V Bohinju so tudi letos pripravili Promocijski dan umirjanja prometa, tokrat je bil v soboto, 11. julija. / Foto: Gorazd Kavčič (arhiv GG)

Spodbujajo javni prevoz

V Bohinju tudi letos umirjajo promet z vedno večjim poudarkom na javnih prevozih in z omejevanjem uporabe osebnih avtomobilov, še zlasti ob jezeru. To poletje dve novi avtobusni liniji, dodatno parkirišče pod Koblo in zmanjševanje števila parkirnih mest ob jezeru.

Za razliko od lani bodo avtobusi ustavljali na vseh avtobusnih postajah, kjer poteka linija. Novost so prevozi na klic na liniji Srednja vas–Voje in nova linija iz Bohinjske Bistrice do jezera skozi Zgornjo dolino, ki je bila vzpostavljena na pobudo občanov. Linijo Kristal–jezero–Ukanc letos dvakrat dnevno, zjutraj in zvečer, podaljšujejo do slapa Savica.

Bohinjska Bistrica – Občina Bohinj v zadnjih letih v sodelovanju s Turizmom Bohinj in drugimi deležniki uspešno izvaja aktivnosti umirjanja prometa ter spodbuja rabo alternativnih oblik naravi prijazne mobilnosti, s čimer sledi strateškemu cilju izboljšanja trajnostnega upravljanja prometa, naravnih virov in prostora z namenom ohranjanja Bohinja. Tem ciljem sledijo tako organizacijski kot investicijski ukrepi, poudarjajo na Občini Bohinj.

Da bi z ustreznimi ukrepi dosegla kar najboljše rezultate, je Občina Bohinj sprejela tudi Celostno prometno strategijo, katere namen so prizadevanja za trajnostni in bolj uravnotežen razvoj vseh oblik prometa. Poleg tako imenovanih mehkih ukrepov so predvidena vlaganja tudi v javno infrastrukturo, ki bo spodbujala uporabo trajnostnih oblik mobilnosti in na ta način povečala varnost najšibkejših udeležencev v prometu.

V poletni sezoni bodo tako tudi letos od 20. junija do 27. septembra organizirani posebni linijski prevozi na osmih linijah po Bohinju. Pri načrtovanju sta Občina Bohinj in Turizem Bohinj sledila pobudam občanov ter obiskovalcev in izkušnjam iz preteklih let, je povedal direktor občinske uprave Miro Sodja, obenem pa cilju, da se načrtovane linije čim bolj povežejo z rednimi linijami avtobusov in prihodi ter odhodi vlakov. Za razliko od lani bodo avtobusi letos ustavljali na vseh avtobusnih postajah, kjer poteka linija.

Novost so prevozi na klic, ki bodo vzpostavljeni na liniji Srednja vas–Voje in se bodo izvajali po predhodni rezervaciji – junija in septembra ob koncih tedna in praznikih, julija in avgusta pa vsak dan.

Novost je tudi linija iz Bohinjske Bistrice do jezera skozi Zgornjo dolino, ki je bila vzpostavljena na pobudo občanov zaradi slabe pokritosti Zgornje doline z rednimi linijami. Izvajati se bo začela po sprostitvi zapore ceste v Zgornji dolini. Linijo Kristal–jezero–Ukanc pa letos dvakrat dnevno, zjutraj in zvečer, podaljšujejo do slapa Savica.

Lani so sicer v Bohinju z brezplačnimi prevozi prepeljali več kot petdeset tisoč potnikov, predvsem turistov, letošnji cilj pa je v javni prevoz vključiti tudi čim več domačinov. Zato v sklopu projekta Samba pripravljajo zasnovo koncepta optimizacije javnega potniškega prometa v Bohinju, in sicer z željo, da se vzpostavi učinkovit in optimalen javni prevoz po Bohinju, ki bo pokrival celoletne potrebe občanov na eni strani ter odgovarjal povečanemu obisku destinacije v turistični sezoni na drugi strani, še poudarjajo v Bohinju.

Še naprej ostaja eno od osrednjih prizadevanj tako občine kot Turizma Bohinj zmanjševanje pritiska prometa na jezero z okolico. Zato za letošnjo sezono napovedujejo zaprtje polovice parkirišča Labora neposredno ob Bohinjskem jezeru, kjer sicer že kmalu načrtujejo zmanjšanje števila parkirnih mest za približno tristo in na dolgi rok za približno petsto parkirnih mest. Dodatne možnosti za parkiranje pa bodo že letos zagotovili na zgornjem platoju parkirišča na Kobli v Bohinjski Bistrici. Vsa aktualne informacije o prometu sicer obiskovalci lahko spremljajo na spletni strani promet.bohinj.si.

Sicer pa so tudi letos skupaj s Turizmom Bohinj in TNP pripravili Promocijski dan umirjanja prometa, tokratni je bil že drugi po vrsti. Načrtovali ga za soboto, 11. julija, spremenjeni prometni režim pa je bil vzpostavljen na relaciji od Ribčevega Laza do slapa Savica.

Oddajte svoj komentar

Kranj 22°

zmerno oblačno
vlažnost: 77 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

17/27

sreda

16/29

četrtek

16/29

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Rateče, 12. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

IZLETI / Šenčur, 13. avgust 2020

Pot pod Storžičem

IZLETI / Kranj, 13. avgust 2020

Na planino Blato, planino Pri jezeru in Kredo

DELAVNICE / Rateče, 13. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

DELAVNICE / Rateče, 14. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

OBVESTILA / Gorenjska, 14. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

PRIREDITVE / Bled, 14. avgust 2020

Predšmarni večer na Mlinem

OBVESTILA / Gorenjska, 17. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Razstava Šenčurski dogodki / 13:23, 11. avgust

Šenčur ima skozi zgodovino vedno prava domoljuPna dejanja in tako kot župnik reče..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:17, 11. avgust

Ja, naslednjih 14 dni bo ključnih..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:08, 11. avgust

S tole LGBT majčko je Jelko nekoliko izgubil na svoji ostrini... :)

Več kot sto nesreč kolesarjev / 12:47, 11. avgust

Predlagam, da vsak najbolje pazi sam na sebe. Včasih, tudi, če imaš prednost ni treba vztrajati, ampak se je bolje odpeljati naprej zdrav. P...

Posilstvo tudi, ko ni uporabljena sila / 17:19, 10. avgust

Za huda kazniva in sprevržena dejanja, kot so posilstvo in umor otroka, nosečnice ali nemočne osebe = SMRTNA KAZEN pika.

Smernice za boljšo šolo / 15:26, 10. avgust

Ivka Sodnik, vašemu fantazmiranju ne vidim konca.

Nobene praktične vrednosti nimajo vaši "izdelki" - en sam bla, bla bla......

A se ne zdite sami sami že dolgočasni?

Prva in druge lige / 11:41, 10. avgust

""...toda že leta zagovarjam dejstvo, da za klub, ki v ekipi nima večinoma svojih igralcev, pravzaprav ni pomembno, v kateri ligi igra..."""...