Vodja kranjske izpostave Ajpesa Zdenka Kajdiž / Foto: Gorazd Kavčič

Lani več prihodkov, dobiček pa nižji

Gorenjsko gospodarstvo je lani prihodke povečalo na 7,2 milijarde evrov, skupni dobiček pa se je znižal na 333 milijonov evrov. Narasla brezposelnost med epidemijo covida-19 se junija znižuje.

Kranj – Na kranjski izpostavi Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) so predstavili rezultate poslovanja gorenjskega gospodarstva v lanskem letu, še pred tem pa so se dotaknili aktualnih razmer, povezanih s koronavirusom. »Kriza, ki nas je prizadela, je vplivala tudi na zmanjšanje novoregistriranih in povečanje izbrisov poslovnih subjektov,« je pojasnila vodja kranjske izpostave Zdenka Kajdiž in dodala, da je bila na Gorenjskem situacija zelo podobna kot na ravni države. »Kaže se že rahlo izboljšanje, junij je že malo bolj optimističen, sploh kar se tiče samostojnih podjetnikov. Do 12. junija je bilo 123 vpisov, izbrisov pa 46, medtem ko je bilo teh marca 266. Prav tako se tisti, ki so se izbrisali marca in aprila, zdaj že vpisujejo nazaj.«

Četrtina podjetij z izgubo

Podatke za lani so sicer predstavili kasneje, kot bi jih sicer, saj se je tudi rok za predložitev letnih poročil zamaknil z 31. marca na 31. maj. Nerevidirana letna poročila je predložilo 5681 gorenjskih gospodarskih družb, ki so imele 46672 zaposlenih oziroma 1750 več kot leto poprej. Ustanovljenih je bilo 317 družb, kar je 67 več kot predlani, poslovati pa jih je prenehalo 273 oziroma 15 manj. Družbe so ustvarile 7,2 milijarde evrov prihodkov oziroma tri odstotke več kot predlani in izkazale 333 milijonov evrov neto čistega dobička, kar je tri odstotke manj, s čimer so v državi nazadovale za eno mesto nižje – na četrto. Večina družb oziroma 72 odstotkov je poslovno leto končala z dobičkom, v rdečih številkah pa je pristala dobra četrtina družb, ki so zaposlovale 5.991 oseb ali 13 odstotkov zaposlenih v regiji.

Višja tudi dodana vrednost

Vsak zaposleni je v povprečju ustvaril 44.272 evrov neto dodane vrednosti, s tem se je produktivnost zaposlenih v primerjavi z letom 2018 izboljšala za tri odstotke. »Gorenjske družbe so glede na kazalnike produktivnosti zaostajale za Slovenijo, saj so zaposleni v povprečju preteklo leto ustvarili 22 odstotkov manj prihodkov in 5,3 odstotka nižjo dodano vrednost na zaposlenega. Celotna gospodarnost se v primerjavi z lanskim letom ni spremenila in je znašala 1,06,« je pojasnila Kajdiževa.

Povprečna mesečna bruto plača na zaposlenega se je zvišala za 39 evrov na 1712 evrov, kar je dva evra pod državnim povprečjem. Po najvišjih plačah močno izstopajo družbe s sedežem v občini Cerklje, sledijo družbe iz Šenčurja in Škofje Loke, najnižjo povprečno plačo pa so obračunale družbe s sedežem v Naklem, Bohinju in Preddvoru.

Samostojni podjetniki poslovali bolje

Letna poročila je predložilo tudi 5.508 gorenjskih samostojnih podjetnikov (večina mikropodjetnikov), ki so prihodke povečali skoraj za desetino na 520 milijonov evrov ter ustvarili nekaj manj kot 41 milijonov evrov neto podjetnikovega dohodka (štiri odstotke več) in 141 milijonov evrov neto dodane vrednosti (12 odstotkov več). Zaposlovali so 3.973 delavcev, dobri dve tretjini pa nimata zaposlenih. Povprečna bruto plača na zaposlenega je znašala 1074 evrov. Kajdiževa je še opozorila, da podatki o podjetnikih morda niso pravi odraz realne situacije, saj jih je v regiji okoli deset tisoč, na Ajpesu pa obdelujejo zgolj poročila polovice od njih.

Za poletje že najavljenih tristo brezposelnih

Dubravka Furar s kranjske območne službe Zavoda za zaposlovanje je začela z optimistično novico, in sicer da je junija po neuradnih podatkih, ki jih spremljajo dnevno, na Gorenjskem odliv brezposelnih že večji kot priliv. Od konca februarja do konca aprila je bilo sicer največje povečanje brezposelnosti prav v Območni službi Kranj, ki pa je bila v preteklosti običajno tudi prva, kjer se je število brezposelnih začelo zniževati. Tako je bilo na primer tudi ob zadnji gospodarski krizi leta 2013. »Še vedno pa smo trenutno območna služba z najnižjo stopnjo registrirane brezposelnosti,« je poudarila. Aprila je bila registrirana brezposelnost 6,8-odstotna, konec maja pa je bilo registriranih 6.861 brezposelnih, kar je za 2.289 ali petdeset odstotkov več kot pred enim letom. V prvih petih mesecih letošnjega leta so delodajalci Območni službi Kranj sporočili skoraj tri tisoč prostih delovnih mest, največ v predelovalnih dejavnostih, zdravstvu in socialnem varstvu, gradbeništvu, gostinstvu, trgovini … V juliju in avgustu sicer pričakujejo še približno tristo novih brezposelnih, ki so jih delodajalci najavili na podlagi programa razreševanja presežnih delavcev.

Jesen za podjetja še uganka

Jadranka Švarc, direktorica Območne gospodarske zbornice za Gorenjsko, je povedala, da je bila lani rast pozitivna – izvoz se je povečal za tri odstotke, uvoz pa se je zmanjšal za 0,7 odstotka glede na leto poprej. Prve tri letošnje mesece je gorenjsko gospodarstvo beležilo negativno rast v primerjavi z istim obdobjem lani; izvoz je bil manjši za sedem odstotkov, uvoza je bilo manj za šest odstotkov. Negativno rast sicer beležijo vse regije, razen jugovzhodne in osrednje ljubljanske. »V večini podjetij pravijo, da so imeli še v marcu in aprilu veliko naročil in zalog, zato so delali s polno paro, v maju pa beležijo drastičen padec, in sicer okoli petdeset odstotkov, pa tudi do 75, a že za junij pričakujejo boljše rezultate. Velika uganka jim je, kaj bo v naslednjih mesecih, predvsem jeseni.« Podjetja se srečujejo z oteženo dobavo, predvsem iz Kitajske, prehajajo na krajši delovni čas do konca leta, pri čemer uporabijo subvencijo države. »Želijo obdržati čim več zaposlenih in poudarjajo, da se je treba zanesti na lasten kader. So optimistični in upajo, da se bodo iz te krize tudi rešili,« je dejala Jadranka Švarc.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 91 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

10/24

torek

10/26

sreda

12/30

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Žirovnica, 7. julij 2020

Obvestilo DU Žirovnica

IZLETI / Kranj, 7. julij 2020

Kolesarska izleta

OBVESTILA / Gorenjska, 7. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 8. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 9. julij 2020

Pohod na Grmado

OBVESTILA / Gorenjska, 9. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Naklo, 9. julij 2020

S kolesom na Jezersko

OBVESTILA / Gorenjska, 10. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Na vsakem koraku / 08:48, 6. julij

Resnost razmer?
Razmere so resne?
Resno?

Ko je brat ubijal brata / 08:47, 6. julij

Baje se to knjigo na Bolhi da dobit že za 6 € !!

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 15:31, 5. julij

Povzeto po radiu Ognjišče: še pogled z sruge stranihttps://siol.net/siol-plus/kolumne/odstop-hojsa-ker-noce-sistema-viktorja-avblja-529261ht...

Kaj pa »mirna Bosna«? / 00:53, 5. julij

Mir v Bosni vzdržuje Nemčija in druge razvite države sveta kamor Bosanci odhajajo s trebuhom za kruhom. V Bosni ostajajo samo starci. Njim se pa ne da ratovati.

Del Gradnikove zdaj slepa ulica / 00:50, 5. julij

Stebričke bo občina kmalu umaknila. Na ukaz prebivalcev Gradnikove.

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 17:32, 4. julij

Očitno sta se tako Hojs kot Travner ujela v prisluhe preiskovalcev, ko sta poskušala reševati Počivavška in posle Geneplaneta.

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:48, 3. julij

Sem vprašal Jelkota, Bojane pa nisem dobil.SEm mu povedal kaj te tare.Reku Jelko: načeloma ni treba po uporabi maske zavreči, ampak, sedaj ...