Matjaž Šink med delom / Foto: Tina Dokl

Matjaževi flancati

Matjažu Šinku so bili vedno všeč domači okusi. Navduševale so ga slovenske pristne domače jedi. Prihaja iz medvoške občine, s Svetja. Že ko je bil še precej mlajši, je razmišljal tudi o tem, da bo nekoč oskrbnik koče, vendar se je to zgodilo prej, kot je načrtoval. Danes je oskrbnik Gostišča Zeleni rob na Veliki planini.

Bil je čas, ko so Matjaža navduševali drugi, tuji okusi, vendar nikoli ni izgubil ljubezni do slovenske kulinarike. S to se je v preteklosti prvič bolj podrobno srečal v gostilni Starman v Stari Loki. »Že tako me je zanimala domača kuhinja, tu pa sem imel možnost, da sem jo resnično spoznal. Ni bilo jedi, ki me ne bi pritegnila,« pripoveduje.

»Vse življenje sem v tem, da bi bil oskrbnik koče, videl velik izziv. Vedno sem si rekel, da bom to, ko bom starejši, a se je zgodilo prej – odzval sem se na povpraševanje, bil izbran in mi ni žal,« razloži Matjaž za mizo, polno domačih in okusnih dobrot. Ričet, jota, telečja obara, gobova juha, rebra, praženi krompir, orehovi in sirovi štruklji, krompirjevi štruklji z ocvirki, pečenico in zeljem, kislo mleko, ajdova kaša z gobami … Izbira je ogromna. Matjaž prikima. Omeni še jabolčni in sirov zavitek ter ocvrte flancate, ki so na meniju gostišča sicer občasno. In kadar so, takrat takoj poidejo, se zasmeji.

Povprašamo ga po receptu zanje. »Na hitro,« se zasmeje in poudari: »To je za 16 flancatov.«

Potrebujemo kocko kvasa, 12 žlic mlačnega mleka, žlico sladkorja za kvasec. Kilogram moke, malo soli, pecilni prašek, 120 dekagramov masla, sedem rumenjakov, pol litra mleka, 140 dekagramov sladkorja, malo ruma - vse skupaj zamesimo v testo. Mesimo 15 minut, pustimo, da vzhaja vsaj eno uro. Potem zvaljamo testo in ga narežemo na oblike flancatov ter ponovno pustimo, da ti vzhajajo še 15 minut, nakar jih ocvremo v olju. Matjaž v slogu receptov v kuharskih knjigah doda še: in še vroče potresemo s sladkorjem v prahu.

Oddajte svoj komentar

Kranj -3°

oblačno
vlažnost: 88 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-7/2

ponedeljek

-9/4

torek

-1/4

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Led s tovornjaka na vetrobransko steklo / 16:13, 17. januar

Nekaj podobnega sem jaz doživela, na Jelenovem klancu. Nasproti tovornjak, ki ni imel pritrjenih ketn (težke kente, ki fiksirajo tovor zadaj...

Pozabila, kje je odložila stvari / 16:02, 17. januar

Jutri jih pokličem.,.... in upam da mi premečejo klet, spucajo... in poskrbijo za odvoz. :)
Vrnejo mi pa tri glave zelja pa lopato.

V spomin na dražgoško bitko / 15:45, 17. januar

Čas je, da zakopljemo sekire. Imamo 1000 novih težav. So pa Dražgošani dokazali, da se da iz nič -in psihično uničeni, naredit novo vas, ...

Meta Hrovat z odlično finalno vožnjo do novih stopničk na Zlati lisici / 15:30, 17. januar

Iskrene čestitke! :) Pa tudi očetu ... res ste korenine. Hvala vam za lep dan, za vse.

Tomšič, slovenski Wałęsa / 08:45, 17. januar

Tomšič je naredil napako, ker se je vrnil domov. Če odideš, se ne vračaš. Samo še na dopust. Slovenija in demokracija nista kompatibilni. To...

Policijske plače / 08:40, 17. januar

Smešno je brati izjave, da plače v resnici niso tako visoke. Ja, za mesec december se je verjetno pojavil tiskarski škrat in natisnil malce ...

Policijske plače / 17:23, 16. januar

Plače so že mogoče javne, funkcije, ki jih opravljajo pa ne. V tem pogledu se strinjam z njimi.