Leto skrbi zaradi covida-19

Na vsakem koraku ga začutiš, četudi (še) nisi zbolel. Vsak dan ga štejemo. V četrtek je bilo 137 potrjeno okuženih z novim koronavirusom, v petek 113, v soboto 111. Število se je že kmalu v septembru v Sloveniji začelo vzpenjati čez sto okužb na dan. Direktor NIJZ Milan Krek je pred dnevi dejal, da smo v Sloveniji že »v rdečem«. Vendar številke same po sebi ne pomenijo kaj dosti, dokler jih ne ubesedimo, pojasnimo. Infektologi, epidemiologi ga vsak dan razlagajo, ta novi virus, kako nepredvidljiv je tudi lahko. Poznam odraslega moškega, znanca, ki je spomladi zbolel. Hudo je bilo.

Vlada je konec tedna znova začela zaostrovati ukrepe. Običajni ljudje pa smo običajno razdeljeni. Za breme virusa ali proti njemu, za ukrepe, ki naj bi ga zajezili, ali proti njim. To odseva tudi na družbenih omrežjih. Koliko različnih komentarjev ... So ti morebiti tudi posledica strahu, ki se vztrajno zajeda v nas?

Zares skrbi, ker so tudi druge bolezni, novi koronavirus pa je/bo še dodatno obremenil javno zdravstvo, kot opozarja stroka. Komunikacija po telefonu ne more nadomestiti osebnega stika z zdravnikom, ker se po telefonu lahko kaj tudi spregleda. V bolnišnicah, denimo v jeseniški, še vedno »nadomeščajo« izpadli program iz prvega vala epidemije. Kaj bo z bolniki z drugimi boleznimi, ki potrebujejo (najmanj) enako obravnavo, če situacije v zdravstvenih ustanovah ne bodo več zmogli obvladati? Zadnjič sem poslušala po televiziji, da je manj odkritih rakov, a da zagotovo ni toliko manj rakavih obolenj.

Na veliko vprašanj (še) ni pravih odgovorov. Je pa odgovor v preventivnem ravnanju s čistočo rok, upoštevanjem varnostne razdalje in nošenjem zaščitnih mask. Vem, ni enostavno nositi maske na obrazu več ur skupaj, bo treba razmisliti o kakšnem »odmoru« več na svežem zraku. Ni enostavno, ko ljudje z maskami hodimo eden mimo drugega in se ne prepoznamo. Ko omejujemo stike, ki jih imamo po svoji nravi radi. Ko virus vpliva na delovne procese. Informacijska pooblaščenka prejema vprašanja posameznikov in delodajalcev zaradi napovedanega ukrepa obveznega merjenja temperature zaposlenih in obiskovalcev. O ukrepih mora presojati medicinska stroka, izvajati pa jih je treba na način, ki najmanj posega v telo in zasebnost posameznika, je zapisala.

Ampak če so maske, čistoča rok in razdalja tista najnižja »cena«, da naredimo nekaj dobrega zase in za drugega, moramo nekako zdržati in preprečiti okuženim kapljicam, da se širijo. Naj bo dober zgled preventivnega ravnanja še pri vseh tistih, ki nam ukrepe predpisujejo.

Oddaj svoj komentar

Kranj 8°

pretežno jasno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

3/18

sobota

4/16

nedelja

8/20

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Bled, Radovljica, 31. oktober 2020

Bralni krožek

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

PREDAVANJA / Gorenjska, 5. november 2020

Energijska vrednost voda

 

 
 

 

 
 
 

Beovićeva: Na vrhuncu tega vala epidemije predvidoma do 1200 hospitaliziranih / 16:07, 31. oktober

Tudi dr. Rozman je užival na Robleku. Bravo.

Beovićeva: Na vrhuncu tega vala epidemije predvidoma do 1200 hospitaliziranih / 13:56, 31. oktober

Ovce se ponavadi po hribih pasejo.

Beovićeva: Na vrhuncu tega vala epidemije predvidoma do 1200 hospitaliziranih / 13:46, 31. oktober

Uživajte na soncu. Sem na Robleku. Ljudi ogromno. Iz vseh koncev Slovenije. Vesel, da niso vsi ovce. Sicer je pa normalno,da virus pojenja z...

Ukrepi podaljšani, včeraj umrlo 23 bolnikov s covidom-19 / 13:33, 31. oktober

Glede na to, da so gostilne zaprte je logično, da je več inšpektorjev na terenu !
Bo naletel 1x na pravega v Kranju bo frajer do nadaljnega jedel po slamici...
psgarjav

Na spletu mrgoli goljufov / 12:38, 31. oktober

Čez goljufe v našem parlamentu jih ni !

Največji delež okuženih / 11:49, 31. oktober

V prvem valu so ljudje samo, da so zakašljali, poklicali svojo zdravnico in množično ostajali doma brez kakršne koli podlage. Ni bilo potreb...

Ukrepi podaljšani, včeraj umrlo 23 bolnikov s covidom-19 / 11:35, 31. oktober

Moje osebno mnenje je, da zadeva rogljiček, ne pelje nikamor. Pa ne morete enega kar kaznovati, če premakne masko z obraza, da naredi en pož...