Udeleženci sklepnega srečanja pred Šinkovčevo hišo v Adergasu

Z obronka gozda Povej, kar veš

Ob koncu julija je bila v dvorani v Adergasu sklepna prireditev Povej, kar veš.

Adergas – Prireditev je organiziral Bralni študijski krožek (BŠK) Liberius, ki deluje pod okriljem Andragoškega centra Slovenije. Srečanja v okviru krožka so potekala ves julij od torka do petka na Šinkovčevem dvorišču v Adergasu, ob deževnem vremenu pa v kulturni dvorani v Adergasu. Na sklepni prireditvi je vse udeležence in goste pozdravila prof. Daniela Močnik, mentorica BŠK pri Klubu Liberius Cerklje. »Z delom smo dosegli izobraževalni in akcijski cilj, da medgeneracijski obiski gozda lahko prav vsakemu posamezniku prilagojeno omogočijo druženje skozi oči gozdnih prebivalcev ob pomoči izbrane literature,« je povedala Močnikova.

Nekaj dogodkov so tokrat povzeli iz projekta Življenje pod krošnjami. Dejavnosti so predstavili David Puškarič iz Adergasa, Ciril Grilc s Trate, Stane Maček, Virškov ata iz Adergasa, čebelar Franci Strupi s Spodnjega Brnika in župan Franc Čebulj. Prav za sklepno prireditev je venec iz listov in plodov 13 vrst zelenja spletla Angelca Maček. Močnikova se je zahvalila družini Plevel, po domače Šinkovčevim iz Adergasa, KUD Pod lipo in njenima članoma Angelci Maček in Franciju Sircu, županu Francu Čebulju, vsem sodelujočim bralcem ter tehničnemu osebju Blažu Močniku ter Moniki in Janezu Ribnikarju. Spregovorili so tudi o pomembnih možeh, ki so s svojim delom oznanjali dediščino kraja, o samostanu in o župnijski cerkvi Marijinega oznanjenja v Adergasu.

Kulturni klub Liberius se približuje 15-letnici delovanja, ena od njegovih aktivnosti so tudi bralni študijski krožki, ki so splošnoizobraževalna oblika skupinskega prostovoljnega učenja odraslih. Skupino, ki jo sestavlja od pet do dvanajst ljudi, vodi mentor pod okriljem Andragoškega centra Slovenije. Za pomemben prispevek občini štejejo prvi raziskovalni projekt o Matevžu Ravnikarju - Poženčanu, Prešernovem sodobniku. V sodelovanju s Celjsko Mohorjevo družbo in s podporo župana Franca Čebulja jim je uspelo izdati Poženčanovo berilo z izbranimi izvirnimi pesmimi. Ob pomoči skladatelja Janeza Močnika so izvedli vrsto božičnih projektov z izdanimi glasbenimi edicijami.

Oddajte svoj komentar

Kranj -4°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

-4/2

petek

1/9

sobota

3/8

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 
 

 

 
 
 

Prikaz nasprotnih dejstev / 19:43, 3. december

Veje javnega kanalizacijskega omrežja, ki jih je gradil koncesionar oz WTE so bile narejene katastrofalno ! Stari sistemi so kljub temu, da ...

Mladi v boju proti podnebnim spremembam / 16:03, 3. december

Ena izmed učenk je tako recimo predlagala, da bi se lahko po celotni Evropi zgradile kolesarske poti, ki bi bile med sabo povezane.
------------------
Vpliv risank je večji kot si mislimo.

Sneg povzroča težave v prometu / 08:18, 3. december

Spet to kidanje. Ma to mi gre pa najbol na jetra.Še sreča, da pri nas kida žena. Jaz sem namreč študiral filozofijo in psihologijo in mi fiz...

Posebna številka revije Stražni stolp / 14:41, 2. december

Primož, če dobiš e-mail z naslovom "Ding Dong", ga ne odpri. Don't open it!!!
To so Jehove priče, ki delajo od doma.

Posebna številka revije Stražni stolp / 13:27, 2. december

Neeee prosm neee...
Evo, jest to posebno številko z veseljem odstopim kolegu wojčehovskemu ..

V lokalu našli štiri goste / 11:16, 2. december

Mal heca:

dva izmed njih sta bila Novak in Primož.

Gradnja šole končno bližje / 10:06, 2. december

1.8M€ za birokracijo. Celoten znesek 17.9M€. 10% stroški birokracije. Carji birokrati. V SLO se res ne splača delat.