Večera proze in poezije se zaradi obveznosti in dopustov sicer niso udeležili vsi udeleženci delavnic pisanja z Leonoro Flis, velika večina pa. Vodila ga je Anja Eržen (skrajno leva).

Bralnica z mladimi literati

Vrt Sokolskega doma v Škofji Loki je prejšnji torek gostil literarno-glasbeni večer, na katerem smo lahko prisluhnili prozi in poeziji članov skupine Mladi literati, ki so ustvarjali na delavnicah pisanja z Leonoro Flis. Večer so poimenovali B I T I z Mladimi literati, zgodil pa se je v okviru loške Bralnice.

Škofja Loka – Letošnja Bralnica na vrtu Sokolskega doma poteka že od začetka julija, razloži Jana Fojkar, predstavnica organizatorja. Vrata Bralnice so odprta od torka do nedelje med 17. in 20. uro, razen v primeru dežja. Ob torkih Bralnica gosti tudi vrsto literarno obarvanih dogodkov, letos pa so pripravili spremljevalni program še za dva četrtka.

V juliju so tako izvedli pet raznovrstnih dogodkov, ki so bili dobro obiskani, nadaljuje Fojkarjeva. Kar dva dogodka sta bila tudi mednarodno obarvana. Predstavili so knjigo Trije spomini: Med Hajfo, Alepom in Ljubljano Andraža Rožmana in se pogovarjali s protagonistom – v Sloveniji živečim sirskim pesnikom Muhamadom Al Munemom. Udeleženci dnevnega centra Blok in PUM-o Škofja Loka pa so se povezali s prostovoljci Evropske solidarnostne enote in pripravili večer poezije v različnih jezikih ter s prevodi v slovenščino. Gostili so tudi predstavitev literarne revije Sejalec, ustvarjali spominske knjige in predstavili bolgarska romana Tobak (Dimitar Dimov) in Matere (Teodora Dimova).

Prejšnji teden je v četrtek v goste prišel domačin Tomaž Hostnik, sicer vsestranski glasbenik, član številnih zasedb, ki pa se je tokrat publiki predstavil z avtorsko pravljico za otroke z naslovom Svinjska štorija; na torkovi Bralnici pa so se predstavili pisci in piske, ki so se spomladi udeležili delavnic kreativnega pisanja Mladi literati, ki jih organizira Kulturno društvo Grable. Mentorica delavnic je bila Leonora Flis; literarna zvrst, ki so se ji na delavnicah posvetili, pa kratke zgodbe.

Udeleženci letošnjih delavnic prihajajo iz različnih krajev, in sicer iz Škofje Loke, Maribora, Kranja in Domžal. Tokrat smo prisluhnili sedmim: Evi Tomažič, Hani Bujanović Kokot, Tomu Vebru, Anji Pečjak, Sabini Frlic, Janu Goršetu in Maji Šubic. Brali so dela, nastala tako na srečanjih v živo kot tudi po spletu, saj je druženje marca prekinila epidemija covida-19. Slišali smo tudi kakšno njihovo delo iz preteklosti, nekateri pa so se raje predstavili le s preteklimi deli. Ker zadnjih morda niso začutili, meni vodja projekta in moderatorka večera Škofjeločanka Anja Eržen, ki že vrsto let spodbuja pisanje in literarno ustvarjanje med mladimi. Tudi sama je sodelovala na delavnicah. Pove nam še, da gre za udeležence, ki imajo že izkušnje s pisanjem, vendar v različnem obsegu in tudi njihove ambicije so različne: eni ustvarjajo le v prostem času, drugi se pisanju posvečajo dnevno.

Dogodek je na kitari z avtorskimi pesmimi pospremil Gal Grobovšek.

Do konca avgusta bo Bralnica na vrtu Sokolskega doma 2020 gostila še dva dogodka: enega danes, 18. avgusta, naslednjega in zadnjega pa 25. avgusta, ob 18. uri.

»Tudi letos bomo predstavili romana, ki maturante čakata prihodnje leto na maturitetnem izpitu iz slovenščine. Z nami bo pisatelj Borut Golob, ki bo na zanimiv in pronicljiv način predstavil vse tisto, kar je pomembno v romanih Figa Gorana Vojnovića in Konje krast Pera Petersona. Bralnico pa bomo ponovno zaključili v družbi najmlajših – z besedno in plesno-gibalno pripovedjo Žirafa Cveta in njena zgodba,« še pojasni Fojkarjeva.

Oddajte svoj komentar

Kranj 21°

zmerno oblačno
vlažnost: 69 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

12/22

četrtek

15/21

petek

8/13

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 24. september 2020

Kraška trgatev

IZLETI / Kranj, 24. september 2020

Krajinski park Zgornja Idrijca

OBVESTILA / Cerklje, 24. september 2020

Pohod na Ratitovec prestavljen

PRIREDITVE / Tržič, 24. september 2020

Ura pravljic

IZLETI / Naklo, 24. september 2020

S kolesom do Medvod

DELAVNICE / Škofja Loka, 26. september 2020

Rokodelska doživetja

IZLETI / Kranj, 26. september 2020

V osrčje Kamniško-Savinjskih Alp

IZLETI / Šenčur, 26. september 2020

Juliana trail Kranjska Gora–Mojstrana

 

 
 

 

 
 
 

Politzgodovina / 08:55, 24. september

Gospod Stane, na revolucijo ste pa pozabili, čeprav je zahtevala več žrtev kot vojna. Leta 2016 so Šenčurjani izborili pomembno zmago, da Sl...

Drugi val nas je prehitel / 12:54, 23. september

Za še en uspešen klon, zdej res ne vem več kdo je kdo.. :)

Drugi val nas je prehitel / 12:52, 23. september

Tako je, bravo vojči&ela !

Drugi val nas je prehitel / 11:41, 23. september

Ela, hvala za vzpodbudo.
Prvič, da na argument Primož ne flanca.

Drugi val nas je prehitel / 09:33, 23. september

Bravo Ela !!

Drugi val nas je prehitel / 23:40, 22. september

bravo vojči !!

Drugi val nas je prehitel / 20:13, 22. september

Opozicija je napadla Simono Kustec, ker ni imela maske na eni prireditvi.Da mora odstopit pravijo.Zanimivo je pa tole:" Celotna opozicija, ...