Kakšna bo usoda 40 učencev iz drugih občin

Škofjeloška Osnovna šola Jela Janežiča za otroke s posebnimi potrebami letos praznuje 75 let. Šola je primerna za 75 otrok, letos pa jo je obiskovalo 140 učencev. Prostorska stiska na šoli je že več let alarmantna, kar se trenutno rešuje s poukom na hodnikih, v knjižnici, kabinetih, gasilskem domu, Poslovni hiši, na Zavodu za šport … Vsako leto se na šolo vpiše od pet do deset otrok več kot preteklo leto. Tako se pričakuje, da bo v šolo jeseni vstopilo slabih 150 otrok s posebnimi potrebami.

Sto učencev obiskuje šolo iz občin ustanoviteljic (Škofja Loka, Gorenja vas - Poljane, Železniki in Žiri), štirideset otrok pa prihaja iz Medvod (29 otrok), Vodic (9 otrok) in Kranja (2 otroka). Nekateri župani vidijo rešitev prostorske stiske v tem, da se otroci iz drugih občin kar nekako odslovijo. Absolutno pa, da se otrok iz drugih občin ne sprejema več.

Že več let potekajo pogovori o nadzidavi šole. Dodatno nadstropje bi prostorsko stisko rešilo. Projektna dokumentacija je pripravljena, pridobljeno je gradbeno dovoljenje, pripravljen je razpis za izvajalca del. Denarja pa ni, zato vse stoji.

Konec letošnjega februarja je bil po desetih letih s strani države le izdan razpis za sofinanciranje investicij v osnovne šole. Upali smo, da bi na razpisu lahko prejeli milijon evrov, kar predstavlja petdeset odstotkov investicije, a je bil razpis po 14 dneh preklican zaradi pandemije, denar pa prerazporejen v državni proračun.

Dvig povprečnin in dvig možne stopnje zadolževanja občin sta dobrodošla ukrepa, ki pa bistveno ne vplivata na zmožnost kritja investicije brez državne subvencije prek razpisa.

Pravijo, da je denar sveta vladar. Tudi v tem primeru ne gre brez njega. Je pa res, da denar upravljamo ljudje. Tu pokažemo svojo človečnost. Če ni težko graditi športne dvorane, da bodo zdravi še bolj zdravi, potem tudi ne sme biti težko zgraditi prostora otrokom, ki potrebujejo posebno obravnavo, da bodo lahko razvili svoje sposobnosti do svojih zmožnosti in si bodo po koncu šolanja sposobnosti služiti lasten kruh.

Čisto vsak otrok šteje! Vsakemu otroku moramo pomagati in mu omogočiti spodbudno okolje. Tudi družine teh otrok so zaradi njih v stiskah in na preizkušnjah. Je pa dejstvo, da se lahko vsakemu zgodi, da dobi otroka ali vnuka s posebnimi potrebami.

»To, kar zmorete, ste dolžni storiti!« Pogosto se zgodi, da čeprav neko stvar zmoremo, je ne opravimo, ker pač nimamo volje ali pa smo premalo nagovorjeni. Verjamem, da je v vas, ki prebirate te vrstice, še veliko potenciala. Zato vas prosim. Prosim, da ponesete potrebo po nadzidavi OŠ Jela Janežiča v svet.

Naj sliši vlada in prepozna multiplikativne učinke gradnje na gospodarstvo in umesti razpis za sofinanciranje osnovnih šol v sveženj ukrepov za krepitev gospodarstva po koroni. Naj sliši Ministrstvo za finance, da dodeli Ministrstvu za šolstvo, znanost in šport dovolj finančnih sredstev za razpis. Naj slišijo v Medvodah, da je čas za zrelo odločitev in dolgotrajno rešitev. Naj slišijo preostale občine, da je sedaj že res skrajni čas za gradnjo.

Saj ni res – pa je. Da bi na obstoječi šoli dogradili še eno nadstropje, je treba ozavestiti pomen gradnje več kot dvesto ljudem. Župane, občinske uradnike in občinske svete sedmih občin, vlado in uradnike dveh ministrstev. In vseh dvesto jih mora govoriti isti jezik, da bodo otroci imeli primeren prostor v šoli.

Prosim vas, v imenu otrok in staršev, da pomagate po svojih močeh.

Tomaž Paulus, predsednik sveta staršev OŠPP Jela Janežiča

Oddaj svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

4/9

torek

-1/16

sreda

0/19

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 19. marec 2024

Umovadba, muzicirajmo skupaj, tombola

IZLETI / Cerklje, 19. marec 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Begunje, 20. marec 2024

Vaje za ohranjanje gibalne sposobnosti

IZLETI / Kranj, 21. marec 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, Cerklje, Goriče, 23. marec 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Brezje, 23. marec 2024

Romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Kranj, 29. marec 2024

Na jadranske otoke

IZLETI / Kranj, 5. april 2024

Na ogled Primorske

 

 
 

 

 
 
 

Že zdaj učenje materinščine / 13:19, 17. marec

Delo, 14, 3. : "Združenje ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Slovenije je na včerajšnjem sklepnem dnevu strokovnega posveta pripravilo ra...

Državni zbor zavrnil predlog, Svoboda za referendum / 17:17, 14. marec

Bilo je posnetih kar nekaj filmov po resničnih dogodkih, ko so sestre pomagale na smrt bolnim. Bilo je kaznivo dejanje, evtanazija ki je enako dejanje, pa baje ni.

Državni zbor zavrnil predlog, Svoboda za referendum / 11:09, 12. marec

Pri evtanaziji ne rabiš zdravnika. Medicinska sestra je dovolj.

Dražja pomoč na domu / 15:29, 8. marec

Pozdravljeni, članek nič ne omenja, za koliko se je z novimi cenami oskrbovalkam (in oskrbovalcem seveda) bolj povrnila veljava njihovega dela, kot omenja g. župan.

Spomin na bombardiranje / 20:35, 7. marec

Ohraniti je treba tudi spomin na 7 učenk in učiteljico, ki so umrli pri eksploziji v takratni meščanski šoli 29. novembra 1944 . Spominska ...

Dan Civilne zaščite / 10:16, 5. marec

Čisto enostavno! V Sloveniji je človek, biciklist, ki ni in ne bo do smrti drugega Slovenca povabil ali z njim šel na kavo. Ali je vredno to...

Dan Civilne zaščite / 18:40, 3. marec

Prav v tem segmentu je človek nerazumljiv. Rad priskoči na pomoč in pomaga drugim v nesreči kar je prav. In v sklopu Civilne zaščite, lahko ...