Spor zaradi zemljišč

RTC Krvavec je zaradi zemljišč na območju spodnje postaje žičnice v sporu z Občino Cerklje, župnijo, državo in zasebnikom.

Cerklje – Na okrožnem sodišču v Kranju že dlje časa poteka tožba družbe RTC Krvavec proti Občini Cerklje, Republiki Sloveniji, Župniji Cerklje in fizični osebi zaradi predloga določitve pripadajočega zemljišča.

Kot je namreč razvidno iz zemljiške knjige, objekt spod­nje postaje žičnice na Krvavec stoji na zemljišču, ki pripada državi, medtem ko je parcela, na kateri stojita sprednja zunanja terasa in del parkirišča, v občinski lasti. Na drugi strani pa po zem­ljišču, ki je v lasti RTC Krvavec, poteka približno petdeset metrov občinske ceste Grad–Štefanja Gora. Na tem območju pa prav v tem času v Cerkljah začenjajo gradnjo krvavškega vodovoda. Kot pravi Čebulj, so že med pridobivanjem gradbenega dovoljenja pridobili tudi služnostno pravico.

»Župan Franc Čebulj je leta 2016, ko se je začel proces prodaje RTC Krvavec in delitvene bilance Občine Kranj, ugotovil, da dvorišče spodnje postaje žičnice še ni razdeljeno v tej delitveni bilanci, in si tako prilastil zemljišče, ki prej ni bilo nikogaršnje,« je neposreden lastnik družbe RTC Krvavec Janez Janša, ki dodaja, da je županu že takrat dejal, da mora občina zemljišče vrniti, saj zakon določa, kaj so pripadajoča zemljišča za takšne objekte. »Ko smo pregledali, kdo vse so lastniki teh zemljišč (na območju spodnje postaje žičnice, op. a.), so pod to tožbo padle tudi župnija, država in zasebnik,« še pojasnjuje Janša.

Na drugi strani je Čebulj na zadnji seji občinskega sveta pojasnil, da se je občina še v času, ko je bil lastnik RTC Krvavec zreški Unior, s tedanjim direktorjem Srečkom Retuznikom dogovorila, da opravijo izmero cestišča in tudi na podlagi drugih meritev razjasnijo lastništvo na tem območju, kar so tudi storili.

»Dogovorjeno je bilo, da bo RTC Krvavec zemljišča, ki so v lasti občine, odkupil oziroma bodo izvedli kompenzacijo za del zemljišča v lasti podjetja, po katerem poteka cesta,« pravi Čebulj.

Potem ko se je zamenjal lastnik RTC Krvavec, so jih odvetniki družbe obvestili o postopku na sodišču. Na občinski upravi so nato poskusili s prodajo občinskega zemljišča prek javnega razpisa, na katerega pa po besedah cerkljanskega župana RTC Krvavec ponudbe ni podal. »Nato sem sklical sestanek, na katerem je bil na strani RTC Krvavec poleg njihovega odvetnika prisoten tudi Uroš Zupan (pomočnik direktorja podjetja, op. a.). Dogovorili smo se, kako bi zadevo zaključili tako, da bi občina postala lastnica zemljišča v cestišču, določen del pa sem bil pripravljen tudi odstopiti. Ko več dni ni bilo odgovora, sem poklical odvetnika, ki je povedal, da se lastnik s predlaganim ne strinja,« je na seji še dejal Čebulj, ki nam je sicer v zadnjem telefonskem pogovoru povedal, da so pogovori z lastnikom Janšo v zadnjih dneh znova stekli in da naj tožba ne bi imela vpliva na nadaljnjo gradnjo krvavškega vodovoda, ki bo potekala tudi skozi omenjeno cestišče ob spodnji postaji žičnice.

Oddajte svoj komentar

Kranj -4°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

-4/2

petek

1/9

sobota

3/8

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 
 

 

 
 
 

Prikaz nasprotnih dejstev / 19:43, 3. december

Veje javnega kanalizacijskega omrežja, ki jih je gradil koncesionar oz WTE so bile narejene katastrofalno ! Stari sistemi so kljub temu, da ...

Mladi v boju proti podnebnim spremembam / 16:03, 3. december

Ena izmed učenk je tako recimo predlagala, da bi se lahko po celotni Evropi zgradile kolesarske poti, ki bi bile med sabo povezane.
------------------
Vpliv risank je večji kot si mislimo.

Sneg povzroča težave v prometu / 08:18, 3. december

Spet to kidanje. Ma to mi gre pa najbol na jetra.Še sreča, da pri nas kida žena. Jaz sem namreč študiral filozofijo in psihologijo in mi fiz...

Posebna številka revije Stražni stolp / 14:41, 2. december

Primož, če dobiš e-mail z naslovom "Ding Dong", ga ne odpri. Don't open it!!!
To so Jehove priče, ki delajo od doma.

Posebna številka revije Stražni stolp / 13:27, 2. december

Neeee prosm neee...
Evo, jest to posebno številko z veseljem odstopim kolegu wojčehovskemu ..

V lokalu našli štiri goste / 11:16, 2. december

Mal heca:

dva izmed njih sta bila Novak in Primož.

Gradnja šole končno bližje / 10:06, 2. december

1.8M€ za birokracijo. Celoten znesek 17.9M€. 10% stroški birokracije. Carji birokrati. V SLO se res ne splača delat.