Po novem je dovoljeno zbiranje največ desetih oseb, izjemoma do največ petdeset, a le, če organizator zbiranja pripravi seznam udeležencev z vsemi kontakti. To velja za zasebne zabave, poroke, družinske piknike, ne pa tudi za gostinske lokale. / Foto: Gorazd Kavčič

Po številu okužb že v rumenem

Slovenija po številu okuženih iz države, označene z zeleno, drsi v rumeno območje. Na Gorenjskem so od ponedeljka do srede našteli pet novih okužb, in sicer dve v Medvodah in po eno v Mengšu, Radovljici in Kamniku.

»V 80. letih smo imeli epidemijo HIV-a, naučili smo se nositi kondome. Danes imamo novi koronavirus, naučiti se moramo nositi maske. Povsem analogno. Prej kot nam bo to prišlo v zavest, manj težav bomo imeli z vsem skupaj,« pravi direktor Klinike Golnik Aleš Rozman.

Zdravstveni inšpektorat bo začel izvajati bolj učinkovit nadzor nad upoštevanjem karantenskih odločb. Tako bi bilo lahko izvedenih tudi do 500 nadzorov izvajanja odločb dnevno.

Vlada načrtuje močno povečanje laboratorijskih kapacitet za testiranje okužb z novim koronavirusom, tako da bi jeseni lahko dnevno obravnavali 2500 testov v enem dnevu, kar je 1000 več kot v tem trenutku.

Odločbe o karanteni po novem neprekinjeno vročajo le na mejnem prehodu Obrežje, na ostalih mejnih prehodih s Hrvaško in Madžarsko in na letališču Brnik pa le med 6. in 22. uro.

Kranj – »Epidemiološka situacija v naši državi se slabša, morda bi lahko rekli tudi zaostruje,« je dejal vladni govorec Jelko Kacin in dodal, da ena novookužena oseba okuži še vedno več kot dve drugi osebi. S tem Slovenija postopoma prehaja med tiste države, kjer je 14-dnevna pojavnost bolezni na sto tisoč prebivalcev okrog 10, kar po naših merilih pomeni, da iz zelene država drsi v rumeno.

Poglejmo podatke. Od ponedeljka do srede so v državi našteli šestdeset novih okužb, in sicer v ponedeljek 23, v torek 24, v sredo pa vendarle nekaj manj, in sicer 13. V državi je skupaj 230 aktivno okuženih.

Na Gorenjskem so v ponedeljek zabeležili dva nova primera, in sicer v Medvodah in Mengšu, v torek po en nov primer v Radovljici in Kamniku, v sredo pa še en nov primer v Medvodah.

Zaradi slabšanja epidemiološke situacije je vlada v sredo dovoljeno število zbiranja oseb s petdeset začasno znižala na deset. Izjemoma je dovoljeno tudi zbiranje do števila petdeset, a mora imeti organizator dogodka narejen seznam s kontaktnimi podatki udeležencev, ki ga mora hraniti mesec dni. Tovrstni dogodki so zasebne zabave, poroke, družinski pikniki in podobni primeri, v omejitev pa niso vključeni gostinski lokali, avtobusi in maše. Za športne in kulturne dogodke ostaja v veljavi odlok o zbiranju do petsto oseb, če organizator lahko zagotovi minimalni stik med ljudmi oziroma dobi soglasje NIJZ, so pojasnili.

Ob tem je direktor Klinike Golnik Aleš Rozman na vladni novinarski konferenci poudaril, da je med populacijo zakrožil lažni občutek, da je virus oslabel.

»Trenutno oboleva mlajša generacija, vendar se to lahko čez noč spremeni. Če bo število bolnih med mlado populacijo veliko, potem bo koronavirus zašel tudi med starejše. Takrat se bo povišalo število hospitalizacij in tudi smrti,« je opozoril.

