Matjaž Šink med delom / Foto: Tina Dokl

Matjaževi flancati

Matjažu Šinku so bili vedno všeč domači okusi. Navduševale so ga slovenske pristne domače jedi. Prihaja iz medvoške občine, s Svetja. Že ko je bil še precej mlajši, je razmišljal tudi o tem, da bo nekoč oskrbnik koče, vendar se je to zgodilo prej, kot je načrtoval. Danes je oskrbnik Gostišča Zeleni rob na Veliki planini.

Bil je čas, ko so Matjaža navduševali drugi, tuji okusi, vendar nikoli ni izgubil ljubezni do slovenske kulinarike. S to se je v preteklosti prvič bolj podrobno srečal v gostilni Starman v Stari Loki. »Že tako me je zanimala domača kuhinja, tu pa sem imel možnost, da sem jo resnično spoznal. Ni bilo jedi, ki me ne bi pritegnila,« pripoveduje.

»Vse življenje sem v tem, da bi bil oskrbnik koče, videl velik izziv. Vedno sem si rekel, da bom to, ko bom starejši, a se je zgodilo prej – odzval sem se na povpraševanje, bil izbran in mi ni žal,« razloži Matjaž za mizo, polno domačih in okusnih dobrot. Ričet, jota, telečja obara, gobova juha, rebra, praženi krompir, orehovi in sirovi štruklji, krompirjevi štruklji z ocvirki, pečenico in zeljem, kislo mleko, ajdova kaša z gobami … Izbira je ogromna. Matjaž prikima. Omeni še jabolčni in sirov zavitek ter ocvrte flancate, ki so na meniju gostišča sicer občasno. In kadar so, takrat takoj poidejo, se zasmeji.

Povprašamo ga po receptu zanje. »Na hitro,« se zasmeje in poudari: »To je za 16 flancatov.«

Potrebujemo kocko kvasa, 12 žlic mlačnega mleka, žlico sladkorja za kvasec. Kilogram moke, malo soli, pecilni prašek, 120 dekagramov masla, sedem rumenjakov, pol litra mleka, 140 dekagramov sladkorja, malo ruma - vse skupaj zamesimo v testo. Mesimo 15 minut, pustimo, da vzhaja vsaj eno uro. Potem zvaljamo testo in ga narežemo na oblike flancatov ter ponovno pustimo, da ti vzhajajo še 15 minut, nakar jih ocvremo v olju. Matjaž v slogu receptov v kuharskih knjigah doda še: in še vroče potresemo s sladkorjem v prahu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

8/10

ponedeljek

5/20

torek

8/20

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

DELAVNICE / Škofja Loka, 28. september 2020

Rokodelska doživetja

DELAVNICE / Radovljica, 28. september 2020

Delavnica izdelave copat iz filca

PRIREDITVE / Jesenice, Radovljica, 28. september 2020

Ob Dnevih evropske kulturne dediščine

DELAVNICE / Škofja Loka, 29. september 2020

Rokodelska doživetja

DELAVNICE / Radovljica, 29. september 2020

Delavnica izdelave copat iz filca

PRIREDITVE / Jesenice, Radovljica, 29. september 2020

Ob Dnevih evropske kulturne dediščine

IZLETI / Kranj, 29. september 2020

Kolesarski izlet

DELAVNICE / Škofja Loka, 30. september 2020

Rokodelska doživetja

 

 
 

 

 
 
 

V soboto potrdili 159 okužb z novim koronavirusom, umrl en bolnik s covidom-19 / 19:24, 27. september

Umrlo ni 147 bolnikov zaradi korone!!!!!!!!!!! Je pa bil virus prisoten in skrajšal agonijo!!!

Uredili lepotni center / 19:20, 27. september

Je kje objavljen cenik? Vau, kakšne storitve. Pa še svetovanje........ kupi to in to, heheh. Jaz se s tremi frendicami dobim doma. Se pob...

Preplet čipke in fotografije / 19:05, 27. september

Ena sama stara jajca! Vauu, kakšno neverjetno ustvarjanje.
No ja, vsak ima svoje veselje.

Uredili lepotni center / 08:39, 26. september

Primož, da ne bi šel, preč vržen denar.

Ob polletju negativno / 17:56, 25. september

" neizbrani kandidat je namreč vložil tožbo, ker da naj izbrani kandidat ne bi izpolnjeval razpisnih pogojev."

Trenutno je edini rapisni pogoj, da si član SDS-a !

Pivčevo čaka interpelacija, Hojs ostaja minister / 17:53, 25. september

Ena za specialno izdajo Alana Forda ! ( Tarča 24.9.2020)Žnidaršič: g, Krek, ali imate podatke koliko okužb v zadnjem času je iz gostinskih ...

Včerajšnje številke so slabe, daleč najslabše ... / 14:49, 25. september

Še ena začela pametovat?