»Potrošniki sporočajo, da jih skrbi ustreznost razkužil, nameščenih ob vstopih v stavbe. Brizgalniki mnogokrat izbrizgajo minimalne količine, prepogosto so prazni.« ZPS zato poziva zdravstveni inšpektorat, da čim prej preveri ustreznost razkužil. / Foto: Gorazd Kavčič

Za liter razkužila tudi več kot šestdeset evrov

Ko kupujete razkužilo za higieno rok, obvezno preverite, ali je alkohol na prvem mestu na seznamu sestavin, svetujejo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Če je voda na prvem mestu, izdelek ni ustrezen. Primerjajte tudi cene razkužil, razpon je od slabih deset evrov na liter do 62,5 evra na liter.

Otrok naj uporablja razkužilo le pod nadzorom staršev. Če zaide v oči, lahko zaradi velike koncentracije alkohola povzroči opekline. Bodite pozorni tudi pri brizgalnikih z razkužili na javnih mestih, saj so ti pogosto nameščeni v višini oči najmlajših.

Ljubljana – Razkužila so s pojavom novega koronavirusa postala nujen izdelek v vsakem gospodinjstvu. S povečanim povpraševanjem se je po začetnem pomanjkanju izboljšala tudi ponudba. »Če želite, da bo razkužilo učinkovalo proti virusu SARS-CoV-2, zadostuje izdelek s šestdesetimi volumskimi odstotki alkohola. Pred nakupom preverite, ali je alkohol na prvem mestu na seznamu sestavin in poiščite podatek o koncentraciji alkohola. Razkužila so učinkovita le, če jih uporabimo pravilno – 'malo in hitro' je neučinkovito,« svetujejo na ZPS, kjer so preverili koncentracijo alkohola v 15 razkužilih s polic slovenskih trgovin, bencinskih črpalk in lekarn. Ugotovili so, da vsi preizkušeni izdelki razen enega ob pravilni uporabi ustrezajo smernicam Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in uničujejo virus SARS-CoV-2.

»Čeprav je test pokazal, da lahko verjamemo navedbam o koncentraciji alkohola, pa izbira še zdaleč ni preprosta. V zadnjih mesecih so se na policah trgovin pojavili številni izdelki, na katerih so trditve o razkuževanju, dezinfekciji in podobno, a pogled na seznam sestavin pokaže, da alkohol ni na prvem mestu. Skladno s smernicami WHO preverite in poiščite izdelke z vsaj šestdesetimi volumskimi odstotki alkohola,« je poudarila Urša Šmid Božičevič z ZPS. Še boljše je razkužilo z vsaj osemdesetimi volumskimi odstotki alkohola, da uniči tudi druge viruse in bakterije, pri tem pa upoštevajte navodila proizvajalca glede uporabe (količina in čas učinkovanja), saj je drugače uporaba razkužila neučinkovita.

Primerjajte cene

Na ZPS svetujejo tudi, da potrošniki pred nakupom primerjajo cene, saj so za liter izbranih razkužil odšteli od 9,8 do 62,5 evra. »Praviloma so izdelki v večji embalaži cenejši, kar naj vas ne odvrne od nakupa. Razkužilo iz večje embalaže prelijte v manjšo, ki jo imate lahko vedno pri sebi.«

Rezultati testa so prosto dostopni na spletni strani ZPS.

Protibakterijska mila?

»Če je le mogoče, naj razkužilo nadomestita tekoča voda in milo. Doma, v službi ali v restavraciji imamo praviloma vedno na voljo tekočo vodo in milo, zato razkužila ne potrebujemo, ta pa so potrebna npr. v javnem potniškem prometu ali ob vstopu v javne prostore, kot so zdravstvene ustanove, trgovine, pošte ... »Tako kot razkuževanje mora biti tudi umivanje rok temeljito. Miljenje mora trajati najmanj eno minuto, celotno umivanje pa od dve do tri minute,« svetujejo na ZPS.

V trgovinah so na voljo tekoča in trda mila, na katerih lahko zasledimo trditve o protibakterijskem učinku. »V kozmetičnih in higienskih izdelkih so v omejenih koncentracijah dovoljene nekatere snovi, ki delujejo protibakterijsko (uničujejo bakterije), na primer triklosan. Voda in milo zadostujeta za odstranjevanje umazanije, bakterij in virusov, zato tovrstni izdelki niso potrebni. Še več, njihova dolgotrajna uporaba povzroči razvoj odpornosti mikroorganizmov proti vsem antibakterijskim učinkovinam ali snovem, kar dolgoročno povečuje tveganje za okužbe,« so še sporočili z ZPS in dodali, da so nepotrebni tudi vlažilni robčki, ki so sicer priročni, vendar imajo zaradi oblike in koncentracije aktivnih sestavin manjši učinek kot tekoča razkužila.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

8/10

ponedeljek

5/20

torek

8/20

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

DELAVNICE / Škofja Loka, 28. september 2020

Rokodelska doživetja

DELAVNICE / Radovljica, 28. september 2020

Delavnica izdelave copat iz filca

PRIREDITVE / Jesenice, Radovljica, 28. september 2020

Ob Dnevih evropske kulturne dediščine

DELAVNICE / Škofja Loka, 29. september 2020

Rokodelska doživetja

DELAVNICE / Radovljica, 29. september 2020

Delavnica izdelave copat iz filca

PRIREDITVE / Jesenice, Radovljica, 29. september 2020

Ob Dnevih evropske kulturne dediščine

IZLETI / Kranj, 29. september 2020

Kolesarski izlet

DELAVNICE / Škofja Loka, 30. september 2020

Rokodelska doživetja

 

 
 

 

 
 
 

V soboto potrdili 159 okužb z novim koronavirusom, umrl en bolnik s covidom-19 / 19:24, 27. september

Umrlo ni 147 bolnikov zaradi korone!!!!!!!!!!! Je pa bil virus prisoten in skrajšal agonijo!!!

Uredili lepotni center / 19:20, 27. september

Je kje objavljen cenik? Vau, kakšne storitve. Pa še svetovanje........ kupi to in to, heheh. Jaz se s tremi frendicami dobim doma. Se pob...

Preplet čipke in fotografije / 19:05, 27. september

Ena sama stara jajca! Vauu, kakšno neverjetno ustvarjanje.
No ja, vsak ima svoje veselje.

Uredili lepotni center / 08:39, 26. september

Primož, da ne bi šel, preč vržen denar.

Ob polletju negativno / 17:56, 25. september

" neizbrani kandidat je namreč vložil tožbo, ker da naj izbrani kandidat ne bi izpolnjeval razpisnih pogojev."

Trenutno je edini rapisni pogoj, da si član SDS-a !

Pivčevo čaka interpelacija, Hojs ostaja minister / 17:53, 25. september

Ena za specialno izdajo Alana Forda ! ( Tarča 24.9.2020)Žnidaršič: g, Krek, ali imate podatke koliko okužb v zadnjem času je iz gostinskih ...

Včerajšnje številke so slabe, daleč najslabše ... / 14:49, 25. september

Še ena začela pametovat?