V Biotehniškem centru Naklo otroci počitnice preživljajo v družbi konjev. / Foto: Tina Dokl

Počitnice s konji

V Biotehniškem centru Naklo (BCN) lahko otroci med počitnicami uživajo ob druženju s konji na konjičkovih delavnicah, ki jih dopolnijo še s kuharsko-slaščičarskimi delavnicami.

Otroci, pretekli teden jih je bilo 18, se zjutraj najprej zberejo pri hlevih in potem dopoldne preživijo v družbi konjev in drugih živali. Na dopoldanski konjičkovi delavnici imajo potem priložnost jahati konje, pomagajo jih tudi hraniti, negovati in skrbeti zanje ter čistiti njihov hlev. Po opoldanskem kosilu se pred vročino umaknejo v kuhinjo, kjer kuhajo in pečejo najrazličnejše jedi, ki so všeč zlasti otrokom. Kot nam je zaupal vodja kuharskih delavnic Miran Ahčin, izbira recepte, ki niso preveč zahtevni, da lahko v delo v čim večji meri vključi tudi otroke.

»Prvi dan delavnic otrokom najprej razkažemo posestvo in jim razložimo pravila, potem pa se že takoj začnejo ukvarjati s konji; vsak drugi dan dobijo priložnost, da jih tudi zajahajo,« je razložila vodja delavnic Nataša Debeljak. Letos so namreč otroke zaradi epidemije novega koronavirusa razdelili v dve skupini. »Ena skupina se s psičko in samičko ponija z žrebičkom odpravi na sprehod, druga pa poskrbi za konje in jih pripravi za jahanje. Zadnji dan jim omogočimo jahanje brez sedla, da dobijo tudi to izkušnjo,« pravi Nataša Debeljak, ki opaža, da se otroci zelo radi družijo z živalmi. »Sploh pri žrebičkih se radi zadržujejo,« se nasmeje. Z veseljem pa tudi poskrbijo za konje – napolnijo mreže za seno, jih skrtačijo in počistijo njihove bokse v hlevu. Vsak dan za otroke pripravijo še vrsto dodatnih ustvarjalnih dejavnosti. »Med drugim je vsak narisal risbo, prek katere je predstavil sebe in svojo družino ter kaj ima rad, danes pa se bodo za nekaj časa pridružili pobiralcem krompirja.«

Veliko priložnosti za zabavo otroci najdejo celo v balah sena, ki se lahko spremenijo v grad ali tobogan in celo bazen, je razložila Iza Hudobivnik, ki so ji konjičkove počitnice tako všeč, da se jih je udeležila že večkrat. Poleg prijateljic ji družbo dela še sestra Ula, ki nam je navdušeno zaupala, kaj vse počnejo v hlevu. Že tri leta zapored na konjičkove počitnice prihaja tudi Živa Rebolj, saj rada jaha in se ukvarja s konji. »Zabavno je tudi v kuhinji, kjer smo delali indijančke, kuhali zelenjavno rižoto, pekli pice ...« je pojasnila, preden je s prijateljicami spet stekla h konjem.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

pretežno jasno
vlažnost: 29 %
veter: Z, hitrost: 29 km/h

-2/15

sobota

6/10

nedelja

8/12

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Kranj, 10. april 2021

Srečanje Medobčinskega društva invalidov Kranj

PRIREDITVE / Gorenjska, 10. april 2021

O literaturi med letoma 1970 in 1980

OBVESTILA / Kranj, 10. april 2021

Srečanje Medobčinskega društva invalidov Kranj

OBVESTILA / Tržič, 11. april 2021

Anketa o razvojnem načrtu občine Tržič 2030

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Opozicija vložila ustavno obtožbo premierja Janše / 13:16, 9. april

Politkomisar na sliki ima gromozansko srečo, da lahko pustoši po državi predvsem zaradi nesposobne in kilave opozicije !

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 08:37, 9. april

V časih pred korono so bile šole in vrtci v tem času na pol prazni, poznam primere, od 28 otrok v razredu prisotnih 5 otrok... Ja, takrat je razsajala še gripa.. Zdej jo ni več!

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 21:37, 8. april

Poznam primere, ko so otroci iz vrtca prinesli virus v domače okolje, zato vrtci niso zaprti samo zato, ker se je vlada tako odločila. Otroc...

Zaprtje ne vzbuja večjih skrbi / 13:15, 8. april

Normalno, gospodarstvo šiba dalje..

Otroci se vračajo v vrtce in šole / 13:13, 8. april

Ooo, Simona je še ministrica, super..

Vrtiljak, ki ga poganja virus / 09:15, 8. april

Konec tretjega vala že napovedujejo za konec junija, odlično, spustili nas bodo malo k Hrvatom, konec julija sledi 4. val...
Kako predvidljivo, dokler bo volne nas lahko strižejo...

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 09:12, 8. april

Kje se je izgubila ministrica za šolstvo? Jo je princ teme dal v kot klečat?