Gorenjsko kolesarsko omrežje je dolgo 450 kilometrov, prihodnje leto ga bodo označili in izdali tudi turistični zemljevid. / Foto: Gorazd Kavčič

Po Gorenjskem s kolesom

Prihodnje leto naj bi Gorenjska dobila enotno označene kolesarske poti, postavili naj bi petsto petdeset usmerjevalnih tabel.

Enotno označene bodo kolesarske poti v 18 gorenjskih in šestih osrednjeslovenskih občinah: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas - Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica, Cerkno, Kamnik, Komenda, Logatec, Medvode in Vodice.

Jesenice – Prihodnje leto naj bi gorenjsko kolesarsko omrežje označili z enotnimi usmerjevalnimi tablami. V projektu, ki poteka pod okriljem Razvojne agencije Zgornje Gorenjske, sodeluje 24 občin, trase so usklajene, omrežje pa narisano. Dolgo je 450 kilometrov, označili ga bodo s 550 usmerjevalnimi tablami. Letos naj bi pridobili potrebna soglasja za označitev, sledil bo podpis sofinancerskega sporazuma, jeseni pa bo predvidoma objavljen razpis za dobavo in postavitev signalizacije, ki naj bi potekala v prihodnjem letu.

Vzporedno poteka tudi gradnja novih odsekov kolesarskih poti. Kot je na predstavitvi na Jesenicah povedal Tomaž Willenpart iz Direkcije RS za infrastrukturo, so v fazi projektiranja manjkajoči odseki gorenjskega kolesarskega omrežja na območju Radovljice in Žirovnice ter Poljanske in Selške doline. Izvedba bo odvisna od denarja, a na direkciji upajo, da bo v naslednjih petih letih omrežje po državi v večjem delu vzpostavljeno.

Imajo pa kar nekaj težav pri projektiranju na nekaterih odsekih, na Gorenjskem je problematičen zlasti odsek od Bleda do Bohinja skozi sotesko. Medtem ko je bil lani že urejen skoraj pet kilometrov dolg odsek Pristava Bled–Obrne, je za več kot devet kilometrov dolg, izjemno zahteven odsek Obrne–Bohinjska Bistrica v izdelavi projektna dokumentacija. Sredi julija naj bi bilo jasno, ali se bo projekt izvajal ali pa se mu bo treba odpovedati. Willenpart je glede izvedbe optimističen, saj gre, kot je poudaril, za zelo pomembno povezavo, zlasti za turizem.

V izdelavi je tudi turistični zemljevid območja gorenjskega kolesarskega omrežja. Kot je povedal predsednik svetovalnega organa za razvoj Kolesarskega omrežja Gorenjske Andrej Zalokar, se bodo lotili tudi izobraževanja turističnih ponudnikov ob trasi, saj omrežje predstavlja pomembne temelje za razvoj turizma.

V okviru prve faze projekta E-nostavno na kolo pa na omrežju pilotno postavljajo tudi kolesarska stojala, počivališča in servisne stebričke z možnostjo polnjenja električnih koles.

Oddajte svoj komentar

Kranj 23°

delno oblačno
vlažnost: 82 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

17/27

sreda

16/29

četrtek

16/29

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Rateče, 12. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

IZLETI / Šenčur, 13. avgust 2020

Pot pod Storžičem

IZLETI / Kranj, 13. avgust 2020

Na planino Blato, planino Pri jezeru in Kredo

DELAVNICE / Rateče, 13. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

DELAVNICE / Rateče, 14. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

OBVESTILA / Gorenjska, 14. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

PRIREDITVE / Bled, 14. avgust 2020

Predšmarni večer na Mlinem

OBVESTILA / Gorenjska, 17. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Tanja odgovarja / 11:53, 12. avgust

Le kaj bi brez Tanje..?

Spodbujajo predelavo lesa / 11:52, 12. avgust

Lesno predelovalna panoga v Sloveniji je vedno bolj lesena... Nekoč močna pohištvena dejavnost, danes v buli totalno !!

Razstava Šenčurski dogodki / 13:23, 11. avgust

Šenčur ima skozi zgodovino vedno prava domoljuPna dejanja in tako kot župnik reče..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:17, 11. avgust

Ja, naslednjih 14 dni bo ključnih..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:08, 11. avgust

S tole LGBT majčko je Jelko nekoliko izgubil na svoji ostrini... :)

Več kot sto nesreč kolesarjev / 12:47, 11. avgust

Predlagam, da vsak najbolje pazi sam na sebe. Včasih, tudi, če imaš prednost ni treba vztrajati, ampak se je bolje odpeljati naprej zdrav. P...

Posilstvo tudi, ko ni uporabljena sila / 17:19, 10. avgust

Za huda kazniva in sprevržena dejanja, kot so posilstvo in umor otroka, nosečnice ali nemočne osebe = SMRTNA KAZEN pika.