Res posebno šolsko leto

Letošnje šolsko leto je bilo resnično nekaj posebnega. Minulo sredo so učenci še zadnjič sedli v šolske klopi, ki so jih vmes zapustili za več kot dva meseca in izobraževanje nadaljevali na daljavo. Čeprav je torej v zadnjem obdobju zavladal občutek, da je spet vse »normalno«, pa se bodo razlike, ki so med učenci nastale v času, ko so šolska vrata ostala zaprta, verjetno v vsem obsegu pokazale šele jeseni, ko se bodo (če se bodo) šolarji spet vrnili v šolske klopi.

Ta čas namreč še nihče ne zna napovedati, kaj bo jeseni. Le upamo lahko, da se ne bo ponovila zgodba s sredine marca, ko so morali učenci čez noč ostati doma in se navaditi na drugačne oblike dela. Temu so se tako učenci kot učitelji različno prilagodili. Nekateri učitelji so zelo hitro izkoristili prednost sodobnih tehnologij in z učenci ohranjali stik tudi prek video povezav, kar je zagotovo obrodilo boljše sadove kot pri tistih, ki so se zadovoljili zgolj s pošiljanjem pisnih navodil in povezav do različnih spletnih mest z vnaprej posnetimi razlagami. In če so se nekateri pritoževali, da učitelji zahtevajo celo preveč povratnih informacij in so morali vsakodnevno pošiljati opravljene naloge, so drugi učitelji to precej poenostavili in jih odziv učencev na njihova navodila ni pretirano zanimal. V tem primeru je vse breme tega, da so bile naloge resnično opravljene, padlo na starše. Ko bi le lahko vsi tako poenostavili delo od doma. Tudi učenci so namreč zelo različni – nekatere je to, da so si lahko šolsko delo samostojno razporedili čez dan in celo teden, dodatno motiviralo, druge je to le še bolj uspavalo. Vsaj za zdaj zato pouk na daljavo še ne more v celoti nadomestiti pouka v šoli, kar se je izkazalo zadnji mesec pouka, ko so se otroci vrnili v šolske klopi in so v šolah ugotavljali, da bo težko nadoknaditi zamujeno. Tako so tudi ministri držav članic Evropske unije, ki so se v minulih dneh sestali prek videokonference, ugotavljali, da si večina držav članic ne želi pouka na daljavo, deloma pristajajo le na kombinirano poučevanje v primeru, če bo to res potrebno.

Želim si, da bi torej letošnje šolsko leto res ostalo zgolj za spomine, o katerih bodo današnji otroci pripovedovali svojim otrokom in vnukom, ne pa, da bo to postalo »nova šolska normalnost«. Saj kot je v svojem nagovoru šolarjev ob koncu šolskega leta opozoril tudi predsednik republike, je šola veliko več kot golo nabiraje znanja, šola so tudi vsi prijatelji in simpatije; pa starši in učitelji, ki učence »potrpežljivo in smelo vodijo skozi labirint znanja na Olimp védenja«.

Oddaj svoj komentar

Kranj -7°

delno oblačno
vlažnost: 93 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-7/4

četrtek

-2/6

petek

-3/11

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PREDAVANJA / Gorenjska, 29. januar 2021

Od Babnega Polja do Goričic pri Cerkniškem jezeru

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Moti jih pokanje iz Crngroba / 18:03, 27. januar

Ko je JLA pokala po Crngrobu, ste bili tiho in vas ni nič motilo. Zdaj ko imamo lastno vojsko, pa vas vse moti.

Tragedija na Pokljuki / 08:36, 26. januar

Torej laže tudi nemški oficir, ki v zapiskih najdenih na komandi na Bledu opiše nagrado dodeljeno hlapcu Obadu.. .?? 150 mark in še 200 cigaret na koncu za pregled požganega bojišča...

Potrdili okužbo z angleškim sevom koronavirusa / 09:57, 25. januar

Zaostritev ukrepov se NE bo zgodila le v primeru, da se minister za zdravje in predsednik vlade ne bosta mogla uskladiti. Vse je mogoče..

Bitka za regijsko bolnišnico / 07:52, 24. januar

Župan Račič pravilno ugotavlja, da ima slabe karte na mizi. Upa lahko, da pride čimprej koalicija KUL na oblast. KUL nima interesa za investicije. KUL se bori za novinarje in policiste.

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...