V občini Medvode, ki je bila v zadnjih dveh letih izbrana kot ena najbolj aktivnih lokalnih skupnosti v državi, so Evropski teden mobilnosti z zaporo središča Medvod za promet začeli že v ponedeljek.

Začenja se teden mobilnosti

Jutri se bo začel Evropski teden mobilnosti, v okviru katerega bodo tudi številne gorenjske občine svoje občane spodbujale k zmanjševanju cestnega motornega prometa ter promovirale hojo, kolesarjenje ali uporabo javnega prevoza kot bolj zdrave načine mobilnosti. Tokrat pod sloganom Izberi čistejši način prevoza!

Kranj – Evropski teden mobilnosti (ETM), ki je namenjen zmanjševanju cestnega motornega prometa kot enega glavnih onesnaževalcev v Sloveniji, je kljub številnim omejitvam zaradi epidemiološke situacije privabil kar 78 občin po državi, nekaj tudi na Gorenjskem. Med 16. in 22. septembrom bodo svoje občane spodbujale k aktivni mobilnosti. Letos poteka pod sloganom Izberi čistejši način prevoza! in je namenjen spodbujanju čistejše mobilnosti – hoje, kolesarjenja ali uporabe javnega prevoza.

Vključene gorenjske občine so za ta teden pripravile raznovrsten program. Občina Medvode je bila v prejšnjih dveh letih izbrana kot ena izmed najbolj aktivnih lokalnih skupnosti v državi pri organizaciji Evropskega tedna mobilnosti. Tako so se organizatorji potrudili, da bo program projektov in prireditev zelo pester tudi letos. Vstop v središče mesta so ponovno omogočili le pešcem in kolesarjem, saj so že včeraj za promet zaprli Medvoško cesto od začetka mostu čez Soro do tržnice. Zapora cestišča letos zaradi spremenjenih razmer ne bo prireditvenega značaja, temveč informativnega; tako se bo središče mesta spremenilo v nekakšno izobraževalno razstavišče, ki bo občanom predstavljalo in približevalo trajnostno mobilnost, so sporočili z medvoške občinske uprave.

V Radovljici in Lescah bo od srede od prihodnjega torka spet vzpostavljena krožna linija brezplačnega mestnega avtobusa, v sredo popoldan pa pripravljajo tradicionalni kolesarski izlet – tokrat v dveh skupinah. Prav tako v sredo popoldan bodo na treh postajah za avtomatizirano izposojo koles, v Radovljici, Lescah in Begunjah, organizirali predstavitve uporabe novega sistema Gorenjska.bike. Bohinju bodo v tem tednu med drugim za vsa vozila zaprli parkirišče pri tržnici v Bohinjski Bistrici in na njem vzpostavili javno površino, namenjeno druženju in prijetnemu preživljanju prostega časa. V središču Kranja bo vzpostavljena info točka trajnostne mobilnosti, izvedli bodo nagradno anketo o KRsKOLESOM in nagradno igro.

Posebno pozornost tudi letos vse vključene občine namenjajo šolarjem. Danes namreč le še četrtina slovenskih šolarjev prihaja v šolo peš ali s kolesom, večina se jih pripelje z avtomobilom, medtem ko jih je še pred 15 leti kar 75 odstotkov v šolo pešačilo ali kolesarilo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

8/10

ponedeljek

5/20

torek

8/20

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

DELAVNICE / Škofja Loka, 28. september 2020

Rokodelska doživetja

DELAVNICE / Radovljica, 28. september 2020

Delavnica izdelave copat iz filca

PRIREDITVE / Jesenice, Radovljica, 28. september 2020

Ob Dnevih evropske kulturne dediščine

DELAVNICE / Škofja Loka, 29. september 2020

Rokodelska doživetja

DELAVNICE / Radovljica, 29. september 2020

Delavnica izdelave copat iz filca

PRIREDITVE / Jesenice, Radovljica, 29. september 2020

Ob Dnevih evropske kulturne dediščine

IZLETI / Kranj, 29. september 2020

Kolesarski izlet

DELAVNICE / Škofja Loka, 30. september 2020

Rokodelska doživetja

 

 
 

 

 
 
 

V soboto potrdili 159 okužb z novim koronavirusom, umrl en bolnik s covidom-19 / 19:24, 27. september

Umrlo ni 147 bolnikov zaradi korone!!!!!!!!!!! Je pa bil virus prisoten in skrajšal agonijo!!!

Uredili lepotni center / 19:20, 27. september

Je kje objavljen cenik? Vau, kakšne storitve. Pa še svetovanje........ kupi to in to, heheh. Jaz se s tremi frendicami dobim doma. Se pob...

Preplet čipke in fotografije / 19:05, 27. september

Ena sama stara jajca! Vauu, kakšno neverjetno ustvarjanje.
No ja, vsak ima svoje veselje.

Uredili lepotni center / 08:39, 26. september

Primož, da ne bi šel, preč vržen denar.

Ob polletju negativno / 17:56, 25. september

" neizbrani kandidat je namreč vložil tožbo, ker da naj izbrani kandidat ne bi izpolnjeval razpisnih pogojev."

Trenutno je edini rapisni pogoj, da si član SDS-a !

Pivčevo čaka interpelacija, Hojs ostaja minister / 17:53, 25. september

Ena za specialno izdajo Alana Forda ! ( Tarča 24.9.2020)Žnidaršič: g, Krek, ali imate podatke koliko okužb v zadnjem času je iz gostinskih ...

Včerajšnje številke so slabe, daleč najslabše ... / 14:49, 25. september

Še ena začela pametovat?