Nov zbirni center za ravnanje z odpadki bodo uredili tik ob obstoječem, ki v t. i. Suhadolski jami že obratuje. / Foto: arhiv Gorenjskega glasa

Gradnja centra se še ni začela

Občini Kamnik in Komenda nameravata do konca avgusta vložiti novelacijo investicijskega programa za gradnjo zbirnega centra za ravnanje z odpadki, o čemer so kamniški svetniki v sredo odločali na dopisni seji, komendski pa včeraj na izredni. Gradnja se odmika in ne bo končana do konca leta, kot je bilo načrtovano.

Kamnik, Komenda – Spomnimo, da sta Občini Kamnik in Komenda sporazum o ureditvi skupnega zbirnega centra, ki bo urejen na območju Centra za ravnanje z odpadki Suhadole, sklenili že leta 2018, svetniki pa so februarja letos na izredni seji potrdili še investicijsko dokumentacijo za gradnjo, ki naj bi bila končana še letos. Inšpektorat RS za okolje in prostor je namreč določil, da sedanji zbirni center okoljsko ni primeren in da morata obe občini novega postaviti do konca letošnjega leta. A postopki so se zavlekli.

Občina Kamnik je s projektom kandidirala v okviru zakona o financiranju občin in ima v letošnjem letu iz tega naslova za projekt na voljo 561.702 evra nepovratnih sredstev, ki jih lahko črpa pod pogojem, da bo do začetka novembra plačala račune za stroške izvedbe del v najmanj tolikšni vrednosti, kot je višina odobrenih nepovratnih sredstev. »Na območju t. i. Suhadolske jame, kjer bosta obe občini uredili skupni zbirni center, se je leta 2016 začela izvedba komasacijskega postopka, ki pa se je zaradi nerešenih problemov ene izmed udeleženk komasacije izjemno zavlekel. Občina Komenda je sicer 3. februarja obvestila Občino Kamnik, da so postopki, vezani na komasacijo zemljišč na območju Suhadolske jame, v zaključni fazi, vendar so se dejansko zaključili šele v mesecu juniju. Posledično je bil tudi postopek javnega naročila izveden pozneje, kot je bilo predvideno. Po zaključku izvedenih dveh krogov pogajanj je bila končna ponudbena cena najugodnejšega ponudnika 1.147.619,49 evra. Za izvedbo projekta bosta morali obe občini zagotoviti dodatna finančna sredstva. Gradnja, ki se bo začela v drugi polovici septembra, pa zaradi zahtevnosti projekta ne bo zaključena v letu 2020, ampak v začetku leta 2021; temu bo treba prilagoditi finančno konstrukcijo in uskladiti proračune obeh občin za leti 2020 in 2021. Spremeniti pa je treba tudi prvotni načrt črpanja nepovratnih in povratnih sredstev, ki so bila Občini Kamnik dodeljena za leto 2020. Zadnji rok za predložitev zahtevkov, ki jim je treba priložiti že plačane račune, je 5. november, do 31. avgusta pa lahko na Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo vložimo spremembo vloge za črpanje nepovratnih sredstev,« pojasnjujejo na Občini Kamnik, kjer bodo projekt Zbirni center za ravnanje z odpadki zdaj prijavili kot dvoletni projekt. Zanj bodo v letu 2021 črpali nepovratna sredstva v višini 489.009,46 evra, v dveh letih pa bi lahko tako pokrili celotne stroške Občine Kamnik, ki znašajo dobrih 924 tisoč evrov (delež Občine Komenda pri investiciji je 21-odstoten).

Kamniški svetniki so – sicer znova nezadovoljni, da jih je občinska uprava postavila pred dejstvo tik pred rokom – predlagano točko na dopisni seji potrdili.

Ker gre za skupni projekt obeh občin, so prav takšno gradivo obravnavali in sprejeli tudi komendski svetniki, ki so se včeraj sestali na izredni seji.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

pretežno jasno
vlažnost: 92 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-5/16

četrtek

2/14

petek

-3/7

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 6. marec 2021

Zbora članov prestavljena

 

 
 

 

 
 
 

Križnarjeva na zgodovinski tekmi do brona / 22:03, 3. marec

SUPER STE BILE IN STE POKAZALE DA STE BOLŠE KOT PA SO FANTJE,
SAMO TAKO NAPREJ PUNCE. ???????

Južnoafriški sev v Sloveniji / 08:11, 3. marec

Javno se je oglasil pacient, katerega je ta okuženi zdravnik operiral med prvimi in povedal, da ga nihče ni kontaktiral in obvestil !!
Pa kdo zdaj laže , barabe nemarne .

Obnoviti nameravajo spomenik v Dolenji vasi / 23:33, 2. marec

LJUDJE - res spoštujem NOB in Plečnika. Samo ZDAJ fliknit v obnovo 62 000 € - a se lahko nehajo zajebavat oblastniki?

Brezplačno parkiranje za gorske reševalce / 23:22, 2. marec

Dva evra!! Ko si lahko samo vesel, da je nekdo usposobljen v bližini. Da ne omenjam, kako so v koči na vrhu neprijazni do psov. Samo do ne...

Župan Hrovat obsojen zaradi grožnje nadzorniku / 17:13, 2. marec

Noro! In to par let. Naj eni naravovarstveniki ne opletajo med klenimi domačini! Zdravimi hribovci, ki jih lahko samo spoštujemo.

Obnoviti nameravajo spomenik v Dolenji vasi / 15:58, 2. marec

62 000 €?? Pa to streho in čiščenjene obnovijo vaški kerlci v eni udarni akciji!
Neverjetno, kako se razmetava z denarjem!

Brezplačno parkiranje za gorske reševalce / 15:37, 2. marec

Da ni sram pisarniških gobcal! GRS mora imeti VSE in še več!