Letos tudi gorska tura k Češki koči

Julija in avgusta na Jezerskem potekajo etnografsko obarvani dogodki pod naslovom Jezerska štorija.

Jezersko – Z dogodki, ki vključujejo jezersko zgodovino, etnološko dediščino, naravo, kulturo, domačo kulinariko, želijo Jezerjani ohraniti svojo identiteto in jo deliti z obiskovalci. Od torka do sobote se bo vse poletje kaj dogajalo. Ob torkih vabijo na vodene oglede po jezerskih naravnih in kulturnih znamenitostih, ki se začenjajo ob 10. uri pred TIC-em. Ob sredah ob 17. uri pri Planšarskem jezeru na odprtem ognju kuhajo masunjek, vabijo k predhodnim prijavam. Ob četrtkih bodo ob 16. uri na Šenkovi domačiji prikazovali, kako se predeluje volna ovc avtohtone jezersko-solčavske pasme. Petki so kot vsa leta doslej namenjeni predstavam Jezerske štorije v Jenkovi kasarni. Obiskovalci si bodo ogledali tri predstave iz življenja Jezerjanov pred mnogimi leti. Igralci, ki so člani domače amaterske igralske zasedbe, se z velikim veseljem prelevijo v pastirje, furmane in ostale osebe iz jezerske zgodovine ter gledalcem predstavijo preteklo življenje v pristni jezerski narečni govorici. Zgodbe so iz knjige Jezerske štorije avtorja Andreja Karničarja. Tudi za obisk predstav vabijo k predhodnim prijavam na TIC Jezersko (051 219 282).

Letošnja novost Jezerske štorije pa so vodene ture do Češke koče, ki bodo potekale vsako soboto, ko se pohodniki dobijo ob 8. uri na zgornjem parkirišču v Ravenski Kočni in se v spremstvu gorskega vodika odpravijo na ne preveč zahteven enourni pohod do Češke koče, zelo dobro ohranjene in obiskane gorske postojanke, ki so jo pod pokroviteljstvom Češke podružnice Slovenskega planinskega društva iz Prage zgradili že pred 120 leti. Koča, ki stoji pod ostenji Grintovcev ob robu prepadnega pobočja nad dolino Ravenske Kočne, ima ohranjeno edinstveno prvotno podobo. Letos jeseni bodo na Jezerskem proslavili njen jubilej.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

pretežno jasno
vlažnost: 94 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-5/16

četrtek

2/14

petek

-3/7

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 6. marec 2021

Zbora članov prestavljena

 

 
 

 

 
 
 

Križnarjeva na zgodovinski tekmi do brona / 22:03, 3. marec

SUPER STE BILE IN STE POKAZALE DA STE BOLŠE KOT PA SO FANTJE,
SAMO TAKO NAPREJ PUNCE. ???????

Južnoafriški sev v Sloveniji / 08:11, 3. marec

Javno se je oglasil pacient, katerega je ta okuženi zdravnik operiral med prvimi in povedal, da ga nihče ni kontaktiral in obvestil !!
Pa kdo zdaj laže , barabe nemarne .

Obnoviti nameravajo spomenik v Dolenji vasi / 23:33, 2. marec

LJUDJE - res spoštujem NOB in Plečnika. Samo ZDAJ fliknit v obnovo 62 000 € - a se lahko nehajo zajebavat oblastniki?

Brezplačno parkiranje za gorske reševalce / 23:22, 2. marec

Dva evra!! Ko si lahko samo vesel, da je nekdo usposobljen v bližini. Da ne omenjam, kako so v koči na vrhu neprijazni do psov. Samo do ne...

Župan Hrovat obsojen zaradi grožnje nadzorniku / 17:13, 2. marec

Noro! In to par let. Naj eni naravovarstveniki ne opletajo med klenimi domačini! Zdravimi hribovci, ki jih lahko samo spoštujemo.

Obnoviti nameravajo spomenik v Dolenji vasi / 15:58, 2. marec

62 000 €?? Pa to streho in čiščenjene obnovijo vaški kerlci v eni udarni akciji!
Neverjetno, kako se razmetava z denarjem!

Brezplačno parkiranje za gorske reševalce / 15:37, 2. marec

Da ni sram pisarniških gobcal! GRS mora imeti VSE in še več!