Vrtci v Kamniku bodo od septembra dražji. / Foto: Jasna Paladin (arhiv Gorenjskega glasa)

Znatna podražitev kamniških vrtcev

Jeseni se bodo zaradi dviga plač v javnem sektorju za petino podražili programi za predšolsko vzgojo v kamniških vrtcih. Prvo zvišanje cen po skoraj enajstih letih so nekoliko ublažili z dodatno subvencijo.

Polne cene programov v vrtcih so se zvišale za od 20 do 24 odstotkov.

Kamnik – Prejšnji teden, je kar devet ur trajajoča seja kamniškega občinskega sveta prinesla tudi znatno podražitev programov za predšolsko vzgojo v občini, ki se niso podražili od leta 2009. Cena programov za otroke v prvem starostnem obdobju bo višja za slabih 24 odstotkov in se bo povečala s 475 na 587 evrov. Cene programov drugega starostnega obdobja so poskočile za dobrih dvajset odstotkov, s 369 na 445 evrov. Za dobrih 20 oziroma 22 odstotkov pa sta se podražila tudi programa kombiniranega in poldnevnega oddelka.

Tako kot v drugih občinah so glavni razlogi za podražitev višji stroški dela, ki predstavljajo 74 odstotkov vseh stroškov, pa tudi višji stroški materiala in storitev ter živil za otroke. Svetniki so se načelno strinjali, da je sprememba potrebna, saj je zaradi višjih stroškov občina razliko, ki se ni pokrila s sedanjimi cenami programov, od lani doplačevala iz lastnega proračuna. Razprava pa se je vnela okoli načina dviga. Več svetnikov je namreč menilo, da gre za drastično podražitev, ki je še posebno neprimerna v času po epidemiji covida-19, ko je več ljudi na čakanju ali celo brez dela, negotovost na trgu dela pa višja. Predvsem svetniki Liste Dušana Papeža in LMŠ so menili, da bi bilo bolj na mestu večkratno postopno zviševanje cen že v prejšnjih letih, kot so to storili v nekaterih okoliških občinah. Župan Matej Slapar je poslušal tudi vprašanja, zakaj se lani septembra, ko je občina že poslala vrtcem izhodišča za oblikovanje novih cen in je največji javni Vrtec Antona Medveda predlagal 15-odstotno povišanje, ni odločil, da bi predlog obravnaval občinski svet. »Občanom bi posredovali povsem drugačno sporočilo, če bi stroške zviševali postopoma,« je med drugim povedal Edis Rujović.

Občina, ki sicer iz proračuna za vrtce namenja zajetnih pet milijonov, bo podražitev ublažila z dodatnim znižanjem. Tako da bodo starši otrok v programu prvega starostnega obdobja plačali 9,5 odstotka manj od siceršnjega plačila za svoj dohodkovni razred, za starše otrok v programu drugega starostnega obdobja ter kombiniranem in poldnevnem oddelku pa bo popust znašal 8,5 odstotka.

V lanskem letu je bilo denimo največ staršev uvrščenih v peti dohodkovni razred, ki plačuje 35 odstotkov polne cene. Ti so denimo do sedaj za otroka v prvem starostnem obdobju plačevali 166 evrov, odslej pa bodo ob novih cenah in upoštevanju 9,5-odstotnega popusta 186 evrov.

Občina bo dodatno subvencionirala tudi poletne rezervacije pod ugodnejšimi pogoji. Tako bodo staršem za primer koriščenja poletnih rezervacij med 1. junijem in 30. septembrom plačali petdeset odstotkov cene z odločbo določenega dohodkovnega razreda.

Poleg novih cen vrtcev so svetniki potrdili tudi pravilnik o merilih in postopku za dodeljevanje mesečnih subvencij za otroke, ki ne obiskujejo organiziranih vrtcev, s čimer želi občina omiliti stiske staršev otrok, ki so bili zaradi pomanjkanja prostih kapacitet v vrtcu zavrnjeni na javnem pozivu ali njihov otrok iz kakšnega drugega razloga vrtca ne obiskuje. Starši teh otrok bodo tako upravičeni do 117 evrov mesečne subvencije, za kar je v proračunu namenjenih trideset tisoč evrov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

10/24

torek

10/26

sreda

12/30

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Žirovnica, 7. julij 2020

Obvestilo DU Žirovnica

IZLETI / Kranj, 7. julij 2020

Kolesarska izleta

OBVESTILA / Gorenjska, 7. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 8. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 9. julij 2020

Pohod na Grmado

OBVESTILA / Gorenjska, 9. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Naklo, 9. julij 2020

S kolesom na Jezersko

OBVESTILA / Gorenjska, 10. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Na vsakem koraku / 08:48, 6. julij

Resnost razmer?
Razmere so resne?
Resno?

Ko je brat ubijal brata / 08:47, 6. julij

Baje se to knjigo na Bolhi da dobit že za 6 € !!

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 15:31, 5. julij

Povzeto po radiu Ognjišče: še pogled z sruge stranihttps://siol.net/siol-plus/kolumne/odstop-hojsa-ker-noce-sistema-viktorja-avblja-529261ht...

Kaj pa »mirna Bosna«? / 00:53, 5. julij

Mir v Bosni vzdržuje Nemčija in druge razvite države sveta kamor Bosanci odhajajo s trebuhom za kruhom. V Bosni ostajajo samo starci. Njim se pa ne da ratovati.

Del Gradnikove zdaj slepa ulica / 00:50, 5. julij

Stebričke bo občina kmalu umaknila. Na ukaz prebivalcev Gradnikove.

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 17:32, 4. julij

Očitno sta se tako Hojs kot Travner ujela v prisluhe preiskovalcev, ko sta poskušala reševati Počivavška in posle Geneplaneta.

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:48, 3. julij

Sem vprašal Jelkota, Bojane pa nisem dobil.SEm mu povedal kaj te tare.Reku Jelko: načeloma ni treba po uporabi maske zavreči, ampak, sedaj ...