Kako ogromna je lahko gora, ki jo osvojijo alpinisti, je nazorno pokazala Natalija Štular.

Alpinisti z žganci

V Zgornjesavski dolini so čez poletje na voljo številne ustvarjalnice za otroke in družine. Ravno so se zaključile Kekčeve delavnice v Liznjekovi domačiji v Kranjski Gori, vsako soboto so planinske delavnice v Slovenskem planinskem muzeju, od 11. avgusta dalje bo program tudi v Kajžnkovi hiši v Ratečah.

Večdnevne Kekčeve delavnice so v Gornjesavskem muzeju Jesenice, ki upravlja vse tri enote, v Liznjekovi domačiji sklenili v petek, ko so pekli tudi zvitke sirote Menare. Kot je povedala vodja delavnic pedagoginja in kustosinja Natalija Štular, so otroci (in tudi starši) nadvse uživali, ko so spekli vsak svoje testo za zvitke in mlečni kruh. Ene so namazali z domačo ribezovo marmelado, druge s skuto in pehtranom. Bo že držalo, da tisto, kar sam pripraviš, tudi odlično tekne.

V soboto dopoldne pa je bila v Slovenskem planinskem muzeju delavnica, ki jo je muzej pripravil skupaj z Društvom za izvajanje filmske vzgoje SLON, s prav zanimivim naslovom Alpinisti z žganci v animiranem filmu. Poleg Štularjeve sta jo vodili Andreja in Ana Goetz iz društva, ki sta mladim udeležencem prikazali, kako nastane animirani film, za to priložnost filmček o življenju znanega slovenskega alpinista. Za uvod je namreč Natalija Štular predstavila alpinista Tomaža Humarja, čigar veliko alpinistično ime sovpada z letošnjo desetletnico Slovenskega planinskega muzeja in skorajšnjim odprtjem razstave 10 sidrišč slovenskega alpinizma. Sobotno druženje so sklenili s kuhanjem ajdovih žgancev. Sedemletna Urša iz Mojstrane je povedala, da je bila na vseh planinskih delavnicah v muzeju, zelo ji je bila všeč tudi tista, na kateri so izdelovali afriške maske. Devetletni Miha iz Petrovč je na Gorenjskem na počitnicah z družino, zelo rad ima hribe. Kot je dejal, je njegovi oči gorski vodnik in sta skupaj že preplezala severno steno Triglava.

V soboto, 8. avgusta, ob 9. uri bo v muzeju delavnica Skrivnostni prebivalci gozda in njihova pojedina v družbi Nuše Turk, gozdarke in gozdne pedagoginje. Natalija Štular pa že zdaj lepo vabi tudi na druženje z Vandotovimi junaki v Kajžnkovi hiši v Ratečah. Prvo bo 11. avgusta ob 10. uri.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 58 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-2/15

sobota

6/12

nedelja

8/15

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Kranj, 10. april 2021

Srečanje Medobčinskega društva invalidov Kranj

PRIREDITVE / Gorenjska, 10. april 2021

O literaturi med letoma 1970 in 1980

OBVESTILA / Kranj, 10. april 2021

Srečanje Medobčinskega društva invalidov Kranj

OBVESTILA / Tržič, 11. april 2021

Anketa o razvojnem načrtu občine Tržič 2030

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Opozicija vložila ustavno obtožbo premierja Janše / 13:16, 9. april

Politkomisar na sliki ima gromozansko srečo, da lahko pustoši po državi predvsem zaradi nesposobne in kilave opozicije !

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 08:37, 9. april

V časih pred korono so bile šole in vrtci v tem času na pol prazni, poznam primere, od 28 otrok v razredu prisotnih 5 otrok... Ja, takrat je razsajala še gripa.. Zdej jo ni več!

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 21:37, 8. april

Poznam primere, ko so otroci iz vrtca prinesli virus v domače okolje, zato vrtci niso zaprti samo zato, ker se je vlada tako odločila. Otroc...

Zaprtje ne vzbuja večjih skrbi / 13:15, 8. april

Normalno, gospodarstvo šiba dalje..

Otroci se vračajo v vrtce in šole / 13:13, 8. april

Ooo, Simona je še ministrica, super..

Vrtiljak, ki ga poganja virus / 09:15, 8. april

Konec tretjega vala že napovedujejo za konec junija, odlično, spustili nas bodo malo k Hrvatom, konec julija sledi 4. val...
Kako predvidljivo, dokler bo volne nas lahko strižejo...

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 09:12, 8. april

Kje se je izgubila ministrica za šolstvo? Jo je princ teme dal v kot klečat?