Iskren nasmeh

»Dežela Kranjska nima lepšga kraja, kot je z okolšno ta podoba raja«. Na blejsko okolico, o kateri je pisal že Prešeren, blejski turistični delavci radi pozabljajo. Tudi na srečanju, na katerem so se pogovarjali o prihodnosti turizma na Bledu, se nihče od turističnih delavcev ni spomnil na to, da Bled obkrožajo lepi, zanimivi kraji in gore, ki jih je vredno obiskati. Če si blejski turistični delavci res želijo gostov, o katerih sanjajo, gostov, ki bi dalj časa preživeli na Bledu, vzljubili to deželo in se spet vračali, bodo morali razširiti svojo ponudbo tudi na druge kraje Prešernove »dežele Kranjske«. Več bodo morali ponuditi kolesarskih in pohodniških poti, več organiziranih izletov v visokogorje pa tudi več kulturnih dogodkov.

Le pet kilometrov od Bleda je oddaljena Radovljica, srednjeveško mestece, ki ga je svetovna potovalna agencija Tripadvisor Rentals pred tremi leti uvrstila med deset najbolj očarljivih srednjeveških mest Evrope. Mesto ima najbolje ohranjeno srednjeveško jedro v Sloveniji; na sedemsto let starem trgu si podajajo roke gotika, renesansa, barok. Tu je tudi pet muzejev in prav toliko galerij. Ljubiteljem glasbe postreže s številnimi koncerti klasične in narodno-zabavne glasbe. Tudi kulinarična ponudba je odlična; turisti bodo lahko obiskali dvesto let staro gostilno, ki je gostila že kronane glave, v bistroju hotela jim bo obrok pripravil letošnji dobitnik Michelinove zvezdice, v eni od kavarn bodo uživali utrip starega mestnega trga, ob odhodu iz mesta pa lahko pri Sodčku zvrnejo še kozarček izbranega vina. Bogat celodnevni izlet za blejskega gosta. Žal pa nikjer v blejskih prospektih nisem zasledil kakšnega vabila za obisk Radovljice.

Samo iskren nasmeh je premalo za spremembo smeri blejskega turizma; vsekakor pa je pohvalno za blejske turistične delavce, da se zavedajo, da množične prireditve, ki privabijo stotine obiskovalcev, ki poteptajo parke in popijejo le kakšno pivo, in skupine, ki obiščejo Bled, da lahko ponoči razgrajajo in odganjajo prave goste, niso primerne za Bled. Morda se bodo pa ozrli tudi na »okolšno« in jo vključili v svojo ponudbo.

Avgust Mencinger, Radovljica

Oddaj svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

10/24

torek

10/26

sreda

12/30

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Žirovnica, 7. julij 2020

Obvestilo DU Žirovnica

IZLETI / Kranj, 7. julij 2020

Kolesarska izleta

OBVESTILA / Gorenjska, 7. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 8. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 9. julij 2020

Pohod na Grmado

OBVESTILA / Gorenjska, 9. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Naklo, 9. julij 2020

S kolesom na Jezersko

OBVESTILA / Gorenjska, 10. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Na vsakem koraku / 08:48, 6. julij

Resnost razmer?
Razmere so resne?
Resno?

Ko je brat ubijal brata / 08:47, 6. julij

Baje se to knjigo na Bolhi da dobit že za 6 € !!

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 15:31, 5. julij

Povzeto po radiu Ognjišče: še pogled z sruge stranihttps://siol.net/siol-plus/kolumne/odstop-hojsa-ker-noce-sistema-viktorja-avblja-529261ht...

Kaj pa »mirna Bosna«? / 00:53, 5. julij

Mir v Bosni vzdržuje Nemčija in druge razvite države sveta kamor Bosanci odhajajo s trebuhom za kruhom. V Bosni ostajajo samo starci. Njim se pa ne da ratovati.

Del Gradnikove zdaj slepa ulica / 00:50, 5. julij

Stebričke bo občina kmalu umaknila. Na ukaz prebivalcev Gradnikove.

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 17:32, 4. julij

Očitno sta se tako Hojs kot Travner ujela v prisluhe preiskovalcev, ko sta poskušala reševati Počivavška in posle Geneplaneta.

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:48, 3. julij

Sem vprašal Jelkota, Bojane pa nisem dobil.SEm mu povedal kaj te tare.Reku Jelko: načeloma ni treba po uporabi maske zavreči, ampak, sedaj ...