Svetniki zavrnili predlagane cene

V Cerkljah bodo občani prejeli nekoliko višje položnice za vodo, medtem ko so svetniki predlagano povišanje cen storitev odvajanja komunalne odpadne in padavinske vode zavrnili.

Cerklje – Komunala Kranj je nedavno izdelala nov elaborat o oblikovanju cen storitev oskrbe s pitno vodo za občine Medvode, Šenčur, Naklo, Preddvor, Jezersko, Mestno občino Kranj in Cerklje. Tako so tudi cerkljanski svetniki na nedavni seji potrdili nove cene vodarine in omrežnine. Vodarina bo višja za dobra dva centa, medtem ko se omrežnina povečuje s 5,36 na 7,08 evra (brez DDV, za premer cevi DN20).

Dvig cen je bil potreben, ker obstoječe cene ne pokrivajo več vseh stroškov. Nove cene vode gredo predvsem na račun gradnje velikega števila novih hišnih priključkov. Občine, med njimi tudi Občina Cerklje, so namreč v precej intenzivnem investicijskem ciklu, ob obnovi komunalne infrastrukture pa je smiselno obnavljati oziroma menjati tudi hišne priključke. Hkrati pa je bilo v zadnjem času tudi veliko individualnih novogradenj. Tako bodo denimo le v Cerkljah letos zgradili skupno 211 vodovodnih priključkov.

Zaradi povečanega števila obnov hišnih priključkov in cen storitev, ki niso več pokrivale vseh stroškov, je bil poslovni izid kranjske komunale v minulem letu negativen, zaradi česar so občine ustanoviteljice predlagale poračun. Tako se bo skupen izdatek za gospodinjstvo na mesečni položnici za eno leto dvignil s 13,58 evra na 17,45 evra (za 16 kubičnih metrov vode), nato pa bo cena padla na 15,84 evra.

Cerkljanski občinski svet pa je zavrnil predlagane nove cene odvajanja komunalnih odpadnih in padavinskih voda v občini. Po izračunih Komunale Kranj bi sicer povišanje cene storitve za povprečno gospodinjstvo pomenilo dvig s 24,21 evra (z DDV) na 27,54 evra. Zaradi pozitivne razlike med ustvarjenim pozitivnim poslovnim izidom in negativnim poslovnim izidom iz naslova storitve v višini skoraj 23 tisoč evrov so sicer predlagali poračun, s katerim bi izdatek za gospodinjstvo za obdobje do konca junija prihodnje leto znašali 26,70 evra.

Kot je povedala Mojca Košir Štojs iz Komunale Kranj, sedanje cene veljajo od septembra 2015, od takrat pa so se količine odvajanja komunalnih odpadnih in padavinskih voda v občini povečale za 4,9-krat, zaradi česar so višji tudi stroški vzdrževanja. Poleg tega so v preteklosti nastale težave pri obratovanju črpališč v Lahovčah in na letališču, ki so jih lani sicer odpravili. Posebnost občine Cerklje v primerjavi z drugimi občinami, kjer to javno službo prav tako izvaja Komunala Kranj, pa je, da odpadne vode odvajajo na centralno čistilno napravo v Domžalah. Zaradi povečanih količin so strošek transporta ocenili na 69 tisoč evrov.

Svetniki so predlagano povišanje cen zavrnili na predlog župana Franca Čebulja. Kot je dejal, je ob preučevanju elaborata ugotovil precej nejasnosti, zlasti ob primerjavi cen z drugimi občinami, v katerih storitev izvaja Komunala Kranj. »V Centralni čistilni napravi Domžale - Kamnik je storitev čiščenja še enkrat cenejša kot v primerjavi denimo z občinama Naklo in Šenčur. Ob predlaganem gradivu občinskemu svetu pa je bilo ugotovljeno, da je bila predlagana cena odvajanja komunalnih voda za Cerklje višja za devet evrov kot v prej omenjenih občinah, kar je bil glavni razlog, da sem občinskemu svetu predlagal zavrnitev sprejema elaborata,« je odločitev, ki so jo svetniki upoštevali, pojasnil Čebulj.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

-4/2

petek

1/9

sobota

3/8

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 
 

 

 
 
 

Včeraj 1784 novih okužb, umrlo 61 ljudi / 14:10, 4. december

Janez bo tako kot banke spraznil še domove za ostarele..Z razliko, da tokrat ne bo na pomoč klical trojke..

Triglav slavil na Jesenicah / 12:05, 4. december

Ma tud Kranjčanom je treba včasih dat malo veselja do hokeja...

Prikaz nasprotnih dejstev / 19:43, 3. december

Veje javnega kanalizacijskega omrežja, ki jih je gradil koncesionar oz WTE so bile narejene katastrofalno ! Stari sistemi so kljub temu, da ...

Mladi v boju proti podnebnim spremembam / 16:03, 3. december

Ena izmed učenk je tako recimo predlagala, da bi se lahko po celotni Evropi zgradile kolesarske poti, ki bi bile med sabo povezane.
------------------
Vpliv risank je večji kot si mislimo.

Sneg povzroča težave v prometu / 08:18, 3. december

Spet to kidanje. Ma to mi gre pa najbol na jetra.Še sreča, da pri nas kida žena. Jaz sem namreč študiral filozofijo in psihologijo in mi fiz...

Posebna številka revije Stražni stolp / 14:41, 2. december

Primož, če dobiš e-mail z naslovom "Ding Dong", ga ne odpri. Don't open it!!!
To so Jehove priče, ki delajo od doma.

Posebna številka revije Stražni stolp / 13:27, 2. december

Neeee prosm neee...
Evo, jest to posebno številko z veseljem odstopim kolegu wojčehovskemu ..