V pokoj starejši

V Evropi se delež starejšega prebivalstva veča, enako velja za Slovenijo. Napovedi kažejo, da se bo to še nadaljevalo in da bo do leta 2050 več kot trideset odstotkov prebivalstva starejšega od 65 let. To bi imelo velik vpliv na javne finance: povečujejo se stroški pokojnin in drugi stroški, povezani s staranjem prebivalstva, denimo na zdravstvenem področju. Poleg tega se bodo zaradi staranja prebivalstva zmanjšali prihodki iz prispevkov za socialno varnost in dohodnine, zaradi česar se bodo še povečali izzivi, povezani s financiranjem stroškov starajočega se prebivalstva. Vzdržnost pokojninskega sistema bi med drugim okrepilo poznejše upokojevanje, smo ponovno slišali ob nedavni deseti obletnici pridružitve Slovenije OECD, ki svari pred učinki staranja prebivalstva.

V Sloveniji starejši delavci prehitro zapustijo trg dela, je že pred časom ugotovila študija OECD, ki navaja, da je Slovenija pri zaposlenih, starejših od 54 let, na trgu dela ena od najmanj uspešnih držav. To je še dediščina preteklih pokojninskih sistemov, ki so dopuščali zgodnje upokojevanje, zadnja pokojninska reforma pa je uzakonila upokojitveno starost 65 let, kar je sicer povečalo število delavcev, starejših od 55 let, a v realnosti še naprej ostaja razkorak med uradno upokojitveno starostjo in dejansko starostjo ob upokojitvi. Zato vsake toliko časa ponovno oživijo razmišljanja o novem povišanju upokojitvene starosti, tudi ob zadnji spremembi pokojninske zakonodaje, ko so znova govorili o starosti 67 let, a predlog takrat še opustili.

Pač pa skušajo z drugimi prijemi zagotoviti, da bi ljudje dlje časa ostajali zaposleni, denimo s spodbudami delodajalcem, da zaposlujejo starejše delavce. Lani pa je bilo v pokojninski zakonodaji sprejeto tudi določilo o delnem upokojevanju, pri katerem bi delavec, ki izpolnjuje pogoje za upokojitev, še naprej delal in ob plači prejemal štirideset odstotkov pokojnine. To smo sicer poznali že prej, a je šlo za dvajset odstotkov pokojnine. Z odločitvijo za dvojni status si človek izboljša prejemke, kar je spodbudno zanj, več aktivnih in manj upokojenih pa je dobro tudi za pokojninsko blagajno. Trenutno dvojni status pri nas uživa nekaj več kot deset tisoč ljudi, po oceni pokojninskega zavoda pa naj bi se to število v petih letih podvojilo. Pri tem je zanimivo, da so se lani za dvojni status v največji meri zavzemali obrtniki, da lahko podaljšujejo obstoj svojih podjetij, toda v strukturi prejemnikov delne pokojnine jih ne najdemo prav veliko. Med dejavnostmi, kjer se ljudje največ odločajo za dvojni status, namreč prednjačijo uradniki, zdravniki in učitelji.

Oddaj svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

8/10

ponedeljek

5/20

torek

8/20

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

DELAVNICE / Škofja Loka, 28. september 2020

Rokodelska doživetja

DELAVNICE / Radovljica, 28. september 2020

Delavnica izdelave copat iz filca

PRIREDITVE / Jesenice, Radovljica, 28. september 2020

Ob Dnevih evropske kulturne dediščine

DELAVNICE / Škofja Loka, 29. september 2020

Rokodelska doživetja

DELAVNICE / Radovljica, 29. september 2020

Delavnica izdelave copat iz filca

PRIREDITVE / Jesenice, Radovljica, 29. september 2020

Ob Dnevih evropske kulturne dediščine

IZLETI / Kranj, 29. september 2020

Kolesarski izlet

DELAVNICE / Škofja Loka, 30. september 2020

Rokodelska doživetja

 

 
 

 

 
 
 

V soboto potrdili 159 okužb z novim koronavirusom, umrl en bolnik s covidom-19 / 19:24, 27. september

Umrlo ni 147 bolnikov zaradi korone!!!!!!!!!!! Je pa bil virus prisoten in skrajšal agonijo!!!

Uredili lepotni center / 19:20, 27. september

Je kje objavljen cenik? Vau, kakšne storitve. Pa še svetovanje........ kupi to in to, heheh. Jaz se s tremi frendicami dobim doma. Se pob...

Preplet čipke in fotografije / 19:05, 27. september

Ena sama stara jajca! Vauu, kakšno neverjetno ustvarjanje.
No ja, vsak ima svoje veselje.

Uredili lepotni center / 08:39, 26. september

Primož, da ne bi šel, preč vržen denar.

Ob polletju negativno / 17:56, 25. september

" neizbrani kandidat je namreč vložil tožbo, ker da naj izbrani kandidat ne bi izpolnjeval razpisnih pogojev."

Trenutno je edini rapisni pogoj, da si član SDS-a !

Pivčevo čaka interpelacija, Hojs ostaja minister / 17:53, 25. september

Ena za specialno izdajo Alana Forda ! ( Tarča 24.9.2020)Žnidaršič: g, Krek, ali imate podatke koliko okužb v zadnjem času je iz gostinskih ...

Včerajšnje številke so slabe, daleč najslabše ... / 14:49, 25. september

Še ena začela pametovat?