Dr. Urška Blaznik iz NIJZ je na današnji vladni novinarski konferenci povedala, da je na spletni strani NIJZ veliko priporočil za posamezne delovne organizacije, ki jih lahko koristno uporabijo pri svojem delovanju za zajezitev in obvladovanje širjenja covida-19.

Vir okužb so še naprej zabave in tudi pogrebi

V ponedeljek so v Sloveniji ugotovili 82 okužb z novim koronavirusom. Hospitaliziranih je vse več bolnikov, v treh bolnišnicah skupaj petdeset, od tega jih je deset v intenzivni negi. Vladni govorec Jelko Kacin je znova opozoril na širjenje okužb na zabavah, praznovanjih obletnic, pogrebih in pozval k omejitvi zbiranja, predvsem pa na nujno potrebno vzdrževanje medsebojne razdalje in nošenje zaščitnih mask. Samo včeraj so inšpektorji obiskali 46 gostinskih obratov, 48 trgovin in štiri prireditve.

Ljubljana – V ponedeljek so v Sloveniji testirali 2247 oseb in ugotovili 82 okužb, večina primerov je še v epidemiološki preiskavi. Virus je razpršen po državi, širi se z lokalnimi prenosi. Tri nove okužbe so včeraj potrdili v Domžalah, dve v Kranju, po eno pa v Kamniku, Medvodah, Škofji Loki, Šenčurju in na Jesenicah. Zaradi covida-19 nihče ni umrl, skupaj do zdaj pa 135.

Hospitaliziranih je v UKC Ljubljana, UKC Maribor in na Kliniki Golnik že petdeset bolnikov s covidom-19, od tega jih je deset v intenzivni negi. Potekajo priprave na morebitno aktiviranje še četrte bolnišnice za covid-19, je na današnji vladni novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin, predvidene lokacije pa ni razkril. »Dober zgled je Občina Pivka, ki je po izbruhu okužb sama znala oceniti razmere in omejila druženje v zaprtih javnih prostorih ter vse ljudi pozvala, da naj se nikar ne družijo. Občine najbolje poznajo razmere na svojem terenu,« je dodal Kacin in poudaril, da so vsi ukrepi, ki jih sprejemajo na lokalni ravni, usklajevani z regijskimi štabi Civilne zaščite in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ). Znova je opozoril tudi na širjenje okužb na zabavah, praznovanjih obletnic, na pogrebih in pozval k omejitvi zbiranja, predvsem pa na nujno potrebno vzdrževanje medsebojne razdalje ter nošenje zaščitnih mask. Vsak dogodek, še zlasti v zaprtih prostorih, predstavlja tveganje za prenos okužbe.

Zdravstveni inšpektorji so od 4. septembra, ko je v veljavo stopil vladni odlok o obveznem nošenju zaščitnih mask v zaprtih prostorih, do danes obiskali 1093 različnih objektov po državi in izrekli 34 glob fizičnim osebam. »Samo včeraj so inšpektorji obiskali 46 gostinskih obratov, 48 trgovin in štiri prireditve. Izdali so dva plačilna naloga zaradi nenošenja zaščitnih mask zaposlenim v gostinstvu, neskladnosti glede razkuževanja rok pa inšpektorji niso ugotovili,« je povedal Kacin.

Ne samo vrtci, šole ..., tudi gospodarski subjekti se morajo prilagoditi novi realnosti, je še opozoril. Da torej samozaščitno upoštevajo ukrepe, zaposlenim ob prihodu merijo telesno temperaturo ... Dr. Urška Blaznik iz NIJZ je k temu dodala, da je na spletni strani NIJZ veliko priporočil za posamezne delovne organizacije, ki jih lahko koristno uporabijo pri svojem preventivnem delovanju za zajezitev in obvladovanje širjenja covida-19.

Jelko Kacin je še sporočil, da potekajo usklajevanja glede petega svežnja protikoronskih ukrepov, o predlogih morebitnih dodatnih ukrepov v zvezi z zajezitvijo covida-19 bo še razpravljala svetovalna strokovna vladna skupina, do četrtka naj bi bilo vse pripravljeno za odločitve na vladi. »V tem trenutku poteka kar nekaj kriznih sestankov. Tudi v UKC Ljubljana se intenzivno pripravljajo na prilagoditev in sprejem večjega števila bolnikov s covidom-19, posebej pripravljajo Infekcijsko kliniko, nekatere oddelke pa selijo na druge lokacije po Ljubljani.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

8/10

ponedeljek

5/20

torek

8/20

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

DELAVNICE / Škofja Loka, 28. september 2020

Rokodelska doživetja

DELAVNICE / Radovljica, 28. september 2020

Delavnica izdelave copat iz filca

PRIREDITVE / Jesenice, Radovljica, 28. september 2020

Ob Dnevih evropske kulturne dediščine

DELAVNICE / Škofja Loka, 29. september 2020

Rokodelska doživetja

DELAVNICE / Radovljica, 29. september 2020

Delavnica izdelave copat iz filca

PRIREDITVE / Jesenice, Radovljica, 29. september 2020

Ob Dnevih evropske kulturne dediščine

IZLETI / Kranj, 29. september 2020

Kolesarski izlet

DELAVNICE / Škofja Loka, 30. september 2020

Rokodelska doživetja

 

 
 

 

 
 
 

V soboto potrdili 159 okužb z novim koronavirusom, umrl en bolnik s covidom-19 / 19:24, 27. september

Umrlo ni 147 bolnikov zaradi korone!!!!!!!!!!! Je pa bil virus prisoten in skrajšal agonijo!!!

Uredili lepotni center / 19:20, 27. september

Je kje objavljen cenik? Vau, kakšne storitve. Pa še svetovanje........ kupi to in to, heheh. Jaz se s tremi frendicami dobim doma. Se pob...

Preplet čipke in fotografije / 19:05, 27. september

Ena sama stara jajca! Vauu, kakšno neverjetno ustvarjanje.
No ja, vsak ima svoje veselje.

Uredili lepotni center / 08:39, 26. september

Primož, da ne bi šel, preč vržen denar.

Ob polletju negativno / 17:56, 25. september

" neizbrani kandidat je namreč vložil tožbo, ker da naj izbrani kandidat ne bi izpolnjeval razpisnih pogojev."

Trenutno je edini rapisni pogoj, da si član SDS-a !

Pivčevo čaka interpelacija, Hojs ostaja minister / 17:53, 25. september

Ena za specialno izdajo Alana Forda ! ( Tarča 24.9.2020)Žnidaršič: g, Krek, ali imate podatke koliko okužb v zadnjem času je iz gostinskih ...

Včerajšnje številke so slabe, daleč najslabše ... / 14:49, 25. september

Še ena začela pametovat?