Prof. dr. Bojana Beović / Foto: Gorazd Kavčič

Virusu sapa ne pojenjuje

Število okuženih s koronavirusom narašča, v sredo je bilo v Sloveniji 21 novih okužb. Prof. dr. Bojana Beović pravi, da je že petnajst okužb na dan znak za alarm. Po prvem valu epidemije nam je pojenjala sapa, opozarja, od vseh nas pa je odvisno, kakšne bodo znova razsežnosti. Vlada je omejila število obiskovalcev javnih prireditev, organizatorji bodo z naslednjim tednom potrebovali tudi soglasje NIJZ.

Konec prejšnjega tedna so zaznali po eno okužbo v Osnovni šoli Cvetka Golarja Škofja Loka in Pedenjpedu, enoti Vrtca Škofja Loka. Ukrepali so takoj, novih primerov zaradi morebitnega prenosa okužbe do zdaj uradno niso zabeležili.

Ljubljana – Ugodna epidemiološka slika je v Sloveniji trajala samo dober mesec dni, od začetka maja do prvih junijskih dni. Bili so zaporedoma dnevi, ko nismo imeli nobenega potrjenega primera. V Sloveniji opravijo veliko testiranj na dan, samo v sredo so jih 1198, med njimi je bilo 21 pozitivnih, kar je največ po 16. aprilu. Eno okužbo so potrdili tudi v Mengšu. V torek je bilo zaznanih 13 novih primerov, od tega eden v Radovljici.

Konec prejšnjega tedna so zaznali po eno okužbo v Osnovni šoli Cvetka Golarja Škofja Loka in Pedenjpedu, enoti Vrtca Škofja Loka. Ukrepali so takoj, novih primerov zaradi morebitnega prenosa okužbe do zdaj uradno niso zabeležili.

Aplikacija za spremljanje stikov z okuženimi

Vodja strokovne skupine za obvladovanje širjenja covida-19 pri ministrstvu za zdravje prof. dr. Bojana Beović je poudarila, da število okuženih v Sloveniji narašča po eksponencialni krivulji. »Nimamo več samo uvoženih primerov, ampak vse več sekundarnih. Kar nekaj je primerov, kjer je izvor okužbe neznan. V zadnjem tednu imamo v povprečju več kot deset novoodkritih okužb na dan, 15 okužb na dan pa bi bilo že kar alarmantno število,« je pojasnila. Zelo podobno sliko imajo v srednje- in vzhodnoevropskih državah, v Severni Makedoniji pa je bil drugi val še močnejši kot prvi. Beovićeva tudi meni, da nam morda ni uspelo spodbuditi sistema, kako epidemijo obvladovati naprej. »Ponuja se nam tehnološka možnost, da za zaščito zdravja in kapacitet zdravstva uvedemo aplikacijo za beleženje stikov. Če vemo, da smo prišli v stik z okuženim, bomo tudi vedeli, kako ravnati.« O uvedbi aplikacije bodo odločali poslanci. Po njenem mnenju bi morali tudi bolj nadzorovati in sankcionirati nočne lokale, ki so se prekvalificirali v gostinske, saj so tam potencialna žarišča okužb.

Več bi se morali naučiti iz prvega vala

Glede prehajanja meje s Hrvaško so tudi znotraj omenjene strokovne skupine mnenja deljena. Prof. dr. Beovićevo glede na slabšanje stanja v državah južno od nas skrbi, da ne bomo z omejitvijo prehajanja meje prepozni. Da bi se lahko že iz prvega vala epidemije naučili, da bi takrat morali mejo z Italijo zapreti prej. Ne strinja se z dvojnimi merili (primer Hrvaške, ko bi morala po slovenskih strokovnih merilih preiti z zelenega varnega seznama držav na rumenega). Če pa se bo stanje pri naši južni sosedi še naprej slabšalo, bo strokovna skupina predlagala tudi karanteno ob vračanju v Slovenijo za slovenske državljane.

Za prireditve tudi soglasje NIJZ

Z vladnim odlokom, ki je začel veljati 30. junija, so prepovedana javna in zasebna zbiranja z več kot petdesetimi ljudmi, dovoljena pa ostajajo zbiranja na javnih prireditvah do petsto ljudi, če organizatorji pridobijo odločbo upravne enote, soglasje Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in seveda zagotovijo vse varnostne ukrepe (minimalno razdaljo med ljudmi, razkuževanje rok, v zaprtih prostorih nošenje mask). Pomembno je, da se dogodkov ne udeležujejo osebe, ki kažejo znake okužbe. Za javne prireditve bo od naslednjega tedna potrebno tudi soglasje NIJZ, obrazec bo dostopen na spletu, prijave bodo možne tudi na klasičen način po pošti.

Za javno prireditev gre v primerih, ko je ta organizirana zaradi izvajanja kulturne, športne, zabavne ali druge aktivnosti. Sem se ne štejejo verski obredi, slovesnosti ob rojstvu in poroki, jubileji, družinski prazniki, žalne slovesnosti, kongresi, občni zbori in drugi zbori, ki predstavljajo način dela državnih organov, občin, društev, spontani ulični nastopi ... Uradni vladni govorec Jelko Kacin je poudaril, da z ukrepi poskušajo ostati čim bolj življenjski, v vsakem primeru pa veljajo upoštevanje 1,5 metra razdalje, higiena kašlja in uporaba zaščitnih mask.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

oblačno
vlažnost: 91 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

16/23

torek

13/24

sreda

15/28

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 4. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 4. avgust 2020

Kolesarski izlet

PREDAVANJA / Radovljica, 4. avgust 2020

Predavanje o slikarju Janu van Eycku

OBVESTILA / Gorenjska, 5. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 6. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 6. avgust 2020

Na Galetovec

OBVESTILA / Gorenjska, 7. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Med počitnicami se zabavajo / 10:57, 3. avgust

Ej deca, vas Jelko ali Beovićka vidi takole brez mask bo zabave konec po hitrem postopku....

V soboto devet okužb z novim koronavirusom in ena smrt / 20:32, 2. avgust

Koliko časa boste še napenali Narod o nekakšni koroni, v Bolgariji na zlati plaži povno tutistov pa vse zdravo v Nemčiji na Baltiku vse zavz...

Bolnišnica z novo fasado / 22:38, 31. julij

Trenutna sanacija je 20 let prepozno. Vsak blok na Jesenicah je že energetsko saniran. Samo bolnica je še iz časa stare železarne. Nova boln...

Bolnišnica z novo fasado / 13:03, 31. julij

To verjetno pomeni, da bolnišnica ostaja na Jesenicah in se bo tudi nova gradila na Jesenicah kar je edino prav !!

Maske olajšajo potek bolezni / 07:16, 31. julij

Nizozemska vlada pa takole:"Ker učinkovitost mask ni bila dokazana z medicinskega vidika, se je kabinet odločil, da ne bo nobene obveznosti ...

Železniški predor bo obnovilo avstrijsko podjetje / 12:53, 28. julij

Zaradi naše počasne zakonodaje in zavlačujočih razpisov smo postali slepo črevo v vseh železniških prometnih povezavah. Ker je Bratuškova od...

Železniški predor bo obnovilo avstrijsko podjetje / 09:32, 28. julij

Drugi tir skozi predor ne bo potreben nikoli. Avstrijci bodo leta 2026 odprli novo hitro progo Gradec-Celovec, ki bo prestavila ves tovorni ...