Foto: arhiv Gorenjskega glasa

Potrdili peti paket ukrepov

Vlada je potrdila peti protikoronski paket, ki podaljšuje subvencioniranje čakanja na delo vsaj do konca leta, zvišuje nadomestilo plače za starše otrok v karanteni, znova uvaja mesečni temeljni dohodek za samozaposlene ...

Ljubljana, Kranj – Vlada je v sredo sprejela besedilo petega protikoronskega paketa ukrepov za omilitev posledic zdravstvene krize za ljudi in gospodarstvo (PKP5), ki podaljšuje tudi nekatere ukrepe iz četrtega paketa, ki potečejo konec septembra. Novi paket, ki je po oceni ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja s socialnimi partnerji usklajen v približno štirih petinah, bo državni zbor potrjeval po nujnem postopku, do ponedeljka pa so še možne dopolnitve zakona.

Med ključnimi ukrepi je podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo za vse panoge do 31. decembra z mož­nostjo podaljšanja ukrepa do konca junija 2021. Pri tem je vlada zaostrila vstopni pogoj, ki bo vsaj 30-odstoten upad prihodkov v primerjavi z letom 2019. Zaposlenim bo za čas odobrene karantene še naprej pripadalo nadomestilo plače iz četrtega svež­nja ukrepov, staršem otrok do petega razreda osnovne šole, ki morajo v karanteno, pa po novem pripada 80-odstotno nadomestilo plače. Staršem predšolskih otrok, ki morajo v karanteno, za ta čas ne bo treba plačati vrtca.

V novem svežnju ukrepov je predvideno tudi povračilo samozaposlenim za čas desetdnevne karantene v višini 250 evrov. Samozaposlenim, ki jim je promet v primerjavi z lani upadel za 30 odstotkov, s 1. oktobrom znova pripada mesečni temeljni dohodek v višini 1100 evrov, od tega je 700 evrov nadomestila in 400 evrov za plačilo prispevkov.

Sprejeta je bila tudi rešitev za skrajšanje čakalnih vrst v zdravstvu, saj bodo imeli po novem možnost financiranja iz zdravstvene blagajne vsi izvajalci z registrirano zdravstveno dejavnostjo.

Zakonski predlog prinaša tudi možnost koriščenja bolniške odsotnosti z dela do treh delovnih dni brez obiska osebnega zdravnika, a največ za devet dni na leto.

Na področju socialnega varstva PKP5 ustvarja pravno podlago za začasno prerazporeditev zaposlenih, če pride do potrebe v socialnovarstvenih zavodih zaradi izbruha okužbe z novim koronavirusom, je razložil minister. Ob tem je predvidena tudi uvedba dodatka za neposredno delo v sivih ali rdečih conah v višini 20 odstotkov urne postavke osnovne plače zaposlenega, kar velja tudi za delavce v zdravstvu, ki so v stiku z bolniki s covidom-19. Država bo tudi financirala nakup zaščitne opreme in sredstev za razkuževanje za socialnovarstvene, javne zdravstvene ter vzgojno-izobraževalne zavode. Na področju vzgoje in izobraževanja prinaša predlog tudi nekaj pravnih podlag za možnost sprememb šolskega koledarja in izobraževalnega procesa na daljavo.

Na področju infrastrukture se bo za ohranjanje delovnih mest izvajalcem občasnih prevozov in mestnih prevozov zagotovilo nadomestilo stroškov, ki so jih imeli od začetka epidemije do 11. maja, ko zaradi omejitvenih ukrepov niso mogli opravljati prevozov. Prevozniki bodo lahko uveljavljali tudi stroške za zaščitno opremo in razkuževanje vozil.

Jezersko brez okužbe

V ponedeljek je bilo v Sloveniji na covid-19 pozitivnih 88 ljudi, od tega na širšem Gorenjskem štirje v Domžalah, po dva v Kranju, Šenčurju, na Jesenicah in po eden v Medvodah, Tržiču in Radovljici. V torek je bilo 136 pozitivnih, od tega so potrdili štiri okužbe v Kranju, po tri v občinah Gorenja vas - Poljane, Kamnik in Medvode, po dve Škofji Loki, Tržiču in Domžalah, po eno pa v občinah Železniki, Bohinj, Gorje, Radovljica, Naklo in Šenčur. Torkovi podatki o okužbah se uvrščajo na drugo mesto po številu potrjenih okužb v enem dnevu doslej. Več so jih našteli le 17. septembra.

V sredo so testirali 2848 oseb in potrdili 122 okužb, od tega osem v Domžalah, po štiri v Kranju in Kamniku, po eno v občinah Jesenice, Tržič, Gorenja vasi - Poljane, Bled, Mengeš in Bohinj. Hospitaliziranih je 63 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 13 v intenzivni negi. Trije bolniki so v preteklih treh dneh umrli, skupaj do zdaj 145. Aktivnih okužb je v Sloveniji 1426. Največ okužb je potrjenih v osrednjeslovenski regiji, Gorenjska je na četrtem mestu po številu okužb med skupaj 12 regijami. Na Gorenjskem pa samo v občini Jezersko doslej še niso potrdili okužbe.

»To, kar se mi je zgodilo, se ne sme ponoviti«

Pred nekaj dnevi je na FB zaokrožil zapis bolnice iz okolice Kranja, ko je pomoč zaradi povišane temperature in trebušnih krčev poiskala v Zdravstvenem domu (ZD) Kranj in v Splošni bolnišnici (SB) Jesenice. Kot je zapisala, se je borila z oteženo komunikacijo z osebnim zdravnikom, dolgim čakanjem na testiranje za covid-19 in na izvid, obiski laboratorijev, urgenc. Šele osmi dan je lahko v Kranju opravila pregled z ultrazvokom (UZ), ki je dal odgovor: razlitje slepiča. Operirana je bila deveti dan po pojavu simptomov. »Pa saj vi bi lahko umrli ...,« je bila po vrnitvi iz bolnišnice neposredna njena ginekologinja.

Kot sta povedala direktorica ZD Kranj Lili Gantar Žura, dr. med, in strokovni direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske (OZG) prim. dr. Aleksander Stepanović, dr. med., sta se z bolnico pogovorila. »Primer smo v vodstvu ZD Kranj in OZG podrobno analizirali. Ugotovili smo, da smo veliko težav, ki so obstajale v času, ko je zbolela, že odpravili.  Predvsem smo izboljšali dostopnost do brisov in pregledov pacientov s sumom na covid-19, organizacijo pa sproti prilagajamo epidemiološki situaciji in bomo, če bo treba, odprli še nove vstopne točke. Dostopnost po telefonu je problem in ga v sodelovanju z operaterjem telefonskih storitev intenzivno rešujemo,« je pojasnil Stepanović. Vseeno pa vse, ki znajo uporabljati druge komunikacijske poti, predvsem e-pošto, prosijo, da uporabljajo to, telefonske linije pa prepustijo ranljivim skupinam, ki drugega kot telefona ne obvladajo. 

Lili Gantar Žura se omenjeni bolnici za zaplet opravičuje. Kot dodaja, sam bris na covid-19 v tem primeru ni imel vpliva na takojšnjo obravnavo, saj je bila bolnica brez tega pri njih pregledana in bila napotena k specialistu v SB Jesenice. Meni pa, da bistva bolničinega zapisa večina ne razume. »Ni problem toliko bris, ampak bolj sistem in organizacija, ki pa ni problem samo v Kranju, ampak po vsej Sloveniji,« je pojasnila. Opozorila je na organizacijske in kadrovske težave, na katere že več let opozarjajo Ministrstvo za zdravje in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. »Sedaj, ko delo poteka drugače, je to samo še bolj prišlo na dan.« Dodatna delovišča lahko izvajajo samo s prerazporeditvami. To pomeni, da bodo trpeli drugi programi, npr. preventiva, ki je pomembna na dolgi rok. Pristojnim so dali konkretne predloge, kot so povečanje kadra v primarnih ambulantah za eno medicinsko sestro, administrativne razbremenitve zdravnikov, skrajšanje in poenostavitev postopka zaposlitve zdravnikov iz drugih držav, spremembo plačnega sistema ... Na odziv še čakajo.

Otežena dostopnost do UZ-preiskav

In če se vrnemo k omenjeni bolnici. UZ-pregled je opravila v zasebni ambulanti v Kranju, saj kot je zapisala, tamkajšnji ZD, v katerem obratuje splošna nujna medicinska pomoč, UZ-aparata nima. Tudi v SB Jesenice zaradi pomanjkanja radiologov ne zmorejo zagotavljati 24-urne dostopnosti UZ-preiskav. »Težavo pri obravnavi omenjene pacientke vidimo v širšem smislu, predvsem v tem, da poudarja pomanjkanje specialistov radiologov v bolnišnici, zaradi česar je obravnava pacientov celotne gorenjske regije manj varna, poleg navedenega so v stiski tudi naši zdravniki drugih specialnosti, katerih delo je vezano na omenjeno diagnostiko. Izpostavljeni manko radiologov rešujemo s podjemnimi pogodbami, vendar je interes zunanjih sodelavcev predvsem pokrivanje CT-diagnostike, ki se izvaja v sklopu teleradiologije, torej na daljavo,« so sporočili iz bolnišnice. Za polno pokritost potreb bolnišnice, urgentnega centra in ambulant potrebujejo osem radiologov, od oktobra dalje pa bodo imeli zaposlena le 2,2 radiologa. Na težave opozarjajo različne deležnike že dlje časa.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

pretežno jasno
vlažnost: 100 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

3/19

sobota

4/16

nedelja

4/20

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Bled, Radovljica, 31. oktober 2020

Bralni krožek

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

PREDAVANJA / Gorenjska, 5. november 2020

Energijska vrednost voda

 

 
 

 

 
 
 

Ukrepi podaljšani, včeraj umrlo 23 bolnikov s covidom-19 / 05:51, 31. oktober

Opozorilo bi bilo dovolj!
Svetoval bi pa staršema, naj ne gledata več RTV in POP TV.


PS:
ampak, to sem se naučil od Primoža, kaj pa če je vse skupaj zrežirano?

Vlada k omejitvam dodala nekaj izjem / 20:32, 30. oktober

Dr. Masten, posvetite se pacientom v vladi. Tam imajo vsi psihiatri dovolj dela za 50 let.

Čas je, da egoizem pospravimo v predal / 18:36, 30. oktober

Grem, če greš ti prej na Onkoliški inštitut, kjer se borijo z resnično epidemijo, ki nima samo 0,14% smrtnost kot Covid.

Čas je, da egoizem pospravimo v predal / 18:16, 30. oktober

Predlagam, da greš na Golnik za prostovoljca, tam boš dobil resnico iz prve roke!

O štorkljah in ljubezni so peli tudi Čuki / 18:00, 30. oktober

" Fantje so kljub nastali situaciji poleti prišli na idejo zanimivega koncerta, ga nameravali izpeljati v začetku oktobra, a so ga zaradi v...

Ukrepi podaljšani, včeraj umrlo 23 bolnikov s covidom-19 / 16:18, 30. oktober

Tale Tina je preveč občutila moč vladavine. Oblast je kot opij. Ukrepi, ki jih izdaja vlada nimajo nobene znanstvene podlage, da so uspešni ...

Čas je, da egoizem pospravimo v predal / 16:11, 30. oktober

Nak. Švedski način življenja spremljam že od aprila. Je pa Potrč sedaj na Švedskem in bo objavljal posnetke kako Švedi sobivajo z virusom. V...