Kot je dodal, v zadnjih tednih žal pogosto vidimo tudi neodgovorno obnašanje mladih, ki ne upoštevajo vseh ukrepov. »Občutek imajo, da bodo bolezen že preboleli. Ampak mladi imajo doma starše in stare starše, mnogi imajo stik z bolniki, ki hodijo na kemoterapije in podobno. Na ta način jih prikrajšajo za zdravljenje in izpostavijo potencialni smrti zaradi koronavirusa. Naša dolžnost je, da poskrbimo za ranljive, in ne da se brigamo samo zase,« je dodal.

Domovi za starejše ogrožena območja

Tudi zato, da bi zaščitili najbolj ranljive, med katere sodijo tudi stanovalci domov za starejše, je vlada domove in druge socialnovarstvene zavode ter zapore razglasila za ogrožena območja. To so območja, na katerih morajo biti posebej pozorni v primeru pojava koronavirusa. Direktorji teh ustanov bodo sprejemali ukrepe na podlagi epidemiološke slike vsak dan posebej.

In kako je s tem na Gorenjskem? Poklicali smo Karmen Arko, direktorico Doma upokojencev dr. Franceta Bergelja Jesenice, ki nam je povedala, da se pri njih za zaprtje doma še niso odločili. »Direktorji domov se za to odločamo glede na epidemiološko stanje v lokalni skupnosti. Na Jesenicah je za zdaj stanje dobro, zato obiski ostajajo dovoljeni, se pa obiskovalci morajo predhodno napovedati,« je dejala Arkova. V primeru, da bi se število okužb na Jesenicah povečalo, pa bi dom zaprli. Po besedah Arkove bodo skušali karseda normalno delovati še naprej, zaposleni pa zelo skrbijo, da v dom ne bi vnesli okužbe, obnašajo se odgovorno. Druga možnost vnosa je prek svojcev oziroma obiskovalcev, zato tudi pri njih računajo na odgovorno ravnanje. In kakšno je stanje zaščitne opreme, ki jo je v prvem valu primanjkovalo? Po besedah Arkove je imajo za zdaj dovolj za vsaj kak teden dni.

Oddajte svoj komentar

Kranj 21°

zmerno oblačno
vlažnost: 78 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

16/23

torek

13/24

sreda

15/28

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 4. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 4. avgust 2020

Kolesarski izlet

PREDAVANJA / Radovljica, 4. avgust 2020

Predavanje o slikarju Janu van Eycku

OBVESTILA / Gorenjska, 5. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 6. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 6. avgust 2020

Na Galetovec

OBVESTILA / Gorenjska, 7. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Med počitnicami se zabavajo / 10:57, 3. avgust

Ej deca, vas Jelko ali Beovićka vidi takole brez mask bo zabave konec po hitrem postopku....

V soboto devet okužb z novim koronavirusom in ena smrt / 20:32, 2. avgust

Koliko časa boste še napenali Narod o nekakšni koroni, v Bolgariji na zlati plaži povno tutistov pa vse zdravo v Nemčiji na Baltiku vse zavz...

Bolnišnica z novo fasado / 22:38, 31. julij

Trenutna sanacija je 20 let prepozno. Vsak blok na Jesenicah je že energetsko saniran. Samo bolnica je še iz časa stare železarne. Nova boln...

Bolnišnica z novo fasado / 13:03, 31. julij

To verjetno pomeni, da bolnišnica ostaja na Jesenicah in se bo tudi nova gradila na Jesenicah kar je edino prav !!

Maske olajšajo potek bolezni / 07:16, 31. julij

Nizozemska vlada pa takole:"Ker učinkovitost mask ni bila dokazana z medicinskega vidika, se je kabinet odločil, da ne bo nobene obveznosti ...

Železniški predor bo obnovilo avstrijsko podjetje / 12:53, 28. julij

Zaradi naše počasne zakonodaje in zavlačujočih razpisov smo postali slepo črevo v vseh železniških prometnih povezavah. Ker je Bratuškova od...

Železniški predor bo obnovilo avstrijsko podjetje / 09:32, 28. julij

Drugi tir skozi predor ne bo potreben nikoli. Avstrijci bodo leta 2026 odprli novo hitro progo Gradec-Celovec, ki bo prestavila ves tovorni ...