Ministrica Aleksandra Pivec z ravnateljico OŠ Gorje Mojco Brejc in županom Občine Gorje Petrom Torkarjem / Foto: Gorazd Kavčič

Odpadna hrana velik problem

Ob bližajočem se prvem mednarodnem dnevu ozaveščenosti o izgubah hrane in odpadni hrani je ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec obiskala Osnovno šolo Gorje, kjer je z vodstvom šole razpravljala tudi o lokalni hrani v javnih zavodih.

Gorje – Čezmerne količine odpadne hrane po besedah ministrice postajajo iz leta v leto večji svetovni problem. Podatki statističnega urada pravijo, da je bilo v letu 2018 skupaj proizvedenih okoli 140 tisoč ton odpadne hrane. »Zavržki hrane so prisotni na vseh segmentih – v zasebnih gospodinjstvih, javnih zavodih in gostinskih obratih. Na drugi strani se srečujemo s številnimi ljudmi, ki nimajo dostopa do kakovostne hrane,« je dejala Pivčeva in nadaljevala, da bodo na ministrstvu pripravili strategijo boja proti zavržkom hrane in akcijski načrt, s katerim bodo ozaveščali o problematiki. Z dogodki in aktivnostmi ju bodo predstavili ob omenjenem mednarodnem dnevu, ki ga bomo letos 29. septembra praznovali prvič. Strategija bo vključevala tudi možnost razdeljevanja zavržkov hrane pomoči potrebnim prek humanitarnih organizacij in vzpostavitev regijskih centrov, ki bi prevzeli del bremena kmetov in pomagali šolam ter drugim večjim ustanovam, da bi lahko nabavljali kakovostna in lokalno pridelana živila. Obenem bodo spodbujali k spremembam navad vsakega posameznika, s katerimi bodo prispevali k bolj trajnostnemu razvoju z manj izgub in manj odpadne hrane.

Ministrica se je ob obisku seznanila tudi z aktivnostmi glede zmanjševanja odpadne hrane ter z izzivi pri naročanju živil. Ravnateljica OŠ Gorje Mojca Brejc je pojasnila, da v prehrani uporabijo velik delež sezonskih živil lokalnega izvora, poleg tega ostanke malice čez dan ponudijo učencem v šolski jedilnici. Poudarila je tudi različne dejavnosti, ki podpirajo šolsko vzgojo otrok k zdravemu načinu prehranjevanja in zmanjševanju odpadne hrane. Ministrica pa je poudarila, da se temelji tovrstne vzgoje postavijo doma. Učenci Osnovne šole Gorje so s pomočjo vodje šolske prehrane Asje Sodja lani pripravili posebno instalacijo, s katero so prikazali količino odpadne hrane na posameznega Slovenca v enem letu. Instalacija bo konec septembra gostovala tudi v prostorih ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Učenci pa nameravajo letos ob mednarodnem dnevu izdelati novo instalacijo z enakim sporočilom.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

pretežno jasno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-5/16

četrtek

2/14

petek

-3/7

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 6. marec 2021

Zbora članov prestavljena

 

 
 

 

 
 
 

Križnarjeva na zgodovinski tekmi do brona / 22:03, 3. marec

SUPER STE BILE IN STE POKAZALE DA STE BOLŠE KOT PA SO FANTJE,
SAMO TAKO NAPREJ PUNCE. ???????

Južnoafriški sev v Sloveniji / 08:11, 3. marec

Javno se je oglasil pacient, katerega je ta okuženi zdravnik operiral med prvimi in povedal, da ga nihče ni kontaktiral in obvestil !!
Pa kdo zdaj laže , barabe nemarne .

Obnoviti nameravajo spomenik v Dolenji vasi / 23:33, 2. marec

LJUDJE - res spoštujem NOB in Plečnika. Samo ZDAJ fliknit v obnovo 62 000 € - a se lahko nehajo zajebavat oblastniki?

Brezplačno parkiranje za gorske reševalce / 23:22, 2. marec

Dva evra!! Ko si lahko samo vesel, da je nekdo usposobljen v bližini. Da ne omenjam, kako so v koči na vrhu neprijazni do psov. Samo do ne...

Župan Hrovat obsojen zaradi grožnje nadzorniku / 17:13, 2. marec

Noro! In to par let. Naj eni naravovarstveniki ne opletajo med klenimi domačini! Zdravimi hribovci, ki jih lahko samo spoštujemo.

Obnoviti nameravajo spomenik v Dolenji vasi / 15:58, 2. marec

62 000 €?? Pa to streho in čiščenjene obnovijo vaški kerlci v eni udarni akciji!
Neverjetno, kako se razmetava z denarjem!

Brezplačno parkiranje za gorske reševalce / 15:37, 2. marec

Da ni sram pisarniških gobcal! GRS mora imeti VSE in še več!