so poskrbeli tudi za druge zaščitne ukrepe, kot so vzdrževanje medosebne razdalje, dezinfekcija rok, zaščitne pregrade med določenimi delovnimi mesti, prilagojen način organiziranja prehrane na delu, uporaba mask v skupnih prostorih, kadar ustrezne razdalje ni mogoče vzdrževati.

V Iskra Mehanizmih so temperaturo zaposlenim začeli meriti že marca in jo merijo še danes, pa je razložil glavni direktor Marjan Pogačnik. »Menim, da je ukrep smiseln, saj predstavlja neki grob 'filter oz. identifikacijo'. Težko pa komentiram, ali bi bil kakšen drug 'filter oz. identifikacija' bolj učinkovit ukrep,« je povedal.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

delno oblačno
vlažnost: 81 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

3/18

sobota

5/17

nedelja

6/18

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Bled, Radovljica, 31. oktober 2020

Bralni krožek

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

PREDAVANJA / Gorenjska, 5. november 2020

Energijska vrednost voda

 

 
 

 

 
 
 

Največji delež okuženih / 10:11, 31. oktober

Vsak dan grem na pokopališče. In, da mi zdaj en prepove???

Ukrepi podaljšani, včeraj umrlo 23 bolnikov s covidom-19 / 09:38, 31. oktober

So družini rogljiček zasegli?

Ukrepi podaljšani, včeraj umrlo 23 bolnikov s covidom-19 / 05:51, 31. oktober

Opozorilo bi bilo dovolj!
Svetoval bi pa staršema, naj ne gledata več RTV in POP TV.


PS:
ampak, to sem se naučil od Primoža, kaj pa če je vse skupaj zrežirano?

Vlada k omejitvam dodala nekaj izjem / 20:32, 30. oktober

Dr. Masten, posvetite se pacientom v vladi. Tam imajo vsi psihiatri dovolj dela za 50 let.

Čas je, da egoizem pospravimo v predal / 18:36, 30. oktober

Grem, če greš ti prej na Onkoliški inštitut, kjer se borijo z resnično epidemijo, ki nima samo 0,14% smrtnost kot Covid.

Čas je, da egoizem pospravimo v predal / 18:16, 30. oktober

Predlagam, da greš na Golnik za prostovoljca, tam boš dobil resnico iz prve roke!

O štorkljah in ljubezni so peli tudi Čuki / 18:00, 30. oktober

" Fantje so kljub nastali situaciji poleti prišli na idejo zanimivega koncerta, ga nameravali izpeljati v začetku oktobra, a so ga zaradi v...