Z odstranitvijo inertnih odpadkov v Suhadolah bodo lahko začeli izvajati lokacijski načrt na tem področju.

Rešujejo problem odpadkov

Komendski občinski svetniki so z rebalansom zagotovili sredstva za odvoz inertnih odpadkov v Suhadolah, s čimer bodo lahko realizirali lokacijski načrt, ki na mestu nekdanjega odlagališča predvideva tudi gradnjo več objektov.

Komenda – Komendski občinski svetniki so na četrtkovi seji sprejeli drugi rebalans letošnjega proračuna, s katerim so uskladili razmerje med prihodki in odhodki, potem ko je država zvišala povprečnino na 624 evrov, zagotoviti pa so morali tudi sredstva za pokrivanje stroškov, povezanih z epidemijo covida-19.

Med pomembnejšimi spremembami na strani odhodkov je povišanje sredstev, namenjenih za zapiranje deponije inertnih odpadkov v Suhadolah. Kot je znano, sta imela občina, ki je odlagališče v upravljanje prevzela od družbe Publikus, in ministrstvo za okolje in prostor različne poglede na to, na kakšen način bi odlagališče zaprli. Občina je želela odpadke reciklirati z vgradnjo v stavbe, ki naj bi skladno z občinskim prostorskim načrtom tam zrasle. Alternativa pa je bila za občino manj ugodna izpolnitev okoljevarstvenega dovoljenja, po katerem bi se odlagališče ogradilo, pokrilo z vodoneprepustno prekrivko z odvodnjavanjem in ponikanjem deževnice, hkrati pa bi na območju izvajali vsaj desetletni monitoring podtalnice, občina pa še več let ne bi mogla realizirati prostorskega načrta.

Nazadnje so se odločili za izvršitev inšpekcijske odločbe, ki je za občino ugodnejša, in nalaga, da morajo 65 tisoč kubičnih metrov inertnih odpadkov v suhadolski gramoznici odstraniti, zato so spomladi izvedli javni razpis, na katerem so kot najnižjo prejeli ponudbo v višini 440 tisoč evrov. Ker so imeli v sprejetem proračunu za ta namen zagotovljenih zgolj tristo tisoč evrov, so proračunsko postavko zvišali še za dodatnih tristo tisočakov, v prihodnjih dneh pa bodo pripravili nov razpis za izbiro izvajalca del.

Kot pojasnjujejo na občinski upravi, z izpolnitvijo odločbe gramoznica ne bo imela več statusa odlagališča, s čimer se bo sprostilo 1,7 hektara površin na tem področju, ki so v zasebni lasti, prav tako pa tudi približno enako veliko območje v lasti občine.

Z rebalansom so dodatnih sto tisoč evrov namenili za gradnjo vodovoda, saj so v času obnove komunalne infrastrukture ugotovili, da je obstoječe omrežje v vaseh Nasovče in Klanec zastarelo in da poteka po zasebnih površinah, zaradi česar bodo nov vodovod zgradili na javnih površinah, kjer obnavljajo cestno infrastrukturo.

Z drugim rebalansom proračuna so pričakovane odhodke povišali za dobrih dvesto tisočakov in tako znašajo 9,2 milijona evrov, medtem ko bodo prihodki višji za vsega štiri tisoč evrov in znašajo nekaj manj kot 7,1 milijona evrov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

pretežno jasno
vlažnost: 92 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-5/16

četrtek

2/14

petek

-3/7

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 6. marec 2021

Zbora članov prestavljena

 

 
 

 

 
 
 

Križnarjeva na zgodovinski tekmi do brona / 22:03, 3. marec

SUPER STE BILE IN STE POKAZALE DA STE BOLŠE KOT PA SO FANTJE,
SAMO TAKO NAPREJ PUNCE. ???????

Južnoafriški sev v Sloveniji / 08:11, 3. marec

Javno se je oglasil pacient, katerega je ta okuženi zdravnik operiral med prvimi in povedal, da ga nihče ni kontaktiral in obvestil !!
Pa kdo zdaj laže , barabe nemarne .

Obnoviti nameravajo spomenik v Dolenji vasi / 23:33, 2. marec

LJUDJE - res spoštujem NOB in Plečnika. Samo ZDAJ fliknit v obnovo 62 000 € - a se lahko nehajo zajebavat oblastniki?

Brezplačno parkiranje za gorske reševalce / 23:22, 2. marec

Dva evra!! Ko si lahko samo vesel, da je nekdo usposobljen v bližini. Da ne omenjam, kako so v koči na vrhu neprijazni do psov. Samo do ne...

Župan Hrovat obsojen zaradi grožnje nadzorniku / 17:13, 2. marec

Noro! In to par let. Naj eni naravovarstveniki ne opletajo med klenimi domačini! Zdravimi hribovci, ki jih lahko samo spoštujemo.

Obnoviti nameravajo spomenik v Dolenji vasi / 15:58, 2. marec

62 000 €?? Pa to streho in čiščenjene obnovijo vaški kerlci v eni udarni akciji!
Neverjetno, kako se razmetava z denarjem!

Brezplačno parkiranje za gorske reševalce / 15:37, 2. marec

Da ni sram pisarniških gobcal! GRS mora imeti VSE in še več!