ZZB in Šenčurski dogodki

ZZB za vrednote NOB oz. včasih bolj zvezi veteranov, ki varuje propadla revolucionarna izročila, sem iskreno hvaležen za veliko pozornost, ki mi jo posveča že dolga leta. Vaš predsednik, general Dolničar, se je zelo zavzel, da jaz ne bi bil urednik revije Borec. Ni mu uspelo. Poskušali ste prepovedati projekt Med kljukastim križem in rdečo zvezdo, ki sem ga sovodil. Ni vam uspelo. Poskušali ste preprečiti predvajanje najbolj gledanega slovenskega dokumentarca Jožeta Možine Zamolčani – moč preživetja, kjer sem bil strokovni sodelavec. Ni vam uspelo. Skušali ste mi prepovedati vstop v Bohinj oz. razstavo o drugi svetovni vojni v Muzeju Tomaža Godca, ki sem jo pripravil. Ni vam uspelo. Po Možinovem intervjuju z mano ste mi grozili s tožbo. Ni vam uspelo. Letos ste se zelo zavzeli, da bi prepovedali razstavo Šenčurski dogodki. Spet vam ni uspelo. Ste pa poskrbeli za nov šenčurski dogodek!

Od vsebinskih očitkov, ki jih naslavljate name, sem g. Igorju Pipanu že v medsebojnem dopisovanju pojasnil, da tragične žrtve njegove družine šteje pod Srednjo vas Inštitut za novejšo zgodovino. Prav bi bilo, da ta napačni podatek tam tudi popravijo.

Glede Janka Beleharja ne zanikate dejstva, da je umoril dva človeka. Če primerjamo sodne postopke, v katerih so bili ljudje, ki so bili tako umorjeni, oproščeni krivde, potem bi to rehabilitacijo lahko dosegla tudi umorjena Janeza Ferjana in Antona Umnika. To, da imajo vse šenčurske ulice, ki so poimenovane po osebah, imena po članih oz. simpatizerjih Komunistične partije, uvršča Šenčur med posebne mavzoleje rajnkega režima. Za družbo, ki se hoče zgledovati po kulturnih in civilizacijskih dosežkih človeštva, pa morilci in nižjerazredni komunistični funkcionarji res ne morejo biti vzor.

Pojavi, ki bi jih očitno radi še naprej zamolčevali, so množični povojni umori, stalinistični sodni procesi, uničevanje kmetstva. Ali to po vaše ni zgodovina?

Lažnivo obsojate Marjana Brodarja, da naj bi sodeloval pri umoru Franca Mojškerca v Bizoviku. Če bi vaš propagandni referent dr. Martin Premk bral tedanje časopisje, bi lahko 4. julija 1948 bral o sodbi, ko je bilo na smrt obsojenih kar pet oseb zaradi povezave s tem umorom. In prebral bi tudi, da so umor pripisali »morilcema Jagodicu in Pičmanu«. Tudi v besedilu sodbe jasno piše, da »so izvedli umor poslanca Ljudske skupščine LRS in tajnika OLO Ljubljana - okolica Franc Mojškerca, ki sta ga ubila člana te skupine Jagodic Franc in Pičman Tomaž«.

O vsem bi se lahko pogovorili z mano, saj sem dvakrat vodil po razstavi Šenčurski dogodki v Muzeju v Šenčurju. Med skoraj sto obiskovalci vas žal ni bilo. Tam bi se lahko z udeleženci dogodkov sami pogovorili tako o šenčurskih dogodkih 1975 kot 2016, ki jih tako brezsramno sramotite.

Obiskovalci so razstavo v knjigi vtisov ocenili pozitivno, prav vsi zapisi v knjigi vtisov so taki: »Končno! Hvala!«, »Zadnji čas, da se o tem govori!«, »Odlično, kar tako naprej!«, »Po razstavi še knjiga.«

Dr. Jože Dežman

Oddaj svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 90 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

8/10

ponedeljek

5/20

torek

8/20

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

DELAVNICE / Škofja Loka, 28. september 2020

Rokodelska doživetja

DELAVNICE / Radovljica, 28. september 2020

Delavnica izdelave copat iz filca

PRIREDITVE / Jesenice, Radovljica, 28. september 2020

Ob Dnevih evropske kulturne dediščine

DELAVNICE / Škofja Loka, 29. september 2020

Rokodelska doživetja

DELAVNICE / Radovljica, 29. september 2020

Delavnica izdelave copat iz filca

PRIREDITVE / Jesenice, Radovljica, 29. september 2020

Ob Dnevih evropske kulturne dediščine

IZLETI / Kranj, 29. september 2020

Kolesarski izlet

DELAVNICE / Škofja Loka, 30. september 2020

Rokodelska doživetja

 

 
 

 

 
 
 

V soboto potrdili 159 okužb z novim koronavirusom, umrl en bolnik s covidom-19 / 19:24, 27. september

Umrlo ni 147 bolnikov zaradi korone!!!!!!!!!!! Je pa bil virus prisoten in skrajšal agonijo!!!

Uredili lepotni center / 19:20, 27. september

Je kje objavljen cenik? Vau, kakšne storitve. Pa še svetovanje........ kupi to in to, heheh. Jaz se s tremi frendicami dobim doma. Se pob...

Preplet čipke in fotografije / 19:05, 27. september

Ena sama stara jajca! Vauu, kakšno neverjetno ustvarjanje.
No ja, vsak ima svoje veselje.

Uredili lepotni center / 08:39, 26. september

Primož, da ne bi šel, preč vržen denar.

Ob polletju negativno / 17:56, 25. september

" neizbrani kandidat je namreč vložil tožbo, ker da naj izbrani kandidat ne bi izpolnjeval razpisnih pogojev."

Trenutno je edini rapisni pogoj, da si član SDS-a !

Pivčevo čaka interpelacija, Hojs ostaja minister / 17:53, 25. september

Ena za specialno izdajo Alana Forda ! ( Tarča 24.9.2020)Žnidaršič: g, Krek, ali imate podatke koliko okužb v zadnjem času je iz gostinskih ...

Včerajšnje številke so slabe, daleč najslabše ... / 14:49, 25. september

Še ena začela pametovat?