Peter Wrolich - Paco na letošnjem Touru navija za avstrijske in slovenske kolesarje. Sam je bil kar petkrat med tekmovalci na tej dirki vseh dirk. / Foto: Gorazd Kavčič

Na kolesu iz roda v rod

Koroški Slovenec Peter Wrolich - Paco iz Loč ob Baškem jezeru je bil dvanajst let poklicni kolesar in je kar petkrat tekmoval na slovitem francoskem Touru. Po njegovih stopinjah gresta tudi dva sinova.

Zavedna slovenska Wrolichova družina živi v Ločah (Latschach) ob Baškem jezeru (Faaker See). Veliko zanimivega bi lahko napisali o njej, vendar bo za tokrat dovolj povedati, da sta v njej doma tudi kultura in šport. Mama Erika, ki se je v Loče primožila iz Podna (Bodental) v občini Borovlje, že desetletja vodi daleč naokoli znano tamburaško skupino, oče Joško pa se navdušuje nad nogometom in je bil med ustanovitelji Slovenskega atletskega kluba SAK v Celovcu.

Še posebej poznan je njun sin Peter s psevdonimom Paco, rojen leta 1974, ki je dolgo predstavljal vrh avstrijskega kolesarstva. Dvanajst let je bil uspešen poklicni kolesar v dveh nemških moštvih: najprej v moštvu Gerolsteiner, nato pa v ekipi Milram. Sicer ne bi bil kar petkrat med udeleženci dirke vseh dirk Tour de France, kjer je bil leta 2005 v etapi v Toursu drugi. Desetkrat je bil na dirki Milano–Sanremo in tudi med bojevniki na peklenskih dirkah Po Flandriji in na dirki Paris–Roubaix. Kot član avstrijske reprezentance je bil na olimpijskih igrah v Atlanti, v Sydneyju in v Atenah. Ko je tekmovalnemu kolesarstvu dal slovo, je ostal zvest temu športu. Izbrali so ga v vodstvo koroške kolesarske zveze, v deželni turistični organizaciji Kaernten Werbung pa je med drugim odgovoren za gorske kolesarske projekte in za legalizacijo gorskih kolesarskih poti na Koroškem. Peter je med najbolj vztrajnimi zagovorniki povezovanja slovenskih in koroških kolesarskih poti in sodelovanja koroških in slovenskih kolesarskih klubov. Kot poklicni kolesar je bil tekmec slovenskim kolesarjem, po tekmi in v zasebnem življenju pa njihov veliki prijatelj. Mnoga prijateljstva so ostala do danes.

Peter Wrolich je dokaz, da jabolko ne pade daleč od drevesa. Dva od treh sinov, tretji je 9-letni Ingo, ki jih imata s soprogo, po poklicu zdravnico, sta – kolesarja. Pa ne čisto običajna. Santiago, star 12 let, je že dvakratni avstrijski prvak v kriteriju in v kronometru pri dečkih B, Manolo (14 let) pa je vodilni v avstrijskem pokalu med dečki A. Santiago je letos zmagal na kar 16 dirkah in prepričljivo vodi v avstrijskem pokalu. Nazadnje je zmagal na dveh dirkah v Beljaku, na katerih so bili tudi kolesarji iz Slovenije.

Santiago in Manolo, ki se je letos vpisal na Slovensko gimnazijo v Celovcu, nista le kolesarja, ampak tudi hokejista pri celovškem KAC-u. Njegovo vodstvo sta Peter Wrolich in prijatelj, nekdanji avstrijski kolesar Bernhard Eisel, ki je bil na Touru kar dvanajstkrat, prepričala, da je pri avstrijskem hokejskem prvaku začel delovati Kolesarski klub RC KAC. Peter in Bernhard imata v klubu že 15 mladih kolesarjev, ki redno dirkajo doma, v Sloveniji in v Italiji. In zmagujejo!

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

8/12

ponedeljek

8/20

torek

8/20

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

DELAVNICE / Škofja Loka, 28. september 2020

Rokodelska doživetja

DELAVNICE / Radovljica, 28. september 2020

Delavnica izdelave copat iz filca

PRIREDITVE / Jesenice, Radovljica, 28. september 2020

Ob Dnevih evropske kulturne dediščine

DELAVNICE / Škofja Loka, 29. september 2020

Rokodelska doživetja

DELAVNICE / Radovljica, 29. september 2020

Delavnica izdelave copat iz filca

PRIREDITVE / Jesenice, Radovljica, 29. september 2020

Ob Dnevih evropske kulturne dediščine

IZLETI / Kranj, 29. september 2020

Kolesarski izlet

DELAVNICE / Škofja Loka, 30. september 2020

Rokodelska doživetja

 

 
 

 

 
 
 

V soboto potrdili 159 okužb z novim koronavirusom, umrl en bolnik s covidom-19 / 19:24, 27. september

Umrlo ni 147 bolnikov zaradi korone!!!!!!!!!!! Je pa bil virus prisoten in skrajšal agonijo!!!

Uredili lepotni center / 19:20, 27. september

Je kje objavljen cenik? Vau, kakšne storitve. Pa še svetovanje........ kupi to in to, heheh. Jaz se s tremi frendicami dobim doma. Se pob...

Preplet čipke in fotografije / 19:05, 27. september

Ena sama stara jajca! Vauu, kakšno neverjetno ustvarjanje.
No ja, vsak ima svoje veselje.

Uredili lepotni center / 08:39, 26. september

Primož, da ne bi šel, preč vržen denar.

Ob polletju negativno / 17:56, 25. september

" neizbrani kandidat je namreč vložil tožbo, ker da naj izbrani kandidat ne bi izpolnjeval razpisnih pogojev."

Trenutno je edini rapisni pogoj, da si član SDS-a !

Pivčevo čaka interpelacija, Hojs ostaja minister / 17:53, 25. september

Ena za specialno izdajo Alana Forda ! ( Tarča 24.9.2020)Žnidaršič: g, Krek, ali imate podatke koliko okužb v zadnjem času je iz gostinskih ...

Včerajšnje številke so slabe, daleč najslabše ... / 14:49, 25. september

Še ena začela pametovat?