Največ nesreč z motorjem je ob koncih tedna

V ponedeljek se začenja nacionalna preventivna akcija za večjo varnost motoristov, podatki zadnjih let pa kažejo, da se največ nesreč zgodi ob koncih tedna.

Od začetka leta do vključno 12. junija so bili vozniki enoslednih motornih vozil udeleženi v 260 prometnih nesrečah, kar je 26 odstotkov manj kot v lanskem primerljivem obdobju, vendar pa je treba vzeti v obzir zmanjšan obseg prometa v času epidemije. Umrlih voznikov enoslednih motornih vozil je bilo do 21. junija letos deset, od tega osem voznikov motornih koles ter dva voznika mopeda.

Kranj – Pod okriljem Agencije za varnost prometa in v sodelovanju s Policijo, ki bo v času akcije izvajala poostren nadzor, se v ponedeljek začenja nacionalna preventivna akcija za večjo varnost motoristov. Namen akcije, ki bo trajala do 12. julija, je pozvati motoriste in mopediste k odgovorni in preudarni vožnji ter samozaščitnemu vedenju v prometu in jih opozoriti, naj ne precenjujejo svojih motorističnih izkušenj in ne podcenjujejo razmer na vozišču.

Policija bo med preventivno akcijo izvajala poostren nadzor na tistih relacijah, ki so pri motoristih že tradicionalno bolj priljubljene, a zanje ponekod predstavljajo tudi nevarnost. Tako se bodo v dolini Soče aktivnostim priključili tudi policisti Specializirane enote za nadzor prometa, policija pa načrtuje tudi skupne nadzore s predstavniki policije Avstrije in Italije.

»Poletni meseci na ceste praviloma privabijo več motoristov, visoke temperature pa lahko vplivajo na zbranost in stopnjo utrujenosti pri vožnji motorja. Motorist mora biti vsak trenutek pozoren na več stvari sočasno, za vožnjo so potrebne tudi različne spretnosti. Vožnja motorja zahteva poleg poznavanja motorja in upoštevanja pravil še zelo dobro psihofizično pripravljenost. Ob ugodnih razmerah na cesti naj motoristi ne pozabijo, da sončno in suho vreme lahko prekinejo poletne nevihte ali celo neurja s točo, ki vozne razmere lahko v hipu spremenijo,« opozarjajo na Agenciji za varnost prometa in dodajajo, da je potrebna dodatna pazljivost tudi drugih voznikov, ki naj pozorno spremljajo promet, saj so motoristi zaradi ozke silhuete slabše vidni.

Preden se odpravijo na pot, naj se motoristi prepričajo, da je motor tehnično brezhiben. Nujno je, da poskrbijo za svojo varnost z uporabo dobre zaščitne opreme, v katero sodijo zaščitna čelada, kombinezon, ščitnik hrbtenice, škornji in rokavice. Najbolje je, da je oprema v živahnih barvah, da jih drugi udeleženci lažje in hitreje opazijo. Motoristi naj imajo med vožnjo tudi vedno prižgane luči. Hitrost vožnje naj prilagodijo razmeram na cesti in upoštevajo omejitev hitrosti.

Glede na analizo zadnjih petih let podatki kažejo, da je bilo število prometnih nesreč z udeležbo enoslednih motornih vozil največje ob koncih tedna. Najmanj prometnih nesreč je bilo v prvih dneh tedna, torej med ponedeljkom in sredo. Tudi število umrlih je bilo največje ob koncih tedna. Največ prometnih nesreč z udeležbo voznikov enoslednih motornih vozil se je pripetilo v popoldanskem času. To vse skupaj pomeni, da je vožnja z motorji za večino prej hobi kot nuja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

pretežno jasno
vlažnost: 73 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

10/25

torek

10/26

sreda

13/29

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Žirovnica, 7. julij 2020

Obvestilo DU Žirovnica

IZLETI / Kranj, 7. julij 2020

Kolesarska izleta

OBVESTILA / Gorenjska, 7. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 8. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 9. julij 2020

Pohod na Grmado

OBVESTILA / Gorenjska, 9. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Naklo, 9. julij 2020

S kolesom na Jezersko

OBVESTILA / Gorenjska, 10. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Na vsakem koraku / 08:48, 6. julij

Resnost razmer?
Razmere so resne?
Resno?

Ko je brat ubijal brata / 08:47, 6. julij

Baje se to knjigo na Bolhi da dobit že za 6 € !!

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 15:31, 5. julij

Povzeto po radiu Ognjišče: še pogled z sruge stranihttps://siol.net/siol-plus/kolumne/odstop-hojsa-ker-noce-sistema-viktorja-avblja-529261ht...

Kaj pa »mirna Bosna«? / 00:53, 5. julij

Mir v Bosni vzdržuje Nemčija in druge razvite države sveta kamor Bosanci odhajajo s trebuhom za kruhom. V Bosni ostajajo samo starci. Njim se pa ne da ratovati.

Del Gradnikove zdaj slepa ulica / 00:50, 5. julij

Stebričke bo občina kmalu umaknila. Na ukaz prebivalcev Gradnikove.

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 17:32, 4. julij

Očitno sta se tako Hojs kot Travner ujela v prisluhe preiskovalcev, ko sta poskušala reševati Počivavška in posle Geneplaneta.

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:48, 3. julij

Sem vprašal Jelkota, Bojane pa nisem dobil.SEm mu povedal kaj te tare.Reku Jelko: načeloma ni treba po uporabi maske zavreči, ampak, sedaj ...