Zaradi slabšanja epidemiološke slike in razmer v soseščini vlada uvaja nove ukrepe. Slika je simbolična. / Foto: Gorazd Kavčič

Znova se bomo manj družili

V nedeljo, 28. junija, smo imeli v Sloveniji potrjene štiri nove okužbe s koronavirusom, a nobene na Gorenjskem. Junija smo imeli 44 vnosov okužb iz tujine, največ iz Srbije ter Bosne in Hercegovine. Vlada uvaja nekaj novih ukrepov tudi glede druženja. Na Hrvaškem pa se epidemiološka slika drastično slabša, že jutri se zato lahko zgodi, da bo naša soseda zdrsnila z zelenega seznama varnih držav.

Ljubljana – V Sloveniji so v nedeljo na koronavirus testirali tristo oseb in potrdili štiri nove okužbe, od tega pri treh osebah z Raven na Koroškem in eno pri osebi iz Ljubljane. Osem se jih zaradi bolezni covid-19 še zdravi v bolnišnici, vendar nihče ne potrebuje intenzivne nege. Do zdaj jih je zaradi bolezni covid-19 pri nas umrlo 111.

Prehitro smo se sprostili

Zaradi slabšanja epidemiološke slike v Sloveniji in razmer v soseščini vlada uvaja nekaj novih ukrepov, tudi na račun posamičnih žarišč okužb, ki so po besedah uradnega vladnega govorca Jelka Kacina posledica veseljačenj in nekontroliranega druženja. Dovoljeno število ljudi na druženjih se zmanjšuje na le še do petdeset. V primeru, da je prireditev ustrezno organizirana (ima redarsko službo, sedežni red z upoštevanjem medosebne razdalje ...) in ima pozitivno mnenje NIJZ, ostaja dovoljeno druženje do petsto ljudi. Vlada bo povečala tudi učinkovitost nadzora nad izvajanjem karantenskih odločb.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal Jelko Kacin, smo imeli v juniju v Slovenijo 44 vnosov okužbe iz tujine, od tega 16 iz Srbije, 15 iz Bosne in Hercegovine, 6 s Kosova, po eno iz Rusije, Kazahstana, Švedske, Združenih držav Amerike, Hrvaške, Avstrije in Nemčije.

Hrvaška na rumeni seznam?

Današnji podatki o številu okužb na Hrvaškem pa bodo ključni za to, ali bo Slovenija Hrvaško umaknila s t. i. zelenega seznama varnih držav, je napovedal Kacin. NIJZ je mejo za uvrstitev na seznam varnih držav postavil pri desetih okuženih na sto tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh. »Če trendi držijo, potem bo Hrvaška presegla to kumulativno vrednost in bo imela več okuženih,« je še pojasnil. Kot je še dejal uradni vladni govorec, pa glede na drastično povečanje števila okuženih na Hrvaškem presenečajo odločitve, da je naša soseda odprla nočne klube, diskoteke, ko pa je znano že iz drugih žarišč, da nočni klubi predstavljajo visoko tveganje za okužbe. Zdrs Hrvaške na t. i. rumeni seznam bi bil, kot dodaja, močno opozorilo za vsakega slovenskega turista, ki se tja odpravlja ali že dopustuje na Hrvaškem. Še zlasti skrbijo mlajše generacije, ki prikrivajo bolezen, a mimogrede lahko koga okužijo. Za prihod iz držav z rumenega seznama je bilo treba doslej imeti negativni test za covid-19, ki ni starejši od 36 ur in je bil opravljen v članici EU ali državi schengenskega območja, ob vrnitvi domov pa državljanom EU v tem primeru ni treba v 14-dnevno karanteno.

Državni zbor bo odločal tudi o mobilni aplikaciji

Vlada je na včerajšnji seji določila besedilo predloga zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19 (PKP4), ki ga bo predložila v obravnavo in sprejetje državnemu zboru po nujnem postopku. Predlog zakona nadomešča v sredo na vladi sprejet predlog novele PKP3. S predlogom se spreminjajo in dopolnjujejo začasni ukrepi za omilitev in odpravo posledic epidemije covida-19 na področju dela, delovnih razmerij, štipendij in socialnega varstva. Podaljšuje se trajanje delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo do 31. julija. Vlada lahko ta ukrep pred njegovim iztekom s sklepom največ dvakrat podaljša za en mesec, vendar ne dlje kot do 30. septembra. Predlog zakona delodajalcem omogoča uveljavitev povračila nadomestila plače iz državnega proračuna za primere, ko ima delavec odrejeno karanteno, delodajalec pa mu ne more zagotoviti dela od doma. Tudi ta ukrep bo trajal najdlje do 30. septembra. Zagotovili naj bi tudi sredstva za financiranje dodatnih kadrov v socialnovarstvenih zavodih v javni mreži. V obravnavi v državnem zboru bo tudi vzpostavitev mobilne aplikacije zaradi preprečevanja širjenja te bolezni. Njen glavni cilj je po zagotovilih vlade varovanje zdravja in življenja ljudi. Namen pa je obveščanje zdravih oseb o stikih z okuženimi z virusom in osebami, ki jim je bila odrejena karantena. Za vzpostavitev bo odgovorno ministrstvo za javno upravo. Namestitev in uporaba mobilne aplikacije je prostovoljna, razen v primerih, ko je oseba potrjeno pozitivna na virus oz. ji je bila odrejena karantena, vendar ta oseba ostaja anonimna, identificirala se bo z naključno kodo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

pretežno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

5/15

nedelja

9/14

ponedeljek

5/19

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

DELAVNICE / Škofja Loka, 27. september 2020

Rokodelska doživetja

RAZSTAVE / Šenčur, 27. september 2020

Umetniki v času koronavirusa

PRIREDITVE / Podnart, 27. september 2020

Dan odprtih vrat kmetije

DELAVNICE / Škofja Loka, 28. september 2020

Rokodelska doživetja

DELAVNICE / Radovljica, 28. september 2020

Delavnica izdelave copat iz filca

PRIREDITVE / Jesenice, Radovljica, 28. september 2020

Ob Dnevih evropske kulturne dediščine

DELAVNICE / Škofja Loka, 29. september 2020

Rokodelska doživetja

DELAVNICE / Radovljica, 29. september 2020

Delavnica izdelave copat iz filca

 

 
 

 

 
 
 

Uredili lepotni center / 08:39, 26. september

Primož, da ne bi šel, preč vržen denar.

Ob polletju negativno / 17:56, 25. september

" neizbrani kandidat je namreč vložil tožbo, ker da naj izbrani kandidat ne bi izpolnjeval razpisnih pogojev."

Trenutno je edini rapisni pogoj, da si član SDS-a !

Pivčevo čaka interpelacija, Hojs ostaja minister / 17:53, 25. september

Ena za specialno izdajo Alana Forda ! ( Tarča 24.9.2020)Žnidaršič: g, Krek, ali imate podatke koliko okužb v zadnjem času je iz gostinskih ...

Včerajšnje številke so slabe, daleč najslabše ... / 14:49, 25. september

Še ena začela pametovat?

Gluhi proslavili z razstavo / 09:39, 25. september

Vojči,
Mogoče so gluhe pa ga ne vidijo, da je brez maske??

Potrdili peti paket ukrepov / 09:13, 25. september

In medtem včeraj v Tarči na RTVSlo debeli Krek obtoži RTV Slo, ker je snemala prireditev OK kjer so se zabavali brez mask seveda z ministric...

Gluhi proslavili z razstavo / 08:46, 25. september

"Gluhi proslavili z razstavo"
---------------

Kakšen slučaj!
Rakovec še ni slišal za maske.