Minister odšteva mesece

Danes mineva trinajst let od najhujših poplav v Železnikih, ki pa še vedno niso poplavno varni. Po napovedih okoljskega ministra Andreja Vizjaka naj bi gradnjo začeli na začetku prihodnjega leta.

Prva faza protipoplavne zaščite zajema ukrepe na Selški Sori v Železnikih in treh pritokih.

Železniki – V Železnikih tudi trinajst let po katastrofalni vodni ujmi, ki je 18. septembra 2007 povzročila ogromno škodo in terjala celo tri življenja, niso varni pred poplavami. A kot kaže, naj bi po številnih zapletih država projekt protipoplavne ureditve porečja Selške Sore v kratkem vendarle začela uresničevati. »Po moji oceni odštevamo mesece do začetka gradnje prve faze,« je ob nedavnem ogledu urejanja poplavne varnosti v Poljanah, kjer je beseda nanesla tudi na izvedbo protipoplavnih ukrepov v sosednji Selški dolini, napovedal minister za okolje in prostor Andrej Vizjak. Gre za obsežen projekt v dveh fazah, ki sta skupaj vredni več kot 34 milijonov evrov. Kohezijski sklad je lani Direkciji RS za vode, ki vodi projekt, odobril slabih 18 milijonov evrov nepovratnih evropskih sredstev.

Po podatkih ministra je za prvo fazo, ki zajema ureditve na Selški Sori na območju Železnikov ter pritokih Češnjica, Dašnica in Prednja Smoleva, pridobljenih približno 80 odstotkov potrebnih zemljišč. »Ostala so v pridobivanju, nekaj žal tudi v postopku razlastitve. Priprava projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljena je v zaključni fazi. Načrtujemo, da ga bo za pritoke možno dobiti do konca letošnjega leta oz. najkasneje v prvih mesecih prihodnjega leta, pridobitev delnega gradbenega dovoljenja na Selški Sori pa do konca letošnjega leta. Izbira izvajalcev za prvo fazo je predvidena na začetku prihodnjega leta, prav tako začetek gradbenih del,« je napovedal Vizjak. Dodal je še, da že poteka tudi postopek presoje vplivov na okolje za drugo fazo, v okviru katere bodo uredili zadrževalnik pod Sušo, začetek del predvidevajo konec naslednjega leta. »Če bo v skladu s tem programom potekalo vse nemoteno, bo tudi ta projekt stekel. Predolgo se že vleče,« je priznal minister.

V skladu z državnim prostorskim načrtom namerava Direkcija RS za infrastrukturo ob prvi fazi zgraditi še obvoznico mimo starega dela Železnikov, kar pa pri nekaterih občanih zaradi potrebnih rušitev in odkupov povzroča nasprotovanja, to pa posledično podaljša postopke. Zaradi umestitve nove ceste je prišlo tudi do zapletov pri okoljevarstvenem soglasju (OVS) za prvo fazo, ki je bilo že dvakrat izdano, a so nanj obakrat prejeli pritožbe. V drugem postopku je ministrstvo sredi letošnjega avgusta odstopilo od vloge še pred pravnomočnostjo izdanega OVS, saj zaradi spremembe uredbe o posegih v okolje, za katere je treba izvesti presojo vplivov na okolje, sedaj ta ni več potreben.

»Težko je sprejeti dejstvo, da trinajst let po poplavah ukrepi še niso izvedeni in da Železniki še vedno niso varni pred poplavami. Je pa razveseljivo, da se je spremenila uredba o posegih v okolje in da za prvo fazo protipoplavnih ureditev in izgradnjo obvoznice okoljevarstveno soglasje ni več potrebno,« je dejal župan Železnikov Anton Luznar. Poudaril je, da so finančna sredstva za protipoplavne ukrepe in obvoznico zagotovljena, a je treba celoten projekt uresničiti do konca leta 2023.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

pretežno jasno
vlažnost: 50 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

-5/14

četrtek

-1/13

petek

-4/6

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 6. marec 2021

Zbora članov prestavljena

 

 
 

 

 
 
 

Dediščina, ki mi je dala moč / 08:57, 4. marec

Takih, ki pri maši sedijo v prvi klopi se je najbolj bati..

Več okužb v nekaterih gorenjskih občinah / 08:49, 4. marec

V Nemčiji in Avstriji že ugotavljajo, da ukrepi niso smiselni, ker so ljudje naveličani in ne upoštevajo več...

»Poleti čudovito, če ne smrdi« / 06:51, 4. marec

Postaviti moderno termoelektrarno/toplarno kot v Celju, ki uporablja za gorivo obdelane komunalne odpadke, pa bodo imeli Jeseničani toplo vodo in elektriko namesto smradu.

Bitka za regijsko bolnišnico / 06:39, 4. marec

Ma kakšna Radovljica ne me hecat no. Če ima stroka vsaj malo besede kje bo stala nova bolnišnica, je edina logična lokacija MO Kranj. Zgornj...

Za Jesenicami stojijo kot eno / 06:39, 4. marec

Ma kakšna Radovljica ne me hecat no. Če ima stroka vsaj malo besede kje bo stala nova bolnišnica, je edina logična lokacija MO Kranj. Zgornj...

O lokaciji bolnišnice stroka, ne ulica / 06:39, 4. marec

Ma kakšna Radovljica ne me hecat no. Če ima stroka vsaj malo besede kje bo stala nova bolnišnica, je edina logična lokacija MO Kranj. Zgornj...

Nova bolnišnica / 06:37, 4. marec

Ma kakšna Radovljica ne me hecat no. Če ima stroka vsaj malo besede kje bo stala nova bolnišnica, je edina logična lokacija MO Kranj. Zgornj...