Tomaž Štebe

Protest pred smetiščem

Zaradi domnevnih nepravilnosti pri ravnanju z odpadki v Suhadolah v Civilni iniciativi Mengeš napovedujejo skupinsko ovadbo zoper Publikus, kjer vse obtožbe o onesnaževanju zavračajo.

Suhadole – Ob petkovem svetovnem dnevu okolja je Civilna iniciativa Mengeš pred Publikusovim zbirnim centrom za odpadke v Suhadolah organizirala protest, s katerim so želeli opozoriti na po njihovem mnenju neustrezno ravnanje z odpadki.

Po mnenju Tomaža Štebeta iz Civilne iniciative Mengeš – poleg njega se je protesta sicer udeležila zgolj peščica udeležencev – onesnaževanje v nekdanji gramoznici in njeni okolici poteka že več kot 12 let. V zadnjem času imajo v Publikusovem centru v Suhadolah tako kot tudi drugod po državi težave z odvozom odpadne embalaže, ki jo tudi embalirajo. A ravnanje z odpadki je po Štebetovem mnenju neustrezno, saj se zaradi prekladanja odpadkov bale trgajo, v tla pa se izcejajo številne nevarne vsebine v odpadkih, po Štebetovih navedbah tudi olja in celo karbid. Štebe pa pravi tudi, da del odpadkov zakopavajo v zemljo, za kar naj bi imel tudi slikovne dokaze. Zaradi neustreznega ravnanja z odpadki naj bi bile ogrožene tudi zaloge pitne vode. Pod območjem drnovskega polja, kjer stoji zbirni center, so namreč zajetja pitne vode za občine Domžale, Mengeš in Trzin. Zaradi domnevnih nepravilnosti v civilni iniciativi napovedujejo tudi skupinsko ovadbo zoper Publikus na Nacionalni preiskovalni urad.

V Publikusu izjave o zakopavanju odpadkov označujejo za neresne in jih zavračajo. Kot so pojasnili, na lokaciji v Suhadolah vseskozi izvajajo monitoring onesnaženosti podzemnih voda. Iz petih vrtin dvakrat letno zajemajo vzorce vode, opravljene analize pa niso pokazale odstopanja od normalnih vrednosti. Tudi izredni vzorčenji, ki so ju izvedli po požarih 10. maja lani in 29. septembra 2017, sta potrdili, da podtalnica ni bila ogrožena.

»Podjetje Publikus, d. o. o., vse od leta 2011, ko smo začeli sortirati ločeno zbrano mešano odpadno embalažo, sistematično ureja celotno območje Centra za ravnanje z odpadki Suhadole oziroma izvaja ukrepe, ki iz okoljevarstvenega vidika izboljšujejo stanje (utrjevanje in asfaltiranje manipulativnih površin, kjer poteka ravnanje z odpadki; ureditev sistema odvajanja industrijske in padavinske odpadne vode ter priklop na javno kanalizacijsko omrežje; izgradnja hale in nadstrešnice; ureditev betonskih boksov za skladiščenje različnih vrst odpadkov ...),« so še pojasnili v odgovoru.

Znano je sicer, da se komunalna podjetja zaradi neurejenega stanja na ravni države že dlje časa srečujejo s težavami pri odvozu tovrstnih odpadkov. Kot so nam sicer že pred dobrim mesecem povedali v podjetju, se v zbirnem centru v Suhadolah kopiči približno dva tisoč ton odpadne embalaže še iz leta 2018, 325 ton iz lanskega leta, 240 ton neprevzete odpadne embalaže pa se jim je nabralo v prvih mesecih letošnjega leta.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

pretežno jasno
vlažnost: 57 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-5/14

četrtek

-1/13

petek

-4/6

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 6. marec 2021

Zbora članov prestavljena

 

 
 

 

 
 
 

Dediščina, ki mi je dala moč / 08:57, 4. marec

Takih, ki pri maši sedijo v prvi klopi se je najbolj bati..

Več okužb v nekaterih gorenjskih občinah / 08:49, 4. marec

V Nemčiji in Avstriji že ugotavljajo, da ukrepi niso smiselni, ker so ljudje naveličani in ne upoštevajo več...

»Poleti čudovito, če ne smrdi« / 06:51, 4. marec

Postaviti moderno termoelektrarno/toplarno kot v Celju, ki uporablja za gorivo obdelane komunalne odpadke, pa bodo imeli Jeseničani toplo vodo in elektriko namesto smradu.

Bitka za regijsko bolnišnico / 06:39, 4. marec

Ma kakšna Radovljica ne me hecat no. Če ima stroka vsaj malo besede kje bo stala nova bolnišnica, je edina logična lokacija MO Kranj. Zgornj...

Za Jesenicami stojijo kot eno / 06:39, 4. marec

Ma kakšna Radovljica ne me hecat no. Če ima stroka vsaj malo besede kje bo stala nova bolnišnica, je edina logična lokacija MO Kranj. Zgornj...

O lokaciji bolnišnice stroka, ne ulica / 06:39, 4. marec

Ma kakšna Radovljica ne me hecat no. Če ima stroka vsaj malo besede kje bo stala nova bolnišnica, je edina logična lokacija MO Kranj. Zgornj...

Nova bolnišnica / 06:37, 4. marec

Ma kakšna Radovljica ne me hecat no. Če ima stroka vsaj malo besede kje bo stala nova bolnišnica, je edina logična lokacija MO Kranj. Zgornj...