V okviru 24 ur klekljanja je kleklje vihtela tudi Marinka Vrhunc z Racovnika. Ob njej sta predsednik Turističnega društva Železniki Tomaž Weiffenbach in vodja klekljarske sekcije Vita Dolenc.

Čipkarski dnevi

Jutri in v nedeljo bodo v Železnikih potekali Čipkarski dnevi v okrnjeni obliki, za uvod vanje pa so že pripravili 24 ur klekljanja.

Železniki – Turistično društvo (TD) Železniki ohranja kontinuiteto prireditev, povezanih s klekljarsko tradicijo, pa čeprav v okrnjeni obliki in v kasnejših terminih, kot so načrtovali. Te dni so že spravili pod streho 24 ur klekljanja. Tokrat ni šlo za javno prireditev v kulturnem domu, kjer bi 24 ur neprekinjeno klekljali na istem punklju, pač pa je ta potoval od ene klekljarice do druge.

S klekljanjem so začeli minulo sredo ob 16. uri na Majdelcovi domačiji v Podporeznu, kot prva pa je za punkelj sedla osmošolka Ana Deja Prezelj. Nato so člani TD punkelj pospremili še v Selca in v večernih urah v Železnike, kjer je potoval tudi včeraj, dokler se ni ustavil v čipkarski šoli. Za punkljem, ki so ga v 24 urah ponesli na devet različnih lokacij, se je zvrstilo dvanajst odraslih klekljaric in učenke čipkarske šole, sukanje belih niti pa je včeraj ob 16. uri sklenila učiteljica klekljanja Irena Benedičič. »Veseli smo, da so nas klekljarice povsod lepo sprejele in da je letošnja, peta izvedba 24 ur klekljanja kljub drugačnemu poteku minila v pozitivnem duhu,« je bil zadovoljen predsednik TD Tomaž Weiffenbach.

Čipko, ki se je pod spretnimi rokami klekljaric hitro večala, si bo možno ogledati na 58. Čipkarskih dnevih, ki jih TD pripravlja jutri in v nedeljo v kulturnem domu v Železnikih. »Oba dneva bo od 10. do 19. ure odprta razstava, na kateri bodo svoje mojstrovine pokazale domače klekljarice ter učenke in učenci Čipkarske šole Železniki. Letos bodo sodelovale tudi članice Društva upokojencev za Selško dolino z dobrodelnim Unicefovim projektom Punčka iz cunj. Na ogled bodo postavile najrazličnejše punčke iz cunj in obiskovalce povabile, da katero od njih posvojijo,« je pojasnil Weiffenbach. Poleg tega bo v nedeljo po maši okoli 11. ure na trgu pred cerkvijo sv. Antona možno prisluhniti Pihalnemu orkestru Alples.

Čipkarske dneve bogati tudi razstava Čipkopisi, ki so jo minulo sredo odprli v Galeriji Muzeja Železniki. Pripravil jo je fotografski mojster Aleksander Čufar, ki je čipko prenesel v umetnost sodobne fotografije. Razstava bo odprta do 6. oktobra. Ogledati si jo je možno tudi jutri od 9. do 15. ure in v nedeljo od 10. do 17. ure, ko bo odprt tudi muzej.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

pretežno jasno
vlažnost: 91 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-5/16

četrtek

2/14

petek

-3/7

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 6. marec 2021

Zbora članov prestavljena

 

 
 

 

 
 
 

Križnarjeva na zgodovinski tekmi do brona / 22:03, 3. marec

SUPER STE BILE IN STE POKAZALE DA STE BOLŠE KOT PA SO FANTJE,
SAMO TAKO NAPREJ PUNCE. ???????

Južnoafriški sev v Sloveniji / 08:11, 3. marec

Javno se je oglasil pacient, katerega je ta okuženi zdravnik operiral med prvimi in povedal, da ga nihče ni kontaktiral in obvestil !!
Pa kdo zdaj laže , barabe nemarne .

Obnoviti nameravajo spomenik v Dolenji vasi / 23:33, 2. marec

LJUDJE - res spoštujem NOB in Plečnika. Samo ZDAJ fliknit v obnovo 62 000 € - a se lahko nehajo zajebavat oblastniki?

Brezplačno parkiranje za gorske reševalce / 23:22, 2. marec

Dva evra!! Ko si lahko samo vesel, da je nekdo usposobljen v bližini. Da ne omenjam, kako so v koči na vrhu neprijazni do psov. Samo do ne...

Župan Hrovat obsojen zaradi grožnje nadzorniku / 17:13, 2. marec

Noro! In to par let. Naj eni naravovarstveniki ne opletajo med klenimi domačini! Zdravimi hribovci, ki jih lahko samo spoštujemo.

Obnoviti nameravajo spomenik v Dolenji vasi / 15:58, 2. marec

62 000 €?? Pa to streho in čiščenjene obnovijo vaški kerlci v eni udarni akciji!
Neverjetno, kako se razmetava z denarjem!

Brezplačno parkiranje za gorske reševalce / 15:37, 2. marec

Da ni sram pisarniških gobcal! GRS mora imeti VSE in še več!