Splošno bolnišnico Jesenice so zaradi okužbe ene od medicinskih sester takoj zaprli za obiskovalce. / Foto: Gorazd Kavčič (arhiv)

Na Jesenicah manjše žarišče okužb

Potem ko so v četrtek pri medicinski sestri v Splošni bolnišnici Jesenice odkrili okužbo s koronavirusom, so testi pokazali, da je okužena tudi njena hčerka. Na Jesenicah je tako nastalo manjše žarišče okužb, testi so bili pozitivni pri skupaj šestih osebah.

Iz Splošne bolnišnice Jesenice obveščajo vse, ki so bili v zadnjih dneh v njihovi bolnišnici hospitalizirani, na pregledih ali na obisku in jih niso poklicali iz območne epidemiološke službe, da se pričakuje, da do prenosa na podlagi omenjene okužbe ni prišlo. Ker je virus še vedno prisoten v našem vsakdanu, pa še vedno svetujejo vsem, da so pozorni na znake, kot so povišana telesna temperatura, kašelj in bolečine v grlu, ter se v primeru težav posvetujejo z zdravnikom.

Jesenice – Na Jesenicah se je pojavilo manjše žarišče okužb z novim koronavirusom. V četrtek so okužbo odkrili pri medicinski sestri, zaposleni v Splošni bolnišnici Jesenice, dan kasneje pa tudi pri njeni hčerki, učenki Osnovne šole Prežihovega Voranca Jesenice. Bolnišnico so takoj zaprli za obiskovalce in sprejeli vse druge ukrepe za zajezitev širjenja virusa, prav tako je doma ostalo 19 učencev in razredničarka drugošolke, ki bodo ostali v štirinajstdnevni karanteni. Epidemiologinja je začela iskati tudi kontakte okužene, od četrtka so tako na Jesenicah potrdili šest okužb (eno v četrtek, štiri v petek, eno v soboto, v nedeljo pa nobene).

Kot je povedal v. d. direktorja bolnišnice Miran Rems, se je medicinska ses­tra slabo počutila in kašljala, zato je v četrtek sporočila, da je ne bo na delo. Test na koronavirus je bil pozitiven, po mnenju epidemiologinje pa najverjetneje do okužbe ni prišlo zaradi prenosa z bolnika, temveč se je okužila v družinskem krogu; imeli so namreč obisk iz tujine. Ker je bila prej na dopustu, je delala samo en dan, preden je zbolela, kljub temu je bila tisti dan v stiku s pacienti na gastroenterološkem oddelku.

Po Remsovih besedah so takoj sklicali krizni sestanek, zaprli bolnišnico za obiskovalce, oddelek spremenili v »izolativnega« in odvzeli brise 48 zaposlenim in 18 bolnikom, vsi vzorci pa so bili k sreči negativni. Teste bodo ponovili jutri.

V skladu z navodili epidemiologinje so takoj ukrepali tudi na Osnovni šoli Prežihovega Voranca, ki jo obiskuje hčerka okužene medicinske sestre. Po besedah ravnatelja šole Roberta Kerštajna ga je razredničarka 2. b razreda v četrtek zvečer obvestila, da ji je eden od staršev poslal sporočilo, da je bil pozitiven na testiranju za koronavirus. Kerštajn je takoj stopil v stik z epidemiologinjo, ki mu je svetovala, naj še isti večer pokliče vse starše otrok iz oddelka in jim sporoči, naj otroci ostanejo doma. Ker se je v petek popoldne izkazalo, da je okužena tudi deklica, bo zdaj 19 otrok in razredničarka ostalo v štirinajstdnevni karanteni. Panike na šoli ni.

»Takoj smo temeljito prezračili in razkužili učilnico. V šoli imamo seveda tako kot vse šole v Sloveniji sprejete vse preventivne ukrepe in jih izvajamo že od vstopa prvih učencev v šolo 18. maja. Gre za ukrepe, kot so uporaba zaščitne maske za otroke nad 12 let, socialna distanca, razkuževalna sredstva. V šolo ne prihajajo starši, pri kosilih imamo poseben protokol. Po besedah epidemiologinje smo lahko vzor in glede tega ni težav,« je dejal Kerštajn.

Pouk v vseh ostalih oddelkih tako poteka normalno, ravnatelj pa je včeraj povedal, da niso dobili informacije o nobeni novi okužbi med učenci.

Oddajte svoj komentar

Kranj 25°

delno oblačno
vlažnost: 74 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

17/27

sreda

16/29

četrtek

16/29

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Rateče, 12. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

IZLETI / Šenčur, 13. avgust 2020

Pot pod Storžičem

IZLETI / Kranj, 13. avgust 2020

Na planino Blato, planino Pri jezeru in Kredo

DELAVNICE / Rateče, 13. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

DELAVNICE / Rateče, 14. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

OBVESTILA / Gorenjska, 14. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

PRIREDITVE / Bled, 14. avgust 2020

Predšmarni večer na Mlinem

OBVESTILA / Gorenjska, 17. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Tanja odgovarja / 11:53, 12. avgust

Le kaj bi brez Tanje..?

Spodbujajo predelavo lesa / 11:52, 12. avgust

Lesno predelovalna panoga v Sloveniji je vedno bolj lesena... Nekoč močna pohištvena dejavnost, danes v buli totalno !!

Razstava Šenčurski dogodki / 13:23, 11. avgust

Šenčur ima skozi zgodovino vedno prava domoljuPna dejanja in tako kot župnik reče..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:17, 11. avgust

Ja, naslednjih 14 dni bo ključnih..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:08, 11. avgust

S tole LGBT majčko je Jelko nekoliko izgubil na svoji ostrini... :)

Več kot sto nesreč kolesarjev / 12:47, 11. avgust

Predlagam, da vsak najbolje pazi sam na sebe. Včasih, tudi, če imaš prednost ni treba vztrajati, ampak se je bolje odpeljati naprej zdrav. P...

Posilstvo tudi, ko ni uporabljena sila / 17:19, 10. avgust

Za huda kazniva in sprevržena dejanja, kot so posilstvo in umor otroka, nosečnice ali nemočne osebe = SMRTNA KAZEN pika.