Andrej Eržen zbirateljskega potomca vsekakor ima v vnuku Matiji Rozmanu, ki je že pri svojih enajstih letih dober poznavalec zgodovine, držav sveta, aktualnega dogajanja doma in po svetu, namesto risank pa raje gleda dokumentarne filme. / Foto: Tina Dokl

Majhen format, pa tako velik svet

Najprej je bila to samo Andrejeva soba, zdaj si jo deli z vnukom Matijo. Ta soba v domači hiši v Spodnji Besnici je prav posebna, zbirateljska. Andrej Eržen zbira razglednice, 91.566 jih ima. Njegov vnuk Matija Rozman zbira znamke, 8773 jih ima. Koliko popoldnevov je samo njunih in koliko zanimivega odkrijeta.

Na leseni razglednici iz Kanade z letnico 1976, ki je bila poslana v Jugoslavijo, piše: »Slišal sem, da pri vas primanjkuje drva, pa pošiljam en »trunklj« iz Whistlerja, kjer smo na smučanju.« Najstarejša je iz leta 1896, poslana iz Gradca. Veliko jih je podpisanih z imeni znanih osebnosti. V zbirki je tudi razglednica, napisana z Morsejevo abecedo ... Sodobnejše razglednice so večje, okrogle, trikotne, vendar take za zbirko niso primerne. Kot je pojasnil Andrej Eržen, pravi zbiratelj zbira samo nepoškodovane razglednice standardnih dimenzij 10 krat 15 centimetrov. Po zadnjem popisu decembra 2019 jih je imel v zbirki že 91.566, zraven ima zvežčič, v katerega zapisuje imena vseh, ki so mu do te številke pomagali. Razglednic danes ne pišemo več toliko, a v kotičkih hiš je še veliko odloženih.

Vsaka stvar pa ima svoj začetek ... Med služenjem vojaškega roka je Andrej v prostem času iz razglednic izdeloval vaze za suho cvetje. Oficirji so mu jih prinašali, in ker vseh razglednic ni porabil za vaze, jih je prinesel domov. Za uradni začetek zbiranja je določil leto 1970, za datum pa svoj rojstni dan. Zdaj mu manjkata samo še dve državi, Zahodna Sahara in Komori. Razglednice ima skrbno urejene, za vsako točno ve, kje jo bo našel.

En predalček je prav poseben. Rezerviran je za razglednice, ki jih vnuk Matija še posebno rad gleda. Skupaj spoznavata cel svet v domači hiši. Na vnukovih najljubših so motivi vulkana Etna, nizozemski mlini, kitajski zid, faraoni ... Da bi samo slišali, kako se enajstletnik vživi in koliko ve o Egiptu, njegovi zgodovini. Prevzet pripoveduje tudi o motivu razglednice z Velikonočnega otoka, o njegovi znamenitosti, mogočnih kipih moai.

Ata in vnuk stanujeta pod isto streho in je že tako, da se tudi na domači podstrehi najde marsikaj. Matija je odkril majhen album znamk. Pritegnili so ga motivi živali na njih in še drugi motivi. S tem se je začelo njegovo zbiranje znamk. Kot je najprej pojasnil ata Andrej: »Kakšno srečo sva imela. Neka gospa me je poklicala iz Ljubljane in rekla, da že dolgo ve, da sem zbiratelj razglednic, tudi znamk. Njen oče je bil zdravnik, po celem svetu je potoval. Podarila nama je 19 njegovih albumov, polnih znamk.« Matija je pojasnil, da znamke v teh albumih niso bile urejene po državah in sta si z atom vzela tri tedne in jih uredila.

Matija je tudi sam iz sveta prinesel kar nekaj znamk. S starši je obiskal že 17 držav. Potovali so v Maroko, Švico, Francijo, Nemčijo, Italijo, Hrvaško, Srbijo, Bolgarijo, Grčijo, Madžarsko, Češko, Slovaško, Avstrijo, Črno goro, Makedonijo, Bosno in Hercegovino, San Marino. Kar zasvetijo pa se mu oči, ko pokaže najbolj slikovite znamke v zbirki – gvinejske z upodobljenimi obrednimi maskami. Enajstletnik je razložil, da so obredne maske in običaje plemena uspela ohraniti klub zavojevalcem. V tem je njihov pomen.

Seveda ima tudi dragocen album slovenskih znamk. Takšno denimo, z reliefom, ki ga otipaš s prsti, izdali so jo ob dvajseti obletnici osamosvojitve Slovenije. So tudi poštne znamke o barjanskih rastlinah, z letali in slovenskimi športniki ...

Zbirke razglednic in znamk se ne da ovrednotiti v denarju. Tisto pravo bogastvo za pravega zbiratelja je v tem, da jo znaš ceniti. Andrej zbira tudi gramofonske plošče, med štiri in pet tisoč jih ima. Matija pa tudi pleza, zanimajo ga muzeji, pred dnevi je v šolo nesel na ogled jugoslovanske dinarje, ker se pri družbi učijo o republikah nekdanje Jugoslavije. Izdeluje makete letal, zanimajo ga stare ladje. Trenutno ima v delu miniaturo ladje Mary Rose, kot je pojasnil, najboljše ladje iz 16. stoletja. Simbioza pri tem »opravilu« je pa takšna: Matija svetuje, ata mu pa pomaga ...

Oddajte svoj komentar

Kranj 23°

delno oblačno
vlažnost: 82 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

17/27

sreda

16/29

četrtek

16/29

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Rateče, 12. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

IZLETI / Šenčur, 13. avgust 2020

Pot pod Storžičem

IZLETI / Kranj, 13. avgust 2020

Na planino Blato, planino Pri jezeru in Kredo

DELAVNICE / Rateče, 13. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

DELAVNICE / Rateče, 14. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

OBVESTILA / Gorenjska, 14. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

PRIREDITVE / Bled, 14. avgust 2020

Predšmarni večer na Mlinem

OBVESTILA / Gorenjska, 17. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Tanja odgovarja / 11:53, 12. avgust

Le kaj bi brez Tanje..?

Spodbujajo predelavo lesa / 11:52, 12. avgust

Lesno predelovalna panoga v Sloveniji je vedno bolj lesena... Nekoč močna pohištvena dejavnost, danes v buli totalno !!

Razstava Šenčurski dogodki / 13:23, 11. avgust

Šenčur ima skozi zgodovino vedno prava domoljuPna dejanja in tako kot župnik reče..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:17, 11. avgust

Ja, naslednjih 14 dni bo ključnih..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:08, 11. avgust

S tole LGBT majčko je Jelko nekoliko izgubil na svoji ostrini... :)

Več kot sto nesreč kolesarjev / 12:47, 11. avgust

Predlagam, da vsak najbolje pazi sam na sebe. Včasih, tudi, če imaš prednost ni treba vztrajati, ampak se je bolje odpeljati naprej zdrav. P...

Posilstvo tudi, ko ni uporabljena sila / 17:19, 10. avgust

Za huda kazniva in sprevržena dejanja, kot so posilstvo in umor otroka, nosečnice ali nemočne osebe = SMRTNA KAZEN pika.