V Domu starejših občanov Preddvor zaposleni z anonimkami opozarjajo na nepravilnosti. / Foto: Tina Dokl

V anonimkah o nepravilnostih

Zaposleni in nekdanji zaposleni v Domu starejših občanov Preddvor z anonimnimi pismi opozarjajo na nepravilnosti, ki se dogajajo v Domu, posledice naj bi že čutili tudi stanovalci.

Preddvor – Pred časom smo pisali o tem, da je Dom starejših občanov Preddvor kot prvi javni zavod v državi svojo kuhinjo oddal zunanjemu izvajalcu z namenom, da bi se izboljšala hrana za stanovalce. Zaposleni in sindikata, ki jih zastopata, so temu nasprotovali. Kot kaže, je bilo dogajanje okoli kuhinje le vrh ledene gore, saj zaposleni zdaj v anonimnih pismih opozarjajo na nepravilnosti, ki naj bi se dogajale v domu. Javno se ne upajo izpostaviti, češ da so bili že doslej, ko so znotraj doma opozarjali na težave, deležni hudih pritiskov vodstva. V zvezi s kuhinjo zatrjujejo, da se hrana po zunanjem prevzemu ni izboljšala, še vedno uporabljajo veliko vnaprej pripravljene in zamrznjene hrane, porcije so pičle, stanovalci pa v primeru, da katere hrane ne jedo, ne morejo izbrati kake druge, tako pogosto ostajajo lačni. Tudi sokov v stekleničkah ali tetrapakih ne dobivajo več k obrokom, lahko pa si natočijo ceneno pijačo iz skupnega kanistra. Hrane iz domske kuhinje tudi več ne dovažajo zunanjim naročnikom.

Ni jih strah sprememb

Poleg navedb iz anonimnih pisem smo tudi osebno prisluhnili ducatu zaposlenih (in nekaterih, ki v domu ne delajo več) in strnili nekaj najbolj očitnih težav, na katere opozarjajo. Tako navajajo, da je vodstvo za namene adaptacije starega doma (in povečanja zmogljivosti za stanovalce) izpraznilo več prostorov, ki so jih prej uporabljali zaposleni: sobo za raporte, sobo za oddih zaposlenih po napornem delu, sobo za čistila; tudi WC-ja za zaposlene ni več, pač pa uporabljajo skupnega z oskrbovanci. Glede opozoril direktor doma Matej Križanič zaposlenim očita, da se bojijo sprememb, kar pa zanikajo, češ da gradnjo novih sob za stanovalce podpirajo, ne pristajajo pa na poslabšanje delovnih razmer in na to, da se znižujejo tudi higienski standardi. Menijo pa, da so nekateri posegi nepotrebni, tako denimo gradnja novega balinišča, denar pa naj bi vodstvo trošilo tudi za družinske piknike in osebna praznovanja na lokaciji doma. Tako navajajo, da so se nekoč ob taki priložnosti otroci z rolerji vozili po jedilnici, strežnica pa je morala za njimi pospravljati.

Veliko jih je dalo odpoved

Zaposleni očitke naslavljajo tudi na kadrovsko politiko: direktor naj bi zaposloval svoje prijatelje brez razpisov, in to na delovnih mestih, kjer so kadrovski normativi že izpolnjeni, ne pa tudi v negi in oskrbi, ki sta podobno kot v vseh domovih v Sloveniji kadrovsko podhranjeni. Celo več, zaposleni na najbolj izpostavljenih delih dajejo odpovedi, ker ne morejo več prenašati pritiskov. Kot navajajo, naj bi bilo v nekaj več kot letu dni kar 27 odpovedi, novih delavcev pa naj ne bi dobili, ne le zaradi težavnega dela, temveč tudi zato, ker se je že razvedelo o slabih odnosih v Domu starejših občanov Preddvor. V času epidemije so bile delovne razmere še posebej zahtevne, zaposleni naj bi zaradi tega dobili poseben dodatek. Kot nam je v pogovoru zatrdil Matej Jemec, sekretar območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov za Gorenjsko, je direktorja pozval, naj dodatek izplača vsem zaposlenim. Zaposlene pa ob tem vedo povedati, da so bili dodatki v celoti izplačani le vodstvu in njemu všečnim zaposlenim v pisarnah, na najbolj izpostavljenih delih pa so prejeli zgolj 65 odstotkov. O kršitvi priča tudi invalid, ki zaradi svojega zdravstvenega stanja v času korone sploh ne bi smel delati, a je moral vseeno, nad njim se je izvajal mobing in navsezadnje je bil prestavljen v dom v Naklem. Tudi sicer zaposleni, s katerimi smo govorili, vodstvu očitajo pritiske nanje, ustrahovanje, celo žalitve (povsem neprimernega poimenovanja so bili deležni invalidni sodelavci), zaradi česar je več zaposlenih dalo odpoved, med njimi tudi sindikalni zaupnici. Prisluhnili smo zgodbam zaposlenih, ki so doživeli trpinčenje na delovnem mestu, med njimi tudi eni od delavk, ki je zaradi tega zbolela, vodstvo pa je celo plačalo detektiva, da jo je nadziral med bolniško odsotnostjo. Bila je premeščena drugam in navsezadnje le dve leti pred upokojitvijo dobila odpoved. Zaposleni menijo, da je zaradi takšnih odnosov prišlo do odločitve doma v Naklem, da se odcepi od preddvorskega doma.

Direktor Matej Križanič, ki je svoj mandat nastopil lani, navedbo glede Naklega zanika, prav tako vse obtožbe iz anonimk. Na naša vprašanja v zvezi z obtožbami pa ni želel odgovoriti, čeprav je za nekatere medije pred tem že odgovarjal. Dejal nam je, da bo skupen odgovor dal na uradni spletni strani Doma Upokojencev Preddvor. Do včerajšnjega zaključka redakcije jih tam še nismo zasledili.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 59 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

6/12

nedelja

8/15

ponedeljek

3/6

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Tržič, 11. april 2021

Anketa o razvojnem načrtu občine Tržič 2030

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Opozicija vložila ustavno obtožbo premierja Janše / 13:16, 9. april

Politkomisar na sliki ima gromozansko srečo, da lahko pustoši po državi predvsem zaradi nesposobne in kilave opozicije !

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 08:37, 9. april

V časih pred korono so bile šole in vrtci v tem času na pol prazni, poznam primere, od 28 otrok v razredu prisotnih 5 otrok... Ja, takrat je razsajala še gripa.. Zdej jo ni več!

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 21:37, 8. april

Poznam primere, ko so otroci iz vrtca prinesli virus v domače okolje, zato vrtci niso zaprti samo zato, ker se je vlada tako odločila. Otroc...

Zaprtje ne vzbuja večjih skrbi / 13:15, 8. april

Normalno, gospodarstvo šiba dalje..

Otroci se vračajo v vrtce in šole / 13:13, 8. april

Ooo, Simona je še ministrica, super..

Vrtiljak, ki ga poganja virus / 09:15, 8. april

Konec tretjega vala že napovedujejo za konec junija, odlično, spustili nas bodo malo k Hrvatom, konec julija sledi 4. val...
Kako predvidljivo, dokler bo volne nas lahko strižejo...

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 09:12, 8. april

Kje se je izgubila ministrica za šolstvo? Jo je princ teme dal v kot klečat?