Prof. dr. Metoda Dodič Fikfak, dr. med., predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa, na današnji vladni novinarski konferenci

Včerajšnje številke so slabe, daleč najslabše ...

... od izbruha epidemije marca letos. V Sloveniji smo imeli včeraj dva rekorda: kar 3645 testiranih na novi koronavirus in največ potrjenih primerov, kar 192. Od začetka pojava virusa smo zabeležili že več kot pet tisoč okužb. Nihče ni podpisal pogodbe z virusom in tudi delodajalci mu z ukrepi morajo slediti in ukrepati, poudarja prof. dr. Metoda Dodič Fikfak.

Ljubljana – Včeraj so v Sloveniji opravili rekordnih 3645 testiranj na novi koronavirus in potrdili tudi največ primerov od začetka epidemije, kar 192. Daleč največ okužb so včeraj potrdili v ljubljanski občini, kar 52, sledijo Domžale s sedmimi okužbami. Na širšem Gorenjskem so po štiri okužbe potrdili še v občinah Kranj in Medvode, po dve v Kamniku, Radovljici in Škofji Loki, po eno pa v Tržiču, Mengšu, Vodicah, Železnikih, Žirovnici in na Bledu. Hospitaliziranih je 59 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 15 v intenzivni enoti. Včeraj zaradi covida-19 nihče ni umrl, skupaj doslej pa 145.

»Te zadnje številke so slabe, daleč najslabše od izbruha epidemije. Prvi korak pri preprečevanju širjenja virusa pa je odgovornost vsakega izmed nas z nošenjem zaščitne maske, upoštevanjem varnostne razdalje, čistočo rok in uporabo aplikacije #OstaniZdrav,« je na današnji vladni novinarski konferenci znova opozoril vladni govorec Jelko Kacin. Okužbe se širijo tudi med zdravstvenimi delavci in stanovalci domov za starejše. »Ker si po spomladanski izkušnji nihče ne želi, da bi se socialno in gospodarsko življenje znova ustavilo, pristojni organi tudi delodajalce pozivajo, naj bodo zgled za preprečevanje širjenja, saj je vitalnost gospodarstva odvisna od zdravja prav vseh v njem. Vlada je prejšnji teden sprejela kar nekaj priporočil za prilagajanje našega vsakdana in delovnih procesov. Če ste prehlajeni, bolni, pokličite zdravnika in delodajalca in ostanite doma. Vlada delo od doma priporoča vsem, kjer je to mogoče, ob vstopih v delovne organizacije pa tudi merjenje telesne temperature zaposlenim in obiskovalcem,« je dejal Kacin.

Prof. dr. Metoda Dodič Fikfak, dr. med., predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa, je opozorila, da so si delovni procesi med seboj različni, zato svetuje posameznim delodajalcem posvetovanje z varnostnimi inženirji kot tudi s specialisti za medicino dela. Se pa strinja, da je ta biološko pogojeni novi koronavirus kot dejavnik tveganja prvič posegel v delovne organizacije, ko nanj delodajalci niso mogli biti pripravljeni vnaprej. »Tveganje za virus sicer ne nastaja na delovnem mestu, pač pa z njegovim vnosom na delovno mesto,« je pojasnila. Opozorila je prav tako, da se virus pri posameznih delovnih procesih lahko prenaša tudi prek predmetov, ki si jih podajajo sodelavci neposredno ali po tekočem traku. Veliko je kotičkov na delovnem mestu, ki pomenijo potencialno tveganje za okužbo, razmišlja Metoda Dodič Fikfak. »Ne gre samo za presojo tveganja in natančen opis ukrepov, ampak tudi oceno tveganja.«

Pesimizem glede razvoja dogodkov

Zadnja javnomnenjska Valiconova meritev je pokazala občuten porast tistih, ki menijo, da gredo stvari v zvezi s širjenjem novega koronavirusa precej na slabše, takih je trenutno 17 odstotkov vprašanih (pred dvema tednoma sedem odstotkov). Skupaj z vsemi, ki menijo, da gredo stvari na slabše, je zdaj že več kot tri četrtine tistih, ki menijo, da gredo stvari na slabše, kar je skoraj deset odstotnih točk več kot pred dvema tednom ter zelo blizu oceni iz obdobja tik pred uradno razglasitvijo epidemije v Sloveniji v prvi polovici marca letos.

Sledi tudi slabšanje ocene osebnega počutja. Odstotek tistih, ki situacijo ocenjujejo kot bolj negativno, se je od zadnje meritve, ko so pri Valiconu zabeležili najslabšo oceno osebnega počutja doslej, še povečala in zdaj znaša več kot šestdeset odstotkov vprašanih. Tokrat še posebno izstopa višji delež tistih, ki situacijo opisujejo kot »kritično, na trenutke kaotično«, ta delež je zrasel s štiri na devet odstotkov, kar je najvišja izmerjena vrednost doslej in je na ravni iz prvega obdobja epidemije konec marca letos. Še bolj pa je ta razlika očitna, če rezultate primerjajo z junijsko meritvijo, ko je bila situacija glede števila okužb in skladno s tem tudi razpoloženje prebivalcev najboljše.

Prebivalce skrbi predvsem dolgotrajnost situacije

Zaskrbljenost na splošno se sicer po Valiconovih meritvah giba na podobnem nivoju kot že od konca junija, ko je število okužb spet začelo naraščati. V zadnji meritvi opažajo predvsem porast strahu pred dolgotrajnostjo trenutne situacije, ki je v primerjavi s prejšnjim tednom višja za približno sedem odstotnih točk. Nepredvidljivost razmer in prihod hladnejših mesecev, za katere se pričakuje tudi poslabšanje situacije glede števila okužb, sta v kombinaciji z drugimi dejavniki najverjetneje vplivala tudi na ta vidik osebnega doživljanja razmer.

Glede na to, da so prebivalci po eni strani bolj zaskrbljeni in pesimistični glede širjenja virusa, po drugi strani pa izražajo nezadovoljstvo tudi z ukrepi vlade za zajezitev širjenja virusa, pri Valiconu sklepajo, da ne gre toliko za oceno strogosti ukrepov kot za oceno neprimernosti ali celo nerazumevanje, čemur bodo v raziskavi v prihodnje namenili posebno pozornost.

Na Valiconu so javnomnenjsko raziskavo #Novanormalnost naredili med 18. in 21. septembrom na vzorcu 525 anketiranih.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

zmerno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

3/19

sobota

4/16

nedelja

4/20

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Bled, Radovljica, 31. oktober 2020

Bralni krožek

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

PREDAVANJA / Gorenjska, 5. november 2020

Energijska vrednost voda

 

 
 

 

 
 
 

Vlada k omejitvam dodala nekaj izjem / 20:32, 30. oktober

Dr. Masten, posvetite se pacientom v vladi. Tam imajo vsi psihiatri dovolj dela za 50 let.

Čas je, da egoizem pospravimo v predal / 18:36, 30. oktober

Grem, če greš ti prej na Onkoliški inštitut, kjer se borijo z resnično epidemijo, ki nima samo 0,14% smrtnost kot Covid.

Čas je, da egoizem pospravimo v predal / 18:16, 30. oktober

Predlagam, da greš na Golnik za prostovoljca, tam boš dobil resnico iz prve roke!

O štorkljah in ljubezni so peli tudi Čuki / 18:00, 30. oktober

" Fantje so kljub nastali situaciji poleti prišli na idejo zanimivega koncerta, ga nameravali izpeljati v začetku oktobra, a so ga zaradi v...

Ukrepi podaljšani, včeraj umrlo 23 bolnikov s covidom-19 / 16:18, 30. oktober

Tale Tina je preveč občutila moč vladavine. Oblast je kot opij. Ukrepi, ki jih izdaja vlada nimajo nobene znanstvene podlage, da so uspešni ...

Čas je, da egoizem pospravimo v predal / 16:11, 30. oktober

Nak. Švedski način življenja spremljam že od aprila. Je pa Potrč sedaj na Švedskem in bo objavljal posnetke kako Švedi sobivajo z virusom. V...

Čas je, da egoizem pospravimo v predal / 15:31, 30. oktober

A te dr. Potrč sponzorira